Techniek 

Tangen

 

Algemeen

Een tang is een stuk gereedschap dat dient om iets vast te grijpen. Het bestaat uit twee hefbomen verbonden door een scharnier, dat het steunpunt vormt, en een bek, die de eigenlijke functie van de tang vervult.
Er zijn veel soorten tangen, met verschillende functies, die vaak overlappen met de functies van scharen, klemmen en sleutels. Er zijn tangen om een voorwerp stevig beet te pakken en daardoor bijvoorbeeld te kunnen verbuigen of plat te knijpen. Er zijn ook tangen die slechts tot doel hebben een voorwerp aan te pakken dat niet direct aangepakt kan worden. Dan zijn er tangen met een "snijdende" functie, zoals de nijptang, de zijkniptang, de gaatjestang. Verder zijn er tangen die een specifieke functie hebben, zoals de popnagel- of blindniettang, de oogjestang, de striptang, enz.


Nummer Naam onderdeel Beschrijving

Gebruik   

  • Zorg ervoor dat je de juiste tang gebruikt om je klus uit te voeren. Je kunt schade aanbrengen als je de verkeerde tang gebruikt.
  • Controleer of de tang in goede staat is voor je ermee begint te werken.
  • Zorg ervoor dat je een goede grip hebt.
  • Stel de tang juist in als het om een verstelbare tang gaat.
  • Zorg ervoor dat het vlak waarop je werkt stevig en stabiel is.
  • Afhankelijk van de klus die je uitvoert moet je beschermingsmiddelen zoals handschoenen of een veiligheidsbril gebruiken. Vooral bij het doorknippen van elektrische draden of bij het werken met klinknagels is een goede bescherming belangrijk. gebruik dan tangen met een VDE-label: Verband Deutcher Elektrotechniker norm. Die zijn degelijk geïsoleerd bij het handvat.
  • Houd de tang juist vast bij de handgrepen. Verhit of verander het bekken niet, anders wijzig je de eigenschappen van de tang.
  • Bij het doorknippen van draden moet je erop letten dat je haaks op de draad knipt en dat je diep in de bek knipt.

Veiligheid   

Geschiedenis   

De klassieke tang is een heel oude en simpele uitvinding. De tang bestaat al zolang dat men geen startpunt kan aanduiden of kan zeggen wie dit uitgevonden heeft. Vroege metaalbewerkingsprocessen van millennia voor Christus vereisten tang-achtige gereedschappen om deze hete materialen te kunnen bewerken, daarom is men er zeker van dat de tang al minimum van dan bestaat.
De evolutie van houten naar bronzen tangen heeft waarschijnlijk plaatsgevonden voor 3000 voor Christus.
Het aantal verschillende tangen is gegroeid samen met de uitvindingen van vele verschillende anderen voorwerpen waar tangen voor gebruikt konden worden zoals hoeven, kabelbinders, draad, elektrische onderdelen,…

Onderhoud   

Varianten

Gebruik

Nijptang

De nijptang gebruik je om draad door te knippen of om spijkers uit hout te trekken.
KniptangDé tang om moeilijk bereikbare draden door te knippen. De handvaten van kniptangen moeten goed geïsoleerd zijn om elektriciteitsdraden op een veilige manier te kunnen doorknippen.
Ronde bektang


De buigtang heeft ronde bekken waarmee oogjes gemaakt worden aan draad en kabeleinden. Ook het vasthouden van kleine boutjes en het haaks ombuigen van draad vormen geen probleem voor de buigtang.
Vogelbektang

Deze tang is erg geschikt om boutjes, pennetjes en spietjes aan te brengen.
Waterpomptang

Deze sterke tang gebruik je voor het vasthouden van stangen en pijpen. Dankzij de verstelbare bek kan je verschillende buisdiameters probleemloos vastgrijpen
Striptang

Deze tang werd ontworpen om de mantel van elektriciteitskabels te verwijderen. Met een instelschroef kan je de dikte van de draad instellen.
Universele tang

De meest bekende tang. Heeft drie functies: buigen, knippen en monteren. Voor het buigen gebruik je de voorkant van de bek. Knippen gaat met de scherpe schaar in de achterkant van de bek. Het vast- en losdraaien van moeren en dergelijke gaat met de ronde uitstulping in het midden van de bek.
Griptang

De bek van deze tang is met een schroef instelbaar. Bij het dichtknijpen komt een hefboommechanisme in werking, waardoor je materialen onwrikbaar kan vastklemmen.
Kabelschoentang

Om een kabelschoen (metalen huls om het uiteinde van een kabel) mee aan een kabel te bevestigen. De tang is geschikt voor een uiteenlopend aantal kabeldiktes.
Oogjestang

Gereedschap om ronde gaatjes mee in materialen te drukken. Bijvoorbeeld voor het maken van gaatjes in een leren riem.
Seegerringtang

Tang met zijwaarts gebogen bekken die puntig uitlopen. Geschikt om dichtingsringen mee te verwijderen. Verkrijgbaar voor binnen- en buitenringen.
Pijptang
Speciaal vormgegeven tang die zoals de naam al zegt vooral door loodgieters wordt gebruikt om pijpen vast te nemen om ze vast of los te schroeven. Lijkt qua werkingsprincipe wat op de alom bekende verstelbare steeksleutel.


 

 

Logo   Deze site is gemaakt door Jelle Defoort.