Sporting Hockey Club startte op 16 juni 1964 in het bovenzaaltje van “café Victor“ (is het niet verwonderlijk?) op de Botermarkt te Mechelen. Dit café is trouwens jarenlang de ontmoetingsplaats gebleven van vele hockeyvrienden uit het Mechelse. De stichters waren een negental anciens van KMTHC dat toen zijn thuis nog had in het huidige Vrijbroekpark.

De eerste wedstrijden werden gespeeld op een terrein van de gelijknamige voetbalclub, vandaar de naam en de oorspronkelijke kleuren blauw-wit. Na enkele jaren was een verhuis naar Sint-Katelijne-Waver noodzakelijk. Binnen de kortst mogelijke tijd werden 3 perfecte hockeyvelden, evenveel tennisterreinen, 2 kleedkamers en een clubhuis uit de grond gestampt. Heiveld, zo werd de plaats genoemd, kreeg zijn structuur.

Gedurende een periode van 30 jaar kende de vereniging vele ups en downs met vele mooie maar ook met vele donkere momenten. Wie herinnert zich niet de legendarische pinkstertoernooien met Shifnal, Groningen, Den Haag, Keulen, Barneveld… en wie herinnert zich niet de afscheuring van H.C.Vrijbroek? En toch, zoals het past voor elke grootse club, bleef Sporting telkens overeind. Het einde van het huurcontract in Katelijne betekende, na rijp beraad tussen de leden, het begin van een samenwerkingsakkoord met KMTHC of m.a.w., ” back to the roots”. Sporting heeft in de huidige context drie eigen ploegen in competitie: twee herenploegen en één damesploeg. Bovendien is er een gemengde Ladiesploeg die speelt onder de naam Mechelse-Sporting. Vele Sportingers, waaronder ik ook, zijn er vast van overtuigd dat deze situatie moet kunnen blijven verder bestaan, zij het dan misschien als “Sporting satellietclub”. Het aantrekken van een ervaren coach-trainer, het enthousiasme en de spirit van de leden, zowel op als buiten het hockeyveld, en de uitzonderlijk goede samenwerking en verstandhouding met de leden van KMTHC moet dit kunnen realiseerbaar maken, mede dankzij de steun van Studio Vandersteen.

Dit jaar viert Sporting Hockey Club zijn 40ste verjaardag. Het zal dan ook een jaar vol festiviteiten worden, waarbij herinneringen uit het verleden terug tot leven zullen worden gebracht. Bij deze wens ik dan ook iedereen uit te nodigen op al onze activiteiten.

Ik wens Sporting Hockey Club nog een lang en sportief voortbestaan.

Herman Geleyns

Ere-voorzitter Sporting Hockey Club
Bestuurslid van KMTHC