www.kasteelstraat.be

 

Kasteelstraat, Antwerpen

en omliggende streken

(klik op een foto om een vergroting te zien)


Brunch met de buren

Impressies van de laatste dag van Bakkerij Kestens (2008)


Het startpunt : Gillisplaats

De Gillisplaats: het knooppunt waar de Verschansingstraat, Kasteelstraat, Edward Pécherstraat en Gijzelaarsstraat op de Vlaamse Kaai uitkomen. Oorspronkelijk was dit geen pleintje. De zogenaamde Waterpoort (eigenlijk Coninckxpoort) werd hier pas in 1936 heropgebouwd. Het gaat om een triomfboog ter ere van Filips IV. Het monument, waarvan het ontwerp aan Rubens wordt toegeschreven, werd in 1624 opgericht op de Vlasmarkt. In 1883-84 verhuisde het naar de Sint-Jansvliet, waar het precies vijftig jaar later werd ontmanteld om plaats te maken voor het gebouw van de voetgangerstunnel.

Kasteelstraat, kant Waterpoort

Halte van bus 30.

Centraal punt : Lambermontplaats

Behalve de Waterpoort is ook het monument op de Lambermontplaats een belangrijk accent in de Kasteelstraat. De kracht van deze aslijn contrasteert fel met de wijze waarop ze aan de andere kant wordt voortgezet. In mineur doorsnijdt ze de gedempte dokken en verdwijnt via de Verviersstraat in het niets op de Scheldekaaien. Het monument werd in 1912 opgericht, ter nagedachtenis van baron August Lambermont, stuwende kracht achter de vrijkoping van de Scheldetol.
Hier bevond zich enkele jaren geleden de eindhalte van Tram 8, maar nu rijdt hier Tram 4 gewoon door, zonder te stoppen.

Lambermontmartre openluchtkunstbeurs, iedere laatste zondag van mei tot september. Ooit gestart op dit plein maar al enkele jaren op verplaatsing, bij het KMSKA

Kasteelstraat, kant Amerikalei

Eigenlijk "kant Graaf Van Hoornestraat".

Appendix : Kasteelstraat, kant Amerikalei (2)

Deze "appendix" van de straat die elders een zo rustige woonfunctie heeft is langs 1 kant bewoond. De huizen hebben zicht op de Amerikalei. Aan de overkant van de straat lag een pleintje met een glascontainer en een van de weinige resterende openbare toiletten van de stad (dagelijks gekuist!!). Van hier zagen we het Einde Van De Stad : een groene muur die ondertussen geweken is voor het nieuwe gerechtsgebouw. Deze foto's zijn van voor de heraanleg. Nieuwe komen nog wel eens.

Hit Counter
Hit Counter