index     kalender     koncertberichten     logos on the road     kolofon

 

Logos on the road


Op vrijdagavond 12 augustus verzorgt Moniek Darge een Zomernacht in het Etnografisch Museum op de Suikerrui 19 te Antwerpen. Tussen 19u30 en 21u30 laat ze er de bezoekers kennismaken met traditionele Maori-muziek en dit temidden van de prachtige verzameling Oceanische kunst- en gebruiksvoorwerpen van het museum.

"MAORI-MUZIEK uit NIEUW-ZEELAND"

Tijdens de museumnokturne worden de bezoekers uitgenodigd vooral veel Maori-muziek te beluisteren. Dit gebeurt al wandelend doorheen de kollektie op het gelijkvloers van het museum. Op vastgestelde tijdstippen geeft Moniek Darge telkens een woordje uitleg bij wat uit de luidsprekers klinkt. Moniek Darge doceert o.a. Etnische Muziek aan de Hogeschool Gent.

Maori-muziek heeft veel verschillende gezichten. Traditionele muziek staat haaks op de hedendaagse. Magie en verleiding zijn niet uit de lucht. Muziekinstrumenten werden verketterd doch overleefden. Een sterk rollenptroon drukte zijn stempel op de gezangen. Het Maori-welkomstlied waarmee de nocture opent, zorgt alvast voor een eerste verrassing.
Doorheen de avond komt een fascinerende kultuur vol tegenstrijdigheden tot leven.

HE WHAKATATAUKI MAORI
Maori gezegde:

MA TE WHAKATAU KA MOHIO
Door diskussie komt begrip,
MA TE MOHIO KA MARAMA
Door begrip komt licht,
TE MARAMA KA MATAU
Door licht komt wijsheid,
MA TE MATAU KA ORA
Door wijsheid komt leven.


Stichting Logos is uitgenodigd om met <M&M> (Mens en Machine) deel te nemen aan enkele zomerfestivals, deze maal niet in Vlaanderen, maar in… Zwitserland en Zuid-Korea!

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus zijn vier mensen en vier muziekrobots te horen en zien in het Zwitserse Rümlingen, op het festival

"Rümlingen Neue Musik"

Het betreft een openluchtmanifestatie, maar hoewel Zwitserland natuurlijk Vlaanderen niet is wat de wisselvalligheid van het weer betreft, hebben de organisatoren niets aan het toeval overgelaten: bij mooi weer spelen Kristof, Bert, Godfried-Willem en Moniek samen met <Klung>, <Ake>, <Tubi> en <Vacca> op de alpenweide. Bij slecht weer - lees regen - wordt in een kontainer gespeeld.
We verheugen ons reeds op de gezichten van de verblufte bezoekers, wanneer zij de koebellenautomaat <Vacca> met eigen oren en ogen zullen kunnen horen en zien spelen...
Meer over dit unieke festival kunt u lezen op volgende website: www.neue-musik-ruemlingen.ch

"Eine ebenso spektakuläre wie produktive Verwirrung der Sinne und Gewohnheiten schafft das Festival Rümlingen 2005.
In die weite Oberbaselbieter Landschaft ragt eine Ansammlung großer Industrie-Container, und beide - Natur und Metallkästen - beherbergen das künstlerische Geschehen, das sich scheinbar verselbstständigt, besser: automatisiert hat ...

Performances, Klang-Maschinen und Musik für ein Lautsprecher-Orchester von Nikolas Anatol Baginsky (D), Gary Berger (CH)/UA, Ludger Brümmer (D)/UA, Alex Buess (CH)/UA, Cathy van Eck (NL)/UA, Michael Harenberg (D)/UA, Sibylle Hauert, Daniel Reichmuth, Volker Böhm/instant city (CH), Heinz Holliger (CH), <M&M>-ensemble/Logos Foundation (B), Jacques Rémus (F), Chatschatur Kanajan (ARM)/UA, Tanja Müller (CH)/UA, Erik Oña (ARG)/UA, Thomas Peter (CH)/UA, Lynn Pook und Julien Clauss (F)/UA, Douglas Irving Repetto (USA), Steffi Weismann (CH) und Georg Klein (D)."

Tijdens de laatste week van augustus is <M&M> te horen, zien en beleven in Seoul, Zuid-Korea. Daar grijpt het tweejaarlijkse "Audio Art Festival Seoul" plaats. Hier zullen Kristof, Bert, Godfried-Willem en Moniek optreden met <Player Piano>, <Sire>, <Dripper> en <Kasta>. Daarnaast zullen Godfried en Moniek ook zorgen voor lezingen aan de National University of Seoul.

Hier dan het festivalprogramma, wat de buitenlandse gasten betreft:

Audio Art Festival Seoul 2005
Samik Concert Hall

August 28 Edwin van der Heide (Rotterdam)
August 29 Logos: Moniek Darge and Godfried-Willem Raes, Kristof Lauwers and Bert Vandekerckhove, with Sound Machines
August 30 Gordon Monahan and Laura Kikauka (Toronto) with Swinging Speakers
August 31 David Moss (Berlin) solo performance
September 1 Natural Plastic: Amy Knoles (Los Angeles) and Marek Choloniewski (Krakow)
September 2 Zu Trio (Rome)
September 3
September 4 Richard Boulanger with Philip Boulanger and Greg Thompson (Boston)