Veel prentkaartverzamelaars zullen in hun collectie zichtkaarten hebben die gemaakt werden door Théo De Graeve uit Gent.
Zijn prentkaartuitgaven vallen op door hun uitzonderlijke goede drukkwaliteit.
Daar weinig andere postkaartuitgevers zijn niveau evenaarden kunnen we Théo De Graeve gerust de keizer van de Belgische zichtkaart noemen.
Gedurende een tweetal decennia zal hij pareltjes van zichtkaarten drukken.
Théo De Graeve had zijn succes te danken aan het feit dat de klant prenkaarten kon bestellen in een kleine oplage, in zijn orderboek zien we bestellingen voor één zichtkaart door bv. een bakker, eeuwlinge, renner enz.
Ook bracht hij vele kaarten uit voor kleinere gemeenten of gehuchten waar andere postkaartdrukkers niet in geïntresseerd waren..
Théo De Graeve was fotograaf die zich verdiepte in de reproductie van zijn foto's, hij werd een meester in de Héliotypie .
Héliotypie is een aangepaste versie van lichtdruk waarin de met aluin geharde gelatinelaag wordt overgebracht van glas op de metaalplaat (koper of zink); zo kunnen veel meer afdrukken worden gemaakt dan bij de gewone lichtdruk.
Het woord héliotypie verwijst naar HELIOS de jeugdige Griekse zonnegod .
Het is geweten dat Théo zich in de beginperiode verplaatste met een huifkar en alzo al reizend opnamen maakte voor zijn zichtkaarten.
Zeker in zijn begin periode was de oplage van prentkaarten vrij laag, je mag spreken van max 100 tot 200 druksels met een zelfde cliché..
De groeven in de koper- of zinkplaat waren niet druk bestendig. Dit is ook de reden dat de eerste drukken veel duidelijker zijn dan bv. de tweehonderste druk.
Later zou na verbetering van de drukprocédés de oplage verhogen tot 300 à 700 stuks.
Voorbeeld van een zinkplaat voor het drukken van een postkaart van Brussel, de drukker is onbekend. (Coll. Patrick Blomme) . |
De Graeve heeft gebruik gemaakt van koperplaten wat resulteerde in haarscherpe zichtkaarten.
Goedkopere zichtkaarten werden gedrukt met zinkplaten (Simili), deze druksels zijn echter van slechte kwaliteit.
Betreffende zijn drukprocede geeft Théo extra info op de reclamekaart hieronder.
Vertaling van tekst op de kaart. M., Ik heb er baat bij jou hier een spécimen te sturen van de kaarten die ik maak. 1 Ze hebben een opmerkelijke scherpte en finesse. 3 De tekst op de kaarten werd door lithografie (steendruk) aangebracht hierdoor is er geen doordruk wat wel het geval is met typografie (met tekens). Bij typografie is er steeds een doordruk die men bemerkt op de keerzijde en in de afbeelding. 4 De clichés zijn goed genomen en de kaarten worden snel geleverd. 5 De prijzen zijn 10% goedkoper dan de concurrentie voor de zelfde kwaliteit. Ik hoop dat je me om de beste voorwaarden vraagt ze zijn steeds de voordeligste dit met mijn vriendelijke groeten. Théo De graeve. |
||
Op een andere reclamekaart van 1905 vermeld Théo dat hij de perfekte kennis heeft van de fotografie
en dat zijn kaarten steeds gedrukt worden per 32 zichten op een vel karton.
Men heeft de keuze om de kaarten te laten drukken op mat of glad karton.
In dit boekje beschrijft Théo De Graeve de fabricatie en kwaliteit van zijn zichtkaarten.
De tekst hieronder werd uit het Frans vertaald naar het Nederlands.
Aan de liefhebbers van postkaarten, De buitengewone ontwikkeling die de Postkaart sinds enkele jaren ondergaat (als gevolg Voordelen van de Kaarten ‘STAR’ ten opzicht van kaarten van de concurentie. De collectie bevat een grote keuze en wisselt af, prachtige en artistieke onderwerpen, een reguliere druk op ivoor-karton van 1ste kwaliteit ; sterkte, netheid, elegantie, invalshoek, alles |
Het boekje bestaat uit 13 bladzijden, 4 met tekst en 9 met miniatuur afdrukken van genummerde zichten van Westende.
Bij grotere bestellingen werden er meerdere foto's genomen van het zelfde onderwerp, zo dat we soms meerdere varianten kennen van een zelfde nummer of zicht.
Ook werd er bij bijbestelling meestal een ander cliché gebruikt. De verschillen zijn soms heel miniem maar zijn toch vast te stellen.
Hieronder drie varianten van De Graeve's zichtkaart N° 22519
![]() |
![]() |
![]() |
De zichtkaarten van De Graeve "Expositie van Gent in 1913" werden op karton gedrukt.
Per druk werden 20 kaarten gemaakt 5X4.
We kunnen de uitgaven van De Graeve in vier categorieën indelen nl. de voorlopers, de toeristische postkaarten, de evenement uitgaven en de privé zichtkaarten.