inhoud    kalender    koncertberichten    kabouters    rotomoton    japan    kolofon

 

<Rotomoton>

 

 

Een nieuwe muziek automaat werd geboren in het stilaan beroemde logos atelier voor experimentele instrumentenbouw. De vader is Godfried-Willem Raes, en eigenlijk vormt deze robot een nakomertje van het grootse 'Web Strikes Back' projekt door Logos opgezet in Eindhoven in de herfst van vorig jaar. Toen ontbrak ons immers de tijd om ook deze robot af te werken.
Rotomoton omvat een reeks van 5 rototoms. Dit zijn binnen een bereik van maximaal een oktaaf verstembare eenvellige trommen zonder klankkast.
Het automatiseren van dergelijke rototoms stelde ons voor enkele nieuwe problemen: immers om het verstemmen ook onder komputerkontrole te kunnen laten gebeuren moesten mechanismen ontworpen worden die met grote kracht en grote precizie toelieten de centrale draadstang waarmee de stemming geregeld wordt te verdraaien. Uiteindelijk werden daarvoor zware stappenmotoren ingezet voorzien van tandriemen. Het bespelen van de trommen zelf was gesneden koek: dit probleem was immers reeds met sukses opgelost in <Troms>, een automaat met zeven trommels. Alleen de elektronische besturing onderging in de nieuwe automaat enkele substantiŽle verbeteringen: de aanslagkontrole gebeurt nu immers met programmeerbare 16 bit digitale timers waardoor een veel nauwkeuriger bespeling mogelijk is geworden. Het eerste stuk voor deze nieuwe robot ging in premiere op 11 mei laatstleden en werd opgedragen aan Moniek Darge ter gelegenheid van haar verjaardag. Het werd geschreven door de bouwer zelf en heet... <Rotstuk>. Details zowel over <Rotomoton> als over dit <Rotstuk> zijn hier de vinden :
    rotstuk
    rotomoton
Het is de bedoeling dat ook andere komponisten stukken voor deze (en de vroegere...) robots gaan schrijven. Nog dit jaar verschijnt op het Logos Publiek Domein label trouwens een CD gewijd aan deze robots.