De Rechtvaardige Rechters

CONTACT

SPEURRSITE

In het AMDG-briefje dat bij Arsene Goedertier gevonden is na zijn dood staat dat hij een pakje moet afhalen bij de pastoor van de Laurentius-kerk in Antwerpen en hij dit pakje moet bezorgen aan de pastoor van de Finistere-kerk te Brussel. Dit briefje heeft Goedertier waarschijnlijk aan zichzelf gestuurd om zichzelf een alibi te bezorgen bij een eventuele arrestatie bij de afhaling, de afhaling zou moeten gebeuren in opdracht van een familie met aanzien, nemen we nu aan dat Goedertier in dit briefje enkele aanwijzingen stopte zoals het eerder besproken “coupe-file” dan nemen we uit dit briefje nog enkele dingen over en gaan ernaar op zoek in de Bisschopskapel.

In een eerdere brief wordt de bisschop gevraagd om het pakje met het losgeld af te leveren bij pastoor
Meulepas waar het dan zal afgehaald worden door iemand.

Wat vinden we nu nog in de Bisschopskapel.
Op een raam uit 1928 dat Goedertier ongetwijfeld weten plaatsen heeft, vinden we een tafereel uit het leven van Amandus van Gent, met daaronder een tekst met daarin de woorden
Fenestra en Familea,
Finistere= venstersterre , Fenestra = venster,
het betreft dus een venster geschonken door een familie met aanzien, het is het enige venster in de St-Baafs kathedraal met die woorden.
Nemen we daar nog het tafereel van Amandus Ganda bij en de Initialen AMDG, DUA en ANS dan is het toch allemaal één groot toeval.

Verwijst Meulepas naar het Gentse Meulestede misschien ? De patroonheilige van deze parochie is St-Antonius abt, deze persoon wordt afgebeeld op de deurstijl van de Bisschopskapel.

Ps.
Finistrum: naastgelegen, aangrenzend.