West-Vlaamse familienamen verklaard door Noël Maes hoofdredacteur van de Krant van West-Vlaanderen (www.kw.be)

Lauwagie, Lawaese, Lawaisse, Louagé, Louage, Louagie, Louwage, Louwaege, Louwagie en Lowagie. Het zijn allemaal varianten van een merkwaardige 'West-Vlaamse' familienaam.

Louwaege is misschien de bekendste schrijfwijze wegens bekend van de Kortemarkse brouwerij (o.a. Hapkin). Toch komt Louwaege slechts een 30-tal keer voor. Louwagie en Louage zijn het meest verspreid (elk ruim 400 keer): Louwagie het meest in het Ieperse, Louage in Kortrijk-Roeselare. Louagie vinden we ruim 300 keer (Brugge-Roeselare). Lowagie (200 keer) is zowat overal verspreid. Louwage (75 keer) en Lauwagie (cfr. schepen Ignace Lauwagie, Blankenberge) zijn weer meer Brugs. De vorm Louagé vinden we vooral in Henegouwen.

Ondanks de schrijfwijzen en de verspreiding zijn al die namen tot dezelfde voorvaderen terug te brengen. Dat ontdekte de Brugse leraar Stefaan Louagie (Zerkegem) die rond zijn naam en familie een opmerkelijke website creëerde met meer dan 100.000 namen. Alle stambomen leiden naar één voorvader: Disdant Lewage ca. 1220 geboren in Marquette bij Rijsel. Zo kwam Placide Louwaege, die in 1777 met de brouwerij De Arend in Kortemark begon, van Noordschote; zijn familie kwam uiteindelijk van het Franse Comines, om dan via Linselles aan te sluiten op de stamvader in Marquette.

De oorsprong van de naam achterhalen, is een ander paar mouwen. Feit is dat de spelling in het begin van de 16de eeuw Lewage luidde. Fransen zijn met de letter 'W' niet goed vertrouwd en zoals ze van Edward Edouard maken, zo werd Lewage ook Louage. Over de betekenis van 'Le Wage' bestaan verschillende thesissen. Volgens dr. Frans Debrabandere zouden we naar het Germaanse woord waddi (wedde, gage, pand) moeten grijpen. 'Le Wage' zou dan de pander zijn, de ambtenaar die pandingen verricht; maar merkwaardig is dat zo'n beroepsnaam enkel dààr zou voorkomen. Maurice Gysseling en Dr. Wilfried Beele denken eerder aan een Germaanse voorvader die Wago heette, met als betekenis 'de wakkere, de waakzame'. Wakker bestaat trouwens nu nog als (zeldzame) Nederlandse voornaam. Het voorzetsel 'le' (of 'li') kwam vroeger wel meer bij voornamen voor (op sommige plaatsen ook nu nog 'de Jef'). Zo zijn ook de namen Lawaisse en Lawaese (o.a. Kortrijk) met Louwagie e.a. verwant (maar niet Lagaisse).

Tot de familie behoren niet alleen brouwers, maar ook een bisschop François Louage van Bangladesj en... een Brugse moordenares-gifmengster Mathilde Louwage rond wie moeiteloos een spannend tv-feuilleton te maken zou zijn... Vandaag kennen we ook de jonge Brugse dichteres Fransiska Louwagie.

De naamgenoten Louwagie kwamen al herhaaldelijk bijeen (met z'n 2000 in 1990!) en er is ook een familietijdschrift Loage. Alle info is te bekomen bij Stefaan Louagie