PATER CONSTANT LIEVENS TE MOORSLEDE (www.moorslede.be / www.moorslede.info)
MARKTPLAATS :

Op het marktplein staat centraal het ruiterstandbeeld van Constant Lievens. Het is een ontwerp van de Antwerpse beeldhouwer Josué Dupon en werd gegoten in de kunstgieterij Minne te Gent. Het standbeeld werd onthuld op 11 augustus 1929, tijdens grootse feesten. De missionaris houdt het kruisbeeld in de hoogte, terwijl een inboorling namens het volk van Chotanagpur knielt om gedoopt te worden. Op het voetstuk vooraan ziet men een doopschelp.

Het standbeeld en de marktplaats zijn ook de start - en aankomstplaats van het bewegwijzerde Pater Lievens Wandelpad (8,5 km).

PATER LIEVENSSTRAAT :

Deze korte straat loopt van de Marktplaats tot aan het gemeentelijke kerkhof.

St.-MARTINUSKERK :

De St.-Martinuskerk werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). De huidige kerk is een getrouwe kopij van die eerdere kerk.

In de linker dwarsbeuk bevindt zich de recentelijk opgerichtte devotieplaats met de relieken van de rechterhand van Constant Lievens.

In het rechter zijportaal bevindt zich een brandglas (schenking van de familie Lievens) uit 1993 dat speciaal werd ontworpen en gefabriceerd naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het overlijden van Constant Lievens.

LIEVENSMUSEUM :

Het Lievensmuseum is vanaf 2017 ondergebracht in de St.Martinuskerk van Moorslede.

WIJK 'DE KOEKUIT' :

'Koekuit' betekent koekoek. In de tijd van Constant Lievens woonden er zo'n 1000 mensen in deze wijk, aan de oostkant van Moorslede. Het waren voornamelijk vlaszwingelaars.

Centraal in de wijk ligt het kasteel 'Kouckuit'. Het ligt vollop tussen de bomen, in een klein maar fijn domein. Het kasteel werd heropgebouwd (welliswaar in een andere stijl) na de verwoesting tijdens de eerste Wereldoorlog. Het was bvb. juffrouw de Meulenaere van dit kasteel die Constant Lievens hielp een deel van zijn studies te betalen.

Het geboortehuis van Lievens (Rumbeeksestraat 2): de hoeve werd herbouwd na een brand in 1899 en werd na het bevrijdingsoffensief in 1918 opnieuw heropgebouwd op dezelfde funderingen. In de gevel is een kleine gedenksteen aangebracht,die verwijst naar het achterliggende kamertje van Constant Lievens. Naast de ingang van de hoeve staat een gedenkplaat die werd opgericht naar aanleiding van de 'Lievensfeesten' in 1993. Momenteel wordt de hoeve uitgebaat en bewoond door Gilbert LIevens, de achterneef van onze missionaris.

Op de hoek van de Gentstraat/Rumbeeksestraat staat het 'Lievenskapelletje'. Deze kleine kapel, ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Ruste, is in Moorslede alom bekend als het 'Lievenskapelleke',omdat Constant Lievens er vaak kwam bidden in zijn jonge jaren. Het huidige kapelletje (vermelding 1777) werd wonder boven wonder niet vernield tijdens W.O. I. De aloude 'Kapellekenskermis' op de wijk 'De Koekuit', de laatste zondag van oktober, herinnert aan de kapelwijding dooor de bisschop van Ieper.

Herberg 'De Koekuit', op de hoek van de Gentsestraat/Kasteelhoekstraat is de startplaats van de 'Koekuitdrevenpaden' (2,8 & 4,8 km).

CULINAIR :

Pater Lievenstaart : romige chocoladetaart (banketbakkerij Pater Lievens/Goderis, Roeselaarsestraat 50)

Pater Lievenskaas : vol en light paterskaas (kaasboerderij 't Groendal, Koolzaadstraat 3 - Rumbeke)

DAGUITSTAPPEN
U kan het bezoek aan het museum ook combineren met een bezoek aan de basiliek en het bedevaartsoord in Dadizele (info: VVV +32 56 509100 - www.dadizele.be)

Zuidwest-Vlaanderen en de toeristische regios van de Leistreek en de Westhoek bieden ook tal van extra bezoeken die kunnen worden gecombineerd met een bezoek aan het Lievensmuseum (Ieper, Roeselare, Kortrijk, Poperinge, Veurne, Diksmuide, ... ).

En Moorslede ligt nauwelijks enkele km's van de slagvelden uit WO I: Passendaele, Ieper & Diksmuide.

In de omgeving van Moorslede zijn er mooie fietsroutes (fiets & wandelroutes). Waarom geen rustpunt inbouwen met een bezoek aan het museum?
VORMELINGEN
Vormelingen kunnen in het Lievensmuseum op een boeiende, frisse en moderne manier kennis maken met een missionaris die zijn tijd ver vooruit was en wiens inzet voor sociale rechtvaardigheid en bevrijding nog altijd méér dan actueel is. Ze kunnen er kennis maken met onrecht, slavernij en uitbuiting, zoals het was in de tijd van Lievens, maar ook zoals het er nu aan toe gaat. Ze leren er, in de voorbereiding op hun Heilig Vormsel, dat er zoiets bestaat als een jonge vitale Kerk met honderden priesters, zusters en leken die de strijd van Constant Lievens verder zetten. En ze maken er ook kennis met de haast mytische figuur van Mother Teresa en haar werk in de sloppenwijken van Calcutta. Er is tevens een werkboekje ter beschikking voor de vormelingen.
CONTACT & INFORMATIE:
Ludo Hameeuw
Dadizeelsestraat 37a - 8890 Moorslede
+32 51 778316
ludo.hameeuw@telenet.be of lievensmuseum@skynet.be