Contact met de beheerder (enkel voor de knappe meiskes;)

Tijdreizen kan iedereen, misschien ervaar je het niet bewust maar jij bent nu aan het tijdreizen. De tijd loopt onvermijdelijk door en het is onmogelijk om niet te tijdreizen ! Sneller in de tijd reizen of terug reizen kan je helaas (nog) niet, evenals stilstaan in de tijd.

... <<< .......Tijdreizen....... >>> ...

Het is echter bijzonder aantrekkelijk voor veel mensen met creatieve beroepen om te filosoferen over terugreizen in de tijd. Tijdreizen is dan ook een thema dat veel voorkomt in sciencefiction. Mark Twain schreef al een verhaal over een tijdreis in 1889, A Connecticut Yankee in King Arthur's Court. Het is het fictieve verhaal van een 19e eeuwse Amerikaan die terecht kwam in de tijd van Koning Arthur. H.G. Wells was de eerste schrijver die een moderne sf-roman aan tijdreizen wijdde:The Time Machine uit 1898.

In de jaren 1985-1990 kwamen drie delen Back to the Future uit. Andere films die als centrale thema 'tijdreizen' hebben, zijn onder andere: The Time Machine (1960, remake in 2002) naar het boek van H.G. Wells, The Time Tunnel (1966), Voyagers! (1982), Timecop (1994) met Jean-Claude Van Damme, Donnie Darko (2001) en A Sound of Thunder [1].

De film The Philadelphia Experiment (1984) is extra interessant omdat de makers van deze film claimen dat het script gebaseerd is op echte gebeurtenissen (in de Tweede Wereldoorlog schijnt er bij een experiment een slagschip van de Amerikaanse marine geteleporteerd te zijn waarbij twee bemanningsleden per ongeluk naar de jaren tachtig van die eeuw zijn gereisd).

back to the future the time machine

In de moderne natuurkunde worden vaak gedachte-experimenten uitgevoerd over tijdreizen. Er bestaan modellen waarmee tijdreizen mogelijk zouden zijn, maar volledig ontwikkeld zijn deze momenteel nog niet. Er bestaat bovendien geen experimenteel bewijs dat deze modellen juist zouden zijn, terwijl een experimenteel bewijs de enige manier is in de natuurkunde om de juistheid van een theorie vast te stellen.

Om deze modellen te testen zou men een zwart gat of een wormgat moeten manipuleren om de tijd-ruimtestructuur te vervormen. Het praktische bezwaar hiertegen is dat men astronomische hoeveelheden energie hiervoor nodig heeft (in de grootte orde van de jaarlijkse energieproductie van onze plaatselijke ster de zon), althans volgens de huidige stand van kennis.

Wellicht zijn er nog andere methoden om dit te testen maar heden (2005) is hierover nog niets bekend. Serieuze natuurkundigen als Paul Davies en Kip Thorne denken ondanks deze moeilijkheden dat tijdreizen toch mogelijk is. Andere geleerden vinden van niet omdat dan het belangrijke causaliteits principe geweld wordt aangedaan.


Paradoxen bij tijdreizen : Hersenbrekers (Engelstalig)....... <<< KLIK HIER >>>

Zou jij een teletijdmachine willen ?

Wat zou je ermee doen ?

De origineelste ideŽen worden gepubliceerd op deze website !

<<< KLIK HIER OM EEN VERHAAL TE POSTEN >>>Nog meer WETENSCHAPPELIJKE uitleg over tijdrijzen door Hawking en Planck en konsoorten ;)....