FRANKRIJK 2003

                                                                                                                    

                                                                               Alpen, Provence

                                                                                                              

Zondag 29 juni: Oudenburg, Bettembourg (Lux), Gerardmer (Fr), na een overnachting in Bettembourg, was onze eerste stop Gerardmer, dit schilderachtig toeristisch stadje is gelegen in de Vogezen, het werd grotendeels verwoest in de tweede wereldoorlog. De wandeling omheen het meer( 6,5km) is een aanrader.

Bij en om het meer is er een zandstrand, men kan er allerlei watersporten beoefenen, zoals kano, zeilen, roeien, en vissen.

Overnachtingsplaatsen: camping Beetebuerg, camping Les Sapins in Gerardmer, en de stelplaats in Gerardmer

Dinsdag 1 juli: Gerardmer, La Bresse: Na het ontbijt stond La Bresse op het programma, het is een prachtig gelegen stadje dat in de 7 de eeuw is onstaan. Tot 1790 was het een tijdlang een klein autonome republiek. La Bresse werd eveneens grotendeels vernield tijdens de tweede wereldoorlog. Tegenwoordig is het , het grootste wintersportstation van het oosten van Frankrijk.Gezien het snikheet was besloten wat af te koelen aan het lac des Corbeau, verrassend mooi. Ook col de la Schlucht ( 1361m) is beslist een bezoekje waard, de camperstelplaats is vlakbij het skistation gelegen.

Overnachtingsplaatsen: Lac des Corbeau, stelplaats Gerardmer.

Donderdag 3 juli: Gerardmer, Lons le Saunier: gezien we met onze tiener op stap waren, moesten we wat water bij de wijn doen, en daarom beslisten we om een 10 tal dagen op dezelfde camping te verblijven, daarom verkozen we camping La Majorie als centrum punt, om allerlei wandel en fietstochten af te werken. Op de camping is er veel animatie voor de jeugd, gaande van badminton, jeux de boule, dans, karaoke, enz...,  het  is vrij uitgestrekt, en daarom verkozen we een plaatsje heel ver weg van het gebeuren. Lons le Saunier is de voormalige stad der prinsen van Oranje, in het hart van de toeristische Jura. Bezienswaardigheden zijn de Saint Desire kerk, en het Hotel Dieu, dinsdag is er marktdag, één van de grootste van de streek. Er is in de omgeving van de camping een enorm zwemcomplex met een 4 tal baden, de duiktoren heeft een hoogte van 10 m, en is enkel voor de durvers.

Overnachtinsplaatsen: Camping La Majorie in Lons le Saunier.

Zaterdag 12 juli: Lons, Charavines, nadat we een passage van de tour konden meepikken was onze volgende halte Charavines les Bain, dit vakantie plaatsje in de Basse Dauphine, ligt aan de zuidkant van het Lac de Paladru, het meer (ook wel le lac bleu genoemd vanwege het helder blauw water), ongeveer 6 km lang en 1 km breed, wordt druk bezocht door zeilers en plankzeilers, de omgeving is er groen en aantrekkelijk . In het nabij gelegen dorpje Virieu kan men het prachtig kasteel bewonderen, het dateerd uit de 11 de eeuw.

Overnachtinsplaats: camping Robert in Charavines (met prive strand)

Maandag 14 juli: Charavines, Col de Galibier, Valloire, vandaag besloten we om de drukte te ontwijken, vanwege nationale feestdag in Frankrijk. Daarom vonden we de alpenreus De Glandon een geschikte overnachtingsplaats. Na een stevig ontbijt stond Valloire op het programma, éérst moest de afdaling van de col Croix de Ferre afgehaspeld worden, geen lachertje, gezien de elle lange tunnels waar enkel maar één rijstrook voorzien is. Na de beklimming van de Telegraaf die geen enkel probleem vormt ligt het dorpje Valloire, het is gelegen in de alpen, aan de voet van de Galibier, op een hoogte van 1430m. Zomervakantieoord en wintersportcentrum. Col de Galibier (2646m) is één van de hoogste alpencols, je hebt er een prachtig uitzicht over de gletjers van La Meije en van de Barre des Ecrins. Op enkele meters van de top bevind zich het monument van de ronde van Frankrijk.Gezien ik mijn vormpeil wilde testen besloot ik de Galibier te beklimmen met mijn stalen ros, de wekenlange training kwamen van pas, toch was het afzien geblazen, maar op de top word je beloond met een prachtig panorama.

Overnachtingsplaats: camping Sainte Thécle in Valloire

Vrijdag  18 juli: Valloire, La Grave: nadat we de beklimming van de Galibier met de camper bedwongen hadden was onze volgende stop La Grave, het is een oud dorp, en uitermate prachtig gelegen aan de voet van de 3983m hoge La Meije, één van de moeilijkst te beklimmen bergtoppen van de Alpen, en onderaan col du Lautaret, het is uitgegroeid tot een belangrijk ski en wandelcentrum. Achter de hoofstraat ligt de oudste wijk van La Grave: oude panden van steen, ruw bepleisterd, de Romaanse kerk, en de Pucellwaterval zijn de aanraders.

Overnachtingsplaats: camping Le Gravelotte in La Grave.

Zondag 20 juli: La Grave, Bourg D'oisans: Gezien we Alpen liefhebbers zijn besloten we Bourg D'oisans als volgende bestemming te nemen. Het stadje is gelegen aan de voet van de  bekende col L'alpe Duez(1860 m), het is een oud middeleeuws jaarmarktstad en tevens hoofdplaats van de streek Oisans. In de omgeving bevinden zich  vindplaatsen van mineralen. Als fervent wielertoerist kon ik het niet nalaten L'alpe Duez te beklimmen met zijn 21 haarspeldbochten een taaie klus. Eenmaal boven kan je in het toerismebureau , je tijd laten registreren en een diploma afhalen. Heb je nog wat power over, dan kan je met de stoeltjeslift en een halfuur benenwerk Lac Blanc bewonderen.

Overnachtingsplaatsen: camping La Picine in Bourg D'oisans, stelplaats L'alpe Duez.

Dinsdag 22 juli: L'alpe Duez, Vaison la Romaine: Na enkele dagen Alpen, stond de Provence op het programma, het was er snikheet. Vaison la Romaine is gelegen aan de rivier Ouveze en aan de voet van de mont Ventoux, het is tweedelig, een rustige bovenstad en een benedenstad, de voormalige Romeinse stad kwam pas in het begin van de 20ste eeuw aan het licht via opgravingen. Zeker te bezoeken is het kasteel van Suze la Rousse. De Ventoux (1909m)  moest natuurlijk op mijn palmares prijken, daarom vroeg uit de veren (wegens de warmte), en de fiets op. Het is één van de zwaarste beklimmingen en dat voelde ik ten lijve, 25km afzien, eenmaal boven op de top heb je het gevoel op de maan beland te zijn, enkel stenen en rotsen beheersen het landschap.

Overnachtingsplaatsen: camping Le Soleil in Saint Romain en Viennois

Dinsdag 29 juli: Vaison la Romaine, St Jodar, Palinges, onze eerste fase van de terugreis. Na de hitte van de Provence, was de afkoeling van de temperatuur, aangenaam en zeer welkom. Palinges is gelegen in Zuid Bourgondie, het dorpje stelt niet zoveel voor, maar is centraal gelegen. Zo kan je een bezoek brengen aan Montceau les Mines, een voormalig mijnstad, en Chalon sur Saone, een grote stad, erg dynamisch en levendig, de kathedraal Saint Vincent is er een publiekstrekker.

Overnachtingsplaatsen: Camping municipal in St Jodar, camping Le Lac in Palinges

Zondag 3 augustus: Palinges, Ervy le Chatel, Peronne, Oudenburg: na een prachtige en zeer geslaagde reis terug thuis. Wat info: een camping municipal is een gemeentelijke camping, die meestal niet te groot is, het sanitair is beperkt maar voldoende, en de prijs valt meestal goed mee.

Overnachtingsplaatsen: camping municipal Les Mottes in Ervy le Chatel, camping municipal De Peronne- Somme in Peronne.