REISPROGRAMMA
 
     

Bron: Anders Reizen brochure

Overzicht

Op amper een halve dag varen van Piraeus liggen de Cycladen. De talloze grotere tot piepkleine eilanden hebben in sterke mate het beeld bepaald dat vele toeristen van heel Griekenland hebben: ontelbare baaien, inhammen en kreken, ingesloten maagdelijke stranden, kraakwitte huizen in terrasvorm boven elkaar tegen de flanken van het eiland, en overal daaromheen het diepe blauw van de zee.

Milos

Met de lijnboot vaar je naar Milos: een ware verademing na het drukke Athene. Dit grotere Cycladeneiland is van vulkanische oorsprong. Je treft veel jonge mensen en een gezellige bedrijvigheid in het hoofdplaatsje Adamas. Op een heuvel kijkt het Romeins theater uit over zee, er zijn catacomben uit de vroegchristelijke tijd en ergens is een veldje met verspreide zuilenresten waar ooit de beroemde Venus van Milo werd gevonden. Per kaļak maken we evt. een daguitstap naar het mini-eiland Kimolos.

Folegandros

Wanneer je met de boot Folegandros nadert, kom je onder de indruk van zijn woestheid en verlatenheid. Zee en rotskust lijken hier een eeuwige strijd te leveren... We verblijven bij Chora, een typisch Cycladenstadje: witte huizen, nauwe straten, leuke terrasjes. Een klim naar de mooie kerk van de Panagia biedt ons een adembenemend uitzicht.

Sifnos

Sifnos is het meest harmonische eiland, zoals de fotograaf het graag ziet. Hier blijven we dan ook het langst. Er is geen berg of er staat een klooster op en elk gebouw is stralend wit. Langs ezelspaden trekken we naar afgelegen dorpen en naar Sifnos’ hoogste top, met de Profeet Eliaskerk. De weg voert langs duiventorens, vervallen windmolens en talloze kerken en kapellen. Je kan gaan kuieren in de nauwe straatjes van Artemona en Apollonia of van een koel wijntje genieten onder de bomen van het restaurant-aan-zee. En natuurlijk zijn er de mooie stranden voor een kuur van zalig nietsdoen.

 

 

Gedetailleerd programma

Dag 1:

Lijnvlucht Brussel-Athene. Transfer naar het hotel in het centrum. Vrij bezoek aan de stad. Avondmaal in de pittoreske Plaka-wijk.

Dag 2:

Transfer naar de haven Piraeus. waar we de lijnboot nemen naar Milos. Transfer naar het hotel in Klima.

Dag 3-5:

Milos is het meest 'culturele' eiland van onze reis Er zijn diverse mogelijkheden tot bezoek, o.a. van Filakopi met ruļnes van een prehistorische stad, de catacomben, het antiek theater. diverse Byzantijnse kerken en natuurlijk de vindplaats van de 'Venus van Milo' bij Tripiti. Verschillende wandelingen zijn mogelijk. Enkele voorbeelden:

Dag 6-7:

Boottocht naar het woeste en verlaten Folegandros. Vanuit hoofdplaats Chora, een typisch Cycladenstadje met witte huizen, smalle straatjes en gezellige terrasjes kunnen we een korte wandeling maken naar de kerk van Panagia en naar het Paleokastro, de oude burcht (prachtig uitzicht). Een andere wandeling voert ons b.v. van Chora naar de baai van Livadaki en, via het dorpje Livadi, naar de hemelse stranden van Agios Nikolaos en Katergo.

Dag 8-13:

Boottransfer van Folegandros naar Sifnos. Op het kleine Sifnos zijn adjectieven als 'lieflijk, rustig, harmonisch' van toepassing. Er is geen berg of er staat een klooster op en elk huis is stralend wit. Oude duiventorens en honderden kapellen sieren het landschap. De begeleidster stelt verschillende (korte of langere) wandeltrajecten voor en in samenspraak maakt de groep een keuze. Ezelspaden leiden ons langs kerkjes en kapellen: naar de oude hoofdstad Kastro, naar het Profitis Ilias-klooster, hoog op een bergtop met panoramisch uitzicht over Sifnos en de naburige eilanden. We slenteren door de nauwe straatjes van Apollonia.

Dag 14:

Boot naar Athene.

Dag 15:

Vrij bezoek aan de Acropolis of het Archeologisch Museum. 's Middags transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.