Polijsten met viltjes

Om de spiegel na het slijpen nog verder (fijner) te bewerken moeten we gebruik maken van een ander medium dan glas, omdat het niet mogelijk is met twee glasplaten een fijner oppervlak te bekomen dan we nu hebben. Er zijn in de handel nog fijnere poeders te koop (nr.2400 en nr.3600 enz. maar ervaring wijst uit dat dit geen tijdswinst oplevert omdat de risico's op krassen te groot worden.

Daarom maken we gebruik van een ander medium dan glas om verder te slijpen (van nu af heet dit polijsten); een goed alternatief is gebruik te maken van polijstviltjes en als polijstmiddel gebruiken we Cerox.

 

 


 

Polijsten met grote druk(0.8Mb)

Belangrijk.

BBedek je slijptafeltje met folie.
Een kras is gauw gemaakt..!

De viltjes moeten zo dicht mogelijk 
tegen elkaar kleven.

Het polijstmiddel mag niet te lopend zijn.

Niet te snel polijsten...
maar wel met grote druk.

Het gebruik van deze viltjes is zeer eenvoudig. Op de bolle tool worden de zelfklevende en speciaal voor dit doel ontworpen viltjes bevestigd. Daarna worden de viltjes verzadigd met een papje van Cerox (een supersnel polijstmiddel), de spiegel wordt er bovenop gedeponeerd en we beginnen met polijsten. Steeds gebruik makend van een derde slaglengte zullen we reeds na 30 minuten polijsten (met grote druk) onze allereerste meting op de optische bank kunnen doen.

Niet dat er al veel te zien is maar we kunnen al een goede analyse maken van de kromming van onze spiegel om eventuele fouten bij sturen . Tijdens het slijpen hebben we in het Ringvormige zoneverleden, bij eventuele fouten (b.v. een afgezakte rand) steeds de slaglengte moeten aanpassen om dit euvel te verhelpen. Vanaf nu hebben we, met de viltjes, een ongelofelijk krachtig stuk gereedschap in handen. De correctie van eventuele fouten moet niet meer gebeuren met de slaglengte aan te passen; In plaats van de slaglengte aan te passen zullen we eventuele fouten plaatselijk gaan behandelen. Op de twee foto’s hiernaast is duidelijk te zien hoe dit op zeer eenvoudige manier kan. Als we  op de optische bank een zone in onze spiegel detecteren worden alle viltjes van de tool verwijderd en vervangen door nieuwe die dan op de zone gekleefd worden waar de fout zich voordoet. Eenvoudiger kan haast niet! Een overzicht van mogelijke fouten en oplossingen kan je vinden in het hoofdstuk van de Foucaulttest onder Correcties.
 

 

De viltjes hebben echter één nadeel (hoe kan het ook anders); het is niet mogelijk om met de viltjes een perfect optisch oppervlak te polijsten. Opstaande ring + centrale berg Er blijft altijd een soort van ‘microrippel’ zichtbaar op het oppervlak van de spiegel. Microrippel is vergelijkbaar met gestructureerd glas maar dan op microscopisch niveau.  

U bent er iets meer dan een uur mee bezig om de spiegel uit te polijsten en bij te corrigeren. Van zodra de spiegel met deze viltjes uitgepolijst is wordt er overgeschakeld op de traditionele hars (of pek) om in combinatie met ceriumoxyde of rouge het optisch oppervlak af te werken

 

 

.