FRANKRIJK 2004

                                                                           ROCAMADOUR

  Donderdag 8 juli: Oudenburg, Etampes (Fr), 410 km, onze eerste halte Etampes, dit stadje is gelegen in het dal waardoor de Chalautte en de Juine stromen, er zijn talrijke oude gebouwen die getuigen van een groots verleden zoals de Tour de Guinette, een oude wachttoren uit de 12 de eeuw bij het stadspark. Ook de kerk Collegiale Notre-Dame is een aanrader, van oorsprong uit de 12 de eeuw, één van de mooiste kerken van het Ile-de-France, maar herhaaldelijk verbouwd. Ook de bank National is aanwezig in Etampes waar we gretig gebruik van maakten, gezien we nog wat oudere Franse franken in bezit hadden. Vele Oosterse drinkgelegenheden sieren de stad, de koffie smaakt er heerlijk, er werd ons zelfs een waterpijp aangeboden door een sympathieke turk, waarvoor we vriendelijk bedankten.
Overnachtingsplaats: camping Le Bois de la Justice  
                                                                              
  Zaterdag 10 juli: Etampes (Monnerville), Saint Sylvester, 280km,  na wat fileleed kwamen we terecht in het dorpje Saint Sylvester, niet zo toeristisch maar wel een heel bosrijke omgeving. Gezien de Ronde van  Frankrijk  er in de omgeving rondtoerde een ideaal centrumpunt. Limoges  een twintigtal km gelegen van de camping stond eerst op het menu, de stad werd overrompeld door het tourgeweld, overal in de metropool stonden bussen  en wagens van de tourkaravaan, vele mecaniciens werkten zich te pletter aan de talrijke koersfietsen, blijkbaar was het geen rustdag voor hen. Limoges bezit talrijke prachtige gebouwen, zoals het stadhuis (neorenaissancestijl),  de toren van de gare des Benedictins, en le Presidal het oude paleis van justitie. S'avonds werd er een couscous avond ingericht op de camping, een internationaal gezelschap schoof aan, voor de rijkgevulde feesttafel, waar a volonte gegeten en gedronken kon worden.
Overnachtingsplaats: camping La Crouzille
  Dinsdag 13 juli: Vandaag startte de tour in St Leonard de Noblat, dit stadje is vooral gekend als woonplaats van de immer populaire wielrenner Raymond Polidor. De start was voorzien om 13.30, toch moesten we enkele uren voor de start aanwezig zijn om een goeie plaats te bemachtigen. Het uren wachten was echter geen probleem, animatie was er troef, vele oud renners zoals Lucien Van Impe, Hennie Kuiper, Raymond Polidor enz... waren aanwezig op het schouwspel. De toprenners zoals Amstrong, Basso, Ulrich, ...werden er voorgesteld en konden minutenlang aanschouwd worden. De reclamekaravaan  was een belevenis op zich, koekjes, snoepjes, zakjes en allerlei prularia vliegen er je om de oren. In de namiddag zochten we wat verfrissing aan het lac St Paradoux.
  Donderdag 15 juli: St Sylvester, Rocamadour, 125km, Rocamadour was onze hoofdbestemming, de groepsreis met vakantiegenoegens begon op zaterdag 17 juli, we kwamen wat vroeger op de camping om een goeie plaats te kunnen bemachtigen. De camping Les Cigales was een echte meevaller, de plaatsen waren groot,  de talrijke bomen zorgden voor voldoende schaduw. Ook maakten we kennis met onze gidsen die ons gedurende een veertiental dagen, prachtige uitstapjes bezorgden. Ook de buren vielen goed mee, vooral de buurjongen viel heel goed in de smaak van onze dochter. Na het instaleren van onze caravan en voortent, namen we een verfrissende duik in het prachtig zwembad.
Overnachtingsplaats: camping Les Cigales
  Zondag 18 juli: Na met iedereen kennis gemaakt te hebben stond onze eerste uitstap naar Rocamadour met de groep op het programma. Rocamadour is een middeleeuwse bedevaartsplaats, het is gebouwd in de smalle kloof van de Alzou tegen een steile 150m hoge rotswand. Het dorp bestaat in feite uit een enkele middeleeuwse straat met eeuwenoude huizen aan de voet van een kalksteenrots, gedomineerd door een 14 de eeuws kasteel, de basilique Saint Sauveur in gotische stijl stamt uit de 12 de eeuw, boven het altaar bevind zich het mooie polychroom Christusbeeld. De camping is gelegen in L'Hospitalet, in de 11de eeuw werd er een hospitaal opgericht om de pelgrims op weg naar Compostela op te vangen. In de namiddag werkten we nog een wandeltocht af, die eindigde in een hels onweer. Intussen vonden de jongeren elkaar blindelings.
  Maandag 19 juli: Vandaag stond er een bezoek aan de apenzoo Le foret de singes op het menu. Deze zoo is pal tegenover de camping gelegen. In het park bevinden zich een 130 makak apen, die in vrijheid leven. Aan de ingang krijgt men een handvol popcorn, de apen nemen met enige fijngevoeligheid de popcorn uit de hand, soms  gaat het er hevig aan toe, en eindigen discussies in een wilde achtervolging.  S'namiddags verkenden we de prachtige omgeving met de fiets. De avond werd afgesloten met een heel lekker wijntje, het inslapen verliep daardoor rimpelloos.
  Dinsdag 20 juli: Na een nacht van regen en onweer was de zon terug van de partij. Op het programma  stond een bezoekje bij de plaatselijke eendeboer. De plaatselijke specialiteit is fois gras en confit de canard, vandaar de vele eendeboeren. Na het bezichtigen,  en de toelichting over eenden, volgde een demonstratie hoe ze de dieren voederden, barbaars, verder wil ik er niet veel over uitwijden. In de namiddag brachten we een bezoek aan het stadje St Céré. Het middeleeuws stadje is gelegen aan de rivier de Bave. Talrijke prachtige oude huizen sieren het middeleeuws stadscentrum. In de Galerie du casino is een indrukwekende verzameling van wandtapijten.
  Woensdag 21 juli: Deze morgen zette de colonne van v.g koers richting Padirac, om een bezoek te brengen aan de welgekende Gouffre de Padirac. Een "gouffre" is een verticale grot met een relatief kleine opening aan de oppervlakte die verder naar beneden steeds breder wordt.
De "gouffre" van Padirac is echter spectaculair! Eenmaal met een lift op de bodem van de enorme grot aangekomen staat u bij het begin van een een uitgebreid onderaards gangenstelsel met een opeenvolging van rivieren, meren, tonnenzware stalagmieten van tientallen meters lengte. Deze schitterende onderaardse galerijen worden bevaren met bootjes bestuurd door sympathieke gidsen. Na de lunch brachten we nog een bezoekje aan de markt in Gramat.
  Donderdag 21 juli: Na een stevig ontbijt, stond er een even stevige wandeling op het menu, een twintigtal km in en om de Gorges D'Alzou. We hadden een gouden tip gekregen van de reisleider om vooral een grote voorraad water mee te nemen, en dit was geen overbodige luxe. De wandeling leidde ons door het prachtige dal van de D'Alzou. De Fauna en flora was  er oogverblindend.
  Vrijdag 22 juli: Vandaag stond een bezoek aan het Château de Castelnau op het programma, het kasteel behoort tot de beroemdste kastelen van Frankrijk en ligt heel strategisch op het punt waar de rivier de Céré samenkomt met de Dordogne.Het Château de Castelnau had nogal wat trotse en eigenzinnige barons gekend. En in het begin van de 20e eeuw was het, het woonverblijf van de beroemde operazanger Jean Mouliérat.Wellicht had de vorige eigenaar van het kasteel  er iets mee te maken, in elk geval worden binnen de muren elk jaar enkele grote opera’s uitgevoerd, onderdeel van het Festival d’Art-Lyrique-de-St Céré. De plaatselijke gids bracht ons op de hoogte van het interieur, (schilderijen, wandtapijten, enz...) en het doen en laten van de plaatselijke kasteelheren en dames.
  Zondag 24juli: Op deze zonnige dag brachten we een bezoek aan de stoomtrein van Haut Quercy,  deze is gehouwen op de klif langs en vlak boven de Dordogne. Een magnifieke spoorbaan (Chemin de fer touristique du Haut Quercy) . Het stoomtreintje biedt je een uitzonderlijk mooi panorama. De spoorbaan werd in vroegere tijden gebruikt voor het transport van truffels, vandaar de nickname " Le Truffadou". De lijn dateert van 1889 en werd gesloten in 1980, het werd opnieuw opgestart door enkel enthousiaste treinliefhebbers.
  Maandag 25 juli: Deze morgen besloten we een mountenbikrit af te werken. Een wel heel lastige toer, die eigenlijk niet geschikt was om te fietsen, daarom moest de m.b. soms op de rug getransporteerd worden, als kers op de taart kregen we nog de steile helling van Rocamadour te verwerken. S'nammidags brachten we een bezoek aan rocher des aigles, een park voor roofvogels (arenden, valken, gieren), waar roofvogels in de natuur worden losgelaten. Er zijn meer dan honderd zeer zeldzame roofvogels uit de hele wereld. De show met de vogels was werkelijk fascinerend. De avond werd afgesloten met een streekmenu in de Auberge La Roc de Berger.
Dinsdag 26 juli: Vandaag brachten we een bezoek aan Les grottes de lacave.Het afdalen in de grotten van Lacave is een belevenis op zich. U gaat de grond in met een treintje. Het laatste stukje doet u met de lift of de trap. Daarna neemt een gids u mee in de druipsteengrotten langs enorme stalactieten, stalagmieten en ondergrondse meren. De langste route is 1,6 km. Na de lunch brachten we een bezoek aan de stad Martel. De historische wijk van de stad van de zeven torens is zeker een bezoek waard.
Woensdag 27 juli: Na het ontbijt volgde een wandeling, in en om het dal van D'alzou, s'avonds vond een b.b.q plaats, daarna volgden enkele optredens van leden die in het amateurs  gezelschap vertoefden, het was lachen geblazen, zelfs een volledige trouwpartij stond op het menu. De wijn vloeide rijkelijk, deze bevorderde dan ook onze nachtrust.
Donderdag 28 juli: Terug mooi weer, na de middag bracht de groep een bezoek aan Ecole gendarmerie, deze gaven een demonstratie met opgeleide honden, drugs werden opgespoord, vermiste personen werden teruggevonden in het struikgewas. Het was werkelijk wonderbaarlijk .Daarna brachten we een bezoekje aan het aanpalend museum.
Zaterdag 30 juli: Vandaag werd afscheid genomen van elkaar, vele voornemens werden gemaakt en adressen uitgewisseld. Wij besloten nog een tussenstop te maken in St Leonard de Noblat en Pont maxime.
Het stadje St Leonard de Noblad stelt niet zoveel voor, maar de natuur daarentegen is prachtig, ideaal om wandel en fietstochten te ondernemen. De camping in St Leonard is een aanrader, gelegen aan een rivier.
            Dinsdag 3 augustus: Terug Thuis, via Limoges, Orleans, Parijs en Lille. Het verkeer was er druk, maar file hadden we gelukkig niet gehad. De Reis met vakantiegenoegens was een meevaller, ook de medereizigers waren toffe mensen, waar we enkele goede vrienden aan over gehouden hebben. Zeker voor herhaling vatbaar, zei het dan met een andere bestemming. Verder willen wij een woordje van dank voor onze reisleiders Maria en Rene, die het schitterend gedaan hebben.