DANNY'S PARKIETEN

Hobbykweker van swiftparkieten

Index Home Mijn swiften Naamgeving Omschrijving Oorsprong Andere parkieten
Ziektes Foto's  Filmpjes Te koop Contact Mijn Gastenboek Links

Terug naar andere parkieten...

De Catharinaparkiet

Soorten

De catharinaparkiet is een Midden- en Zuid-Amerikaanse parkiet, waarvan twee soorten bestaan:

 

1. De Catharinaparkiet (Bolborhynchus lineola lineola)
2. De Peru-Catharinaparkiet (Bolborhynchus lineola tigrinus)

Bij de Peru-Catharinaparkiet is de groene kleur in het algemeen donkerder. Ook zijn bij deze parkiet de zwarte omzomingen van de veren breder en is het zwart van de vleugelbocht uitgebreider.

 

Uiterlijk

De Catharinaparkiet is ongeveer 16 à 17 cm lang en weegt ongeveer 55 gram.

Tegenwoordig bestaan er vele kleurschakeringen: van groen (groen, donkergroen en olijfgroen), blauw (blauw, kobalt en mauve) tot lutino (lichtgeel tot donkergeel) en albino (crème-kleurig).

 

Albino-catharinaparkiet samen met bourksparkiet

Onderscheid man-pop

Op het eerste zicht is er weinig onderscheid tussen het mannetje en het vrouwtje. Toch is er een klein verschil: de punt van de bovenstaartveren bij de man is over een lengte van ongeveer 1 cm diep zwart van kleur. Bij de pop is alleen het uiterste puntje van deze veren zwart of ontbreekt het zwart zelfs. Bij lutino en albino Catharinaparkieten is het onmogelijk om door naar het uiterlijk te kijken de vogel te sexen. Dit gebeurt dan ook best door een dierenarts.

 

 

Karakter

De Catharinaparkiet is een lieve, tamme en tolerante vogel. Hij maakt niet veel lawaai. Hij kan uitstekend klimmen, ook ondersteboven. Vaak zijn de bewegingen van een Catharinaparkiet sloom en traag. Wanneer de parkiet zich bedreigd voelt, drukt hij zich dicht tegen de grond. Om hun emoties uit te drukken, gebruikt de Catharinaparkiet zijn staart.

Een koppeltje Catharinaparkieten is ook erg lief voor elkaar. Vaak wijken zij niet van elkaars zijde. Zij blijven trouw aan elkaar. Ook wanneer twee mannetjes of twee vrouwtjes samen zitten hechten zij zich sterk aan elkaar en vertonen ze hetzelfde liefdevolle gedrag als een koppeltje.

De Catharinaparkiet is ook een hele sociale en vreedzame vogel. Hij kan dan ook zonder problemen met andere vogels samen gehouden worden. In mijn volière zitten ze samen met swiftparkieten, kanaries en een diamantduifje. Dit veroorzaakt praktisch nooit problemen.

 

Voeding

Ik geef mijn Catharinaparkieten elke dag een zaadmengeling voor grote parkieten. Daarnaast krijgen ze regelmatig nog stukjes appel of ander fruit en soms ook wat sla. Belangrijk is ook dat ze elke dag vers drinkwater krijgen.

 

Kweek

Na ongeveer een zestal maanden is het mannetje geslachtsrijp. Voor een vrouwtje duurt dit een achttal maanden. Toch kan men beter wachten om met deze vogels te kweken tot ze een jaar oud zijn, omdat ze dan volledig tot ontwikkeling gekomen zijn.

Hun nestblok heeft best een afmeting van 20*20*30cm met een opening van 6cm.

Catharinaparkieten broeden graag. De pop legt meestal 3 tot 5 eieren, om de dag. Zij worden uitgebroed in 20 tot 23 dagen. De man voedt ondertussen de pop en blijft in de buurt van het nest. Nadat de eieren uitgekomen zijn, helpt de man slechts sporadisch met het voeden van de jongen.

Pas na 10 dagen openen de jongen hun ogen. Als ze twee weken oud zijn, krijgen ze hun eerste veerstoppels. Na 4 weken hebben ze hun volledige verenpak. De jongen kunnen na ongeveer 5 tot 6 weken het nest verlaten. Na een paar weken zijn ze dan zelfstandig genoeg om zelf te kunnen eten en de ouders te verlaten.

 

Speciale noden

Deze parkiet is nogal gevoelig voor de vrieskou. Daarom is het raadzaam om te zorgen voor een vorstvrij nachthok. Ook heeft hij in de zomer beschaduwde plaatsen en sterke takken om over te klimmen nodig.