SPARTA WORTEGEM

Geschiedenis

home home

 

     Het eerste voetbalgebeuren in Wortegem situeert zich omstreeks1910, waarbij de familie Van Cauwenberghe een voortrekkersrol speelde.
 

     Het duurde tot in 1934 tot Sparta Wortegem echt gesticht werd in het lokaal "Sint-Arnoldus" met als lokaalhouder en medestichter Frans Balcaen. De eerste voorzitter was dokter Emiel Roggeman, de eerste secretaris meester Georges Demets. Het eerste speelterrein lag op de weide van Valère Vanhoutte, achter het toenmalige café "De Congo".Toen was Sparta aangesloten bij de Vlaamse voetbalbond. In 1938 stapte men over naar de Koninklijke Belgische voetbalbond en  verhuisde men naar de huidige locatie aan de kerk , waar men tot heden ten dage nog steeds voetbal speelt.

     Sparta beleefde mooie jaren en bracht het in de jaren '50 tot 2e provinciale
 

Op de foto herkennen we het toenmalige bestuur met Jozef Stepman, Frans De Baere, dr. Emiel Roggeman, André Nachtegaele, Omer De Praetere, Gerard Nachtegaele, Frans Delmotte, Firmin Vandenabeele, Urbain Delmotte, Gentiel Verplaetse, Frans Balcaen en Valère Speleers.

     Daarna kwam Sparta in een donkere periode tot in 1971 met een nieuw bestuur werd gestart met als leden Roger Baert, Roland Vercaemst, Marnix De Waele, Eric Dhondt, Omer Godefroodt en Maurice T'joen. Een nieuwe jeugd trad aan met o.a. Roger Baert en Harry Coucke als trainer. Het hoogtepunt van deze periode kwam er in het seizoen '80-'81 toen Sparta op de laatste speeldag zijn naaste concurrent VV Etikhove op eigen veld ging verslaan met 1-2 !!
 

Op de foto herkennen we Roger Dommelaere (toenmalig voorzitter), Jan-Pierre Dierickx, Hans Blauwblomme, Roger Baert, Marnix Deruddere, Marnix Vervaecke, Walter Bettens, Ignace Viane, Stefaan Vanherzeele (afgevaardigde), Tom Van Lancker(bestuurslid), Eddy Veys, André De Waele, Guy De Baere, Luc Baert, Daniël Demeulemeester, Eddy Viane, Filip T'joen en trainer Harry Coucke.

      In 1978 werd een jeugdbestuur opgericht met als leden Roger Baert, Jan Bekaert, Willy D'hondt, André Callens, Marc Deconinck, Raphaël Neufcourt, Paul Santens, Hervé Santens, Etienne Santens, Eddy Veys, Gilbert Moerman, Frans Libert en Oscar Speleers.
 

      Gaande weg is de club uitgegroeid met een ruime jeugdwerking. Anno 2003 spelen 170 spelers op een locatie die ontoereikend is. Reeds jarenlang wacht de club op een nieuwe locatie die er maar niet komt. Sparta bracht het probleem tot op nationaal vlak onder de spotlights en ging in zijn eigen gemeente betogen!!
 

      Nu is er een onverwachte, maar mogelijke locatie gevonden in de Diepestraat (zie toekomst). Hopelijk komt er een oplossing voor dit al veel te oud probleem!!!

      In 2004 bestaat de club 70 jaar, zijn voorzitters van al die tijd zijn respectieveljk : dr. Emiel Roggeman, dr. Frans Janssens, Roger Dommelaere, Dion Vandevoorde, Rudy Delmulle, Eric Deleurere.
Zijn secretarissen : Georges Demets, Valère Vanderhaegen, Georges De Rore, Roger Dommelaere, Roger Baert

Foto's uit de tijd van toen :