De gedcomvrienden

 

Beste lezeres, beste lezer

 

Laat ons beginnen met een vaststelling: een kwartierstaat is een stamboom van al je voorouders, plastisch uitgedrukt een piramide op zijn kop. De punt van de piramide ben jij en de basis van de piramide zijn je verste voorouders. Je krijgt daardoor de indruk dat er vroeger ontzettend veel mensen geleefd hebben. Niets is minder waar, want door onze jarenlange ervaring met de Loagestamboom hebben we al kunnen merken, dat er veel meer kwartierverlies optreedt, dan er wordt vermoed. Vandaag leven er ontzettend veel mensen en voor wat de Westhoek betreft, stammen die mensen af van de weinige mensen, die er in de jaren 1600 leefden en van inwijkelingen uit Henegouwen, het huidige Noorden van Frankrijk en Picardië.

De Westhoek en Zuid-Vlaanderen werden in de zestiende eeuw geconfronteerd met een demografische terugval van 80%. Wij stammen dus af van de overblijvende 20%. Bovendien stammen de Loages af van de plattelandsbevolking uit de Westhoek. Die overblijvende 20% waren ook niet eens allemaal getrouwd. Ik vermoed dat er in de dorpen van de Westhoek maximaal 20.000 koppels leefden in 1580. Ik zoek echter nog meer literatuur daarover.

Precies omdat Renaud Louwagie, Bernard Legrand, Ivan Vlaemynck en ikzelf ervan overtuigd zijn dat ontzettend veel mensen vandaag afstammen van ontzettend weinig mensen uit de jaren zestienhonderd zijn we begonnen met het verzamelen van allerlei oude en nieuwe stambomen, die dan gekoppeld worden aan onze bestanden. Oude stambomen, die maar in één exemplaar meer beschikbaar zijn, worden gekopieerd. Nieuwe stambomen worden aangekocht. ALLE verzamelde stambomen worden gedeponeerd in de bibliotheek van de VVF van Oostende in de Dr. Kanunnik Colenstraat nr 6! Die stambomen kunnen tijdens de openingsuren door elke bezoeker geraadpleegd worden.

Het is de bedoeling om op termijn stambomen en kwartierstaten in gebruiksvriendelijke computerprogramma’s in te tikken. We zoeken daarvoor ook een aantal vrijwilligers.

 

We hopen dat er onder onze lezers mensen zijn die oude of nieuwe stambomen bij familieleden of buren weten zitten en ons willen helpen bij ons project. Geef ons een telefoontje en we komen even langs (050-813870)

 

Anderzijds willen we ook mensen leren kennen, die al hun kwartierstaat of stamboom ingetikt hebben. Van hen hadden we graag een gedcombestand.

 

Het spreekt vanzelf dat wie zijn gedcom aan ons geeft, een gedcom van al onze vrienden krijgt.

In mensentaal: wie ons zijn stamboom onder gedcomvorm bezorgt, krijgt een gedcomcd met stamboomgegevens van EEN MILJOEN mensen, die nu in West-Vlaanderen leven of ooit in West-Vlaanderen geleefd hebben. Het aantal personen ligt zo hoog, omdat we voor ons project al gedcoms kregen van meer dan 200 medewerkers.

Voor het lezen van die gedcoms heeft Renaud Louwagie twee fantastische programma’s ontdekt.

 

Ze kunnen gedownload worden op de volgende site: www.mudcreek.ca

 

Via de GENviewer kunnen gedcoms bekeken worden, zonder te moeten ingeladen worden in een stamboomprogramma.

Via de GENmatcher kunnen gedcoms met elkaar vergeleken worden en kunnen dubbels uit je bestand gehaald worden.

Beide programma’s kunnen gratis 15 dagen lang uitgeprobeerd worden.

Wie een GRATIS versie wil om gedcoms te bekijken, kan ook de GENviewer Lite versie nemen.

 

Wie nog geen stamboomprogramma heeft, kan gratis een Nederlandstalig en gebruiksvriendelijk programma downloaden op http://www.legacynederlands.com/

Meer info krijg je van mij elke maandagavond en vrijdagavond in de maanden januari, februari, maart en april 2008 van 20.00 tot 22.00 in het VVF lokaal van Oostende.

 

In de hoop op een positieve reactie, groet ik je van harte

 

                                                                                              Stefaan Louagie

 

E-mail en adres van Stefaan Louagie:

stefaan.louagie@telenet.be

Krakeelstraat 1A

8490 Zerkegem

telefoon: 050 81370

 

 

 

E-mail en adres van Renaud Louwagie:

loage.stamboom@gmail.com
Karel Picquélaan 57

B-9800 Deinze
telefoon: 0475 28 19 87

 

E-mail en adres van Ivan Vlaemynck

ivan.vlaemynck@tele2.be

Collegestraat 112

1050 Brussel

02 6473726

 

E-mail van Bernard Legrand:

bernard.legrand@skynet.be