Welkom

Schaakverhalen

Schaakthemas

Schaaktraining

Haal meer uit de Stappenmethode

Mindmaps en de Stappenmethode

Onmogelijke Matopgaven

De Studeerkamer

Op het Internet

Even Voorstellen

Mindmaps en de Stappenmethode

Het gebruik van mindmaps is een gekende techniek om het leren en onthouden op een visuele manier te ondersteunen. Vooral het visuele aspect van mindmaps spreekt enorm aan. En net zoals de Stappenmethode prettige methode om te leren schaken is zo zijn mindmaps een leuke manier van samenvatten. Vandaar het idee om beide eens te combineren.

Voor mezelf zijn de mindmaps vooral nuttig om bij de lesvoorbereiding de verschillende concepten nog eens samen te brengen. In een doorlopende tekst raken sommige zaken op de achtergrond waardoor je belangrijke aandachtspunten over het hoofd kan zien. Zeker voor een gevorderde schaker is het vaak moeilijk om basisideeŽn correct uit te leggen. Door dergelijke punten op te nemen in een mindmap springen ze sneller in het oog zodat je ze niet vergeet.

Bij het afronden van een schaakles kan een mindmap handig zijn om de geleerde stof uit de voorbije les even kort en bondig samen te vatten. Of wellicht beter nog, om samen met de leerlingen de mindmap te overlopen en hen zelf, in een vorm van dialoog met behulp van de mindmap, de les te laten samenvatten. Zo wordt de essentie van de les nog even kort herhaald en krijg je als lesgever meteen de terugkoppeling of de verbanden tussen de verschillende aspecten wel goed begrepen zijn.

Wanneer bij het maken van een opgaven hulp nodig blijkt kan een mindmap handig zijn. Zo kijken tweede stappers bij een opgave 'Dubbele Aanval' typisch gretig uit naar hout + hout of koning + hout. Echter de mogelijkheid met een 'veld' als aanvalsdoel durven ze nogal eens vergeten. Even verwijzen naar de mindmap is vaak voldoende.

Geen tijd om zelf mindmaps te maken ? Download de pdf met voorbeelden