DANNY'S PARKIETEN

Hobbykweker van swiftparkieten

Index Home Mijn swiften Naamgeving Omschrijving Oorsprong Andere parkieten
Ziektes Foto's  Filmpjes Te koop Contact   Links

 

De Swiftparkiet (Lathamus Discolor)

 

 

 

Uiterlijk Man of pop Elkaar het hof maken De jongen Karakter en vlucht Voeding De volière

 

 

De swiftparkiet is een middelgrote parkiet (ongeveer 245 mm lang) die soms omschreven wordt als een overgangssoort tussen de parkieten en de lori’s. Toch is hij ook verwant met de rosella’s. Zijn gewicht is ligt tussen de 50 en de 74 gram.  

   

Uiterlijk

De swiftparkiet is meestal groen, met een rode kop met gele randen. Aan het oor zijn ze lichtjes blauw. De staart is bruin-zwart met stipjes blauw en rood onderaan. De tippen van de schouders zijn rood. Er bestaan verschillen tussen individuen die zich uiten in stipjes rood op de borst.  

                                                                                              terug naar top...

       

 

Man of pop

Het mannetje is qua uiterlijk niet erg goed te onderscheiden van het vrouwtje. De man is iets groter dan de pop en ook iets feller van kleur. Ook de kleur van de iris is anders: geelachtig bij de man en bruin bij de pop. Een ander kenmerk is de vleugelstreep aan de binnenkant van de vleugels. Bij jonge mannen wordt de vleugelstreep dunner naarmate hij korter bij het lichaam zit. Bij oudere mannetjes verdwijnt deze streep zelfs volledig. Bij vrouwtjes is er over de volledige vleugel een brede streep die niet verdwijnt naarmate zij ouder worden. Toch zijn er vogels die hierop een uitzondering vormen en daardoor ook moeilijker te onderscheiden zijn.                                  terug naar top...

   

Elkaar het hof maken

Het mannetje buigt verschillende keren voor het vrouwtje. Daarna voedt hij haar door zijn eigen voedsel op te braken.                                                  terug naar top...

   

Jongen

Het vrouwtje legt meestal 3 tot 5 eieren die in 20 dagen uitgebroed worden. De jongen blijven daarna 5 weken in het nest. Als zij 42 dagen oud zijn, verlaten ze het nest. Ze worden dan nog een tijdje door de ouders (zowel man als pop) gevoed. Dit mindert na een tijdje tot de jongen uiteindelijk zelfstandig kunnen eten.  

Jonge vogels zijn doffer van kleur dan oudere vogels. Na 9 maanden wordt hun kleur feller. Hoe ouder ze worden, hoe mooier hun kleur wordt. Na 12 maanden zijn ze seksueel rijp.                                                                           terug naar top...

 

Karakter en vlucht

Qua karakter en vlucht lijken de swiftparkieten op de lori’s: ze zijn actief en soms een beetje lawaaierig. Ze zijn heel sociaal en meestal helemaal niet agressief. In een volière worden ze gemakkelijk tam. Klauteren is één van hun favoriete bezigheden. Hun vlucht, die zeer snel is, lijkt op die van een zwaluw. Vandaar ook de naam swiftparkiet. (Swift betekent niet alleen ‘gierzwaluw’, maar ook ‘snel’ in het Engels)      terug naar top...

 

 

Voeding

Ook de hoofdbestanddelen van hun voeding, nectar en stuifmeel duiden op hun verwantschap met de lori’s. Ze halen deze bestanddelen met hun tong uit de bloemen van de eucalyptusboom. Hun voeding bestaat verder uit bessen, zaden, insecten en kleine vruchten.

Daarom eet een swiftparkiet die in Europa gehouden wordt ook graag fruit. Mijn swiftparkieten zijn bijvoorbeeld verzot op appels.

Ik geef mijn swiftparkieten wanneer ze aan het broeden zijn en wanneer ze jongen hebben ook een zelfgemaakte pap van geweekt brood (wit of donker), gemengd met een grote lepel honing, wat eivoer en lori-pap.                                  terug naar top...

 

 

 

Volière

Een tamme swiftparkiet die alleen gehouden wordt, zou in een kooi van minimum 600*600*800 mm moeten zitten. Hij zou ook af en toe moeten kunnen rondvliegen en kunnen klauteren.

Toch voelt een swiftparkiet zich beter thuis wanneer hij onder soortgenootjes is. Dit kan in een volière. Deze zou ongeveer 1,5 m breed moeten zijn, 3 m lang en 1,8 m hoog. Er moeten voldoende takken in de volière zijn, zodat de parkiet kan klimmen en klauteren.

In de volière broeden de swiftparkieten in een blok van 35 cm hoog en een bodem oppervlak van 18 x 18 cm. Het vlieggat heeft een diameter van 5.2 cm.

Omdat de swiftparkiet niet agressief is, kan hij samen met andere vogels in één volière gehouden worden, bijvoorbeeld met neophema’s en prinsesparkieten.

                                                                                              terug naar top...