Teater Rabarber brengt als nieuwe productie “Kuiltje” van Dirk Nielandt.

Aangemoedigd door Pipi Langkous debuteerde Dirk Nielandt als jeugdauteur in 1995 met "Traan" (Bakermat), een prettig gestoord verhaal over een jongetje dat in een vrouwengevangenis wordt geboren en de wereld intrekt.

Schrijven is duidelijk de leidraad in zijn loopbaan. Hij maakte als freelance journalist stukken voor onder meer Humo en De Morgen en bedacht verhalen voor strips. Al snel bleek televisie zijn ding. Vandaag schrijft hij nog steeds scenario's voor televisie en bedenkt hij formats voor televisieprogramma’s. Hij heeft heel wat reportages gemaakt, ook voor Nederlandse zenders.

Sinds zijn debuut staan er heel wat jeugdboeken op zijn naam. Kommer en kwelverhalen zijn niet aan hem besteed. Dirk Nielandt kiest eerder voor humor en absurditeit als invalshoek. Vaak staan in zijn boeken communicatie, relaties en de plaats van de personages in de wereld centraal.

Zijn eerste jeugdroman "De beginneling" (2001, The house of books) heeft een opvallend andere toon: realistischer, met meer aandacht voor emoties.

Wist je dat:
Dirk Nielandt schreef ook het scenario voor de film Suske en Wiske, de Texasrakkers, die vanaf 21 juli 2009 in 100 Vlaamse bioscopen speelt en de duurste Vlaamse film aller tijden is.

Dirk Nielandt won in 1999 een Boekenwelp voor "Wie" (2000, Standaard) met illustraties van Marjolein Pottie.

In eigen woorden:
"Humor en fantasie vind ik heel belangrijk. Alles wordt zo ernstig genomen. Met wat meer verbeelding zou de wereld er mooier uitzien." (Stipkrant 1995)

Kuiltje:

Probeer maar eens een gewoon meisje te zijn, als je moeder een ex-bokskampioene is en een lange baard heeft, en je vader het liefst met zijn basketbal speelt of fratsen uithaalt. Toch wil Kuiltje gewoon zijn in een gewoon gezin. Dus moet vader ook gaan werken. Kuiltje vindt de geknipte baan voor hem: president in het paleis. Maar ook daar is niets gewoon. Terwijl haar vader de knepen van het vak leert en moeder van de roetsjbaan glijdt, ontdekt Kuiltje dat er een complot tegen de betere wereld wordt gesmeed. Kuiltje bindt de strijd aan: de wereld moet veranderen.

Kuiltje is een uitbundig verhaal vol fantasie en kolderieke ingrediënten een Roald Dahl waardig.

met : Ray Van Campenhout, Sigrid Heymans , Mark Van Hilst

auteur boek
: Dirk Nielandt
productie
: Ray Van Campenhout
bewerking
: André Lefèvre
coproductie
: Jan Bourgeois
regie
: André Lefèvre
: C.C. Zwaneberg
muziek
: Mark Van Hilst
techniek
: Tony Vd. Eede
scenografie
: Jan Beeck
lesmap/kostuum
: Ann Van Campenhout

 

Doelgroep: 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar Basisonderwijs.

Première : woensdag 16 september ’09 om 20u00
in Cultuurcentrum Zwaneberg te Heist-op-den-Berg.

Klik hier voor de voorstelling foto's...

 

Copyright 2011 - Teater Rabarber vzw