Welkom

Schaakverhalen

Schaakthemas

Schaaktraining

Haal meer uit de Stappenmethode

Mindmaps en de Stappenmethode

Onmogelijke Matopgaven

De Studeerkamer

Op het Internet

Even Voorstellen

Haal meer uit de Stappenmethode

De intussen alom bekende Stappenmethode is niet enkel een succesformule om kinderen te leren schaken. Integendeel, de Stappenmethode is veel meer dan dat. Met een uitgebreide waaier aan oefenboekjes biedt de Stappenmethode een schat aan tactische opgaven en vormt zo het ideale trainingsmateriaal voor spelers van vrijwel elk niveau. Een speler die slechts de lessen volgt en het gros van de oefeningen links laat liggen gaat voorbij aan de essentie van de Stappenmethode namelijk de gerichte training op tactische thema's.

In de oefenboekjes staan de opgaven typisch gegroepeerd volgens thema. Op die manier leren we tijdens het maken van de oefeningen de thema's en hun verschillende vormen beter herkennen. Een aanpak die totaal verschillend is van het 'zoek de beste zet' in een gegeven stelling. Neen, stappenoefeningen maken is het gericht aanleren van denkpatronen door de verschillende thema's in allerlei vormen aan te reiken en deze veelvuldig te herhalen.

Tactiek aanleren is in feite een kwestie van routine kweken. Hoe meer oefeningen we maken des te beter we worden in het herkennen van thema's en tactische patronen. Naarmate deze kennis absorbeert kweken we als het ware een soort van intu´tie voor het herkennen van tactische motieven in een gegeven stelling.

Schaken blijft natuurlijk een hobby en daarom moet het maken van opgaven in de eerste plaats vooral ontspannend en leuk zijn. Om veel en intensief oefenen leuk te maken mogen de trainingsopgaven zelfs lichtjes onder het niveau zijn. Immers, vierentwintig opgaven maken in een halfuurtje motiveert zoveel veel meer dan slechts een vijftal afgewerkte opgaven gedurende hetzelfde halfuur. De gedachte blijft ontspannen maar veel trainen om zo te komen tot een maximale absorptie van de gepresenteerde patronen.

Diegenen die zichzelf echt willen bewijzen kunnen zich volop uitleven in de verschillende toetsen waarbij in tegenstelling tot de gewone oefeningen het thema uit de opgave weggelaten is. Vooral in de 'Extra' werkboekjes staan vele zulke toetsen. Ook hier geldt de regel het niveau niet te hoog te nemen. Vlot gemaakte oefeningen zijn veelal leuke oefeningen terwijl moeizaam gemaakte oefeningen toch wat lijken op huiswerk.

Erg leerrijk overigens is om eens te kijken naar combinaties en blunders uit de eigen tornooipraktijk. Niet zelden doorloopt een partij stellingen waarbij thema's uit Stap 2 of Stap 3 herkend en toegepast kunnen worden. Een reden te meer om ook deze lagere stappen niet te verwaarlozen en bewust op deze thema's te trainen.

Omwille van het idee dat de Stappenmethode iets voor kinderen is laten heel wat volwassen de stappenboekjes links liggen. Nochtans bieden de oefeningenboekjes het ideale trainingmateriaal voor de gemotiveerde clubspeler die af en toe wel eens een avondje tactiek wil trainen.

De oefenboekjes van de Stappenmethode zijn een echte aanrader. Alvast veel trainingsplezier !