Nederland - Duinrell 2003

                                                                                                                                

Zondag 26 oktober: Oudenburg, Gent, Antwerpen, Breda, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Wassenaar 260km, gezien we in gezelschap waren van de dochter en haar vriendin besloten we enkele dagen te verblijven in het vakantiepark Duinrell. Van files hadden we geen last, het was immers zondag. Vandaag was het de laatste openingsdag van het pretpark, dus hadden de meisjes geluk. De camping in Duinrell werd ons centrumpunt voor fiets en wandeltochten. Wat er allemaal te beleven valt op Duinrell, daarvoor kan ik het best  naar hun site verwijzen. www.duinrell.nl
Maandag 27 oktober: na een stevig ontbijt stond Wassenaar op het programma, het ligt ten noorden van Den Haag / Scheveningen en ten zuid-westen van Leiden. Het geldt als één van de mooiste gemeenten van het Nederlandse Noordzeekustgebied. De kustlijn van Wassenaar is ruim 8 kilometer lang, de oppervlakte ruim 60 vierkante kilometer. De sfeervolle dorpskern van Wassenaar wordt omgeven door duinen, bossen, landgoederen en villaparken. Het dorp heeft een groen en rustiek karakter en kent nauwelijks industriële bedrijvigheid. Wassenaar heeft op de gemeente Apeldoorn na het grootste bosareaal van Nederland. Niet voor niets wordt Wassenaar wel "de groene oase van de Randstad" genoemd. Ook wandelaars komen aan hun trekken met de monumentenroute. De wandelroute is uitgestippeld in en rond de oude dorpskern. Zij begint en eindigt bij de Dorpskerk aan het Plein. De route voert u verder langs een aantal interessante panden uit verschillende perioden en duurt ongeveer één uur.. Zeker niet te versmaden is de typische Hollandse molen.
Dinsdag 28 oktober:Vandaag stond de gemeente Katwijk op het menu, na een fietstochtje van een twintigtal minuutjes, langs uitstekende fietspaden komt men in het stadje terecht.Er is veel te zien in de gemeente Katwijk. Naast het schitterende natuurgebied Panbos, dat eigendom is van de gemeente, de mooie stranden en de uitnodigende boulevard. Daarnaast zijn er tal van beelden en objecten te bewonderen die op diverse plaatsen in de gemeente zijn geplaatst in opdracht van de gemeente. Er zijn diverse muurversieringen en voorwerpen uit lang vervlogen tijden. Er zijn diverse kerken te bezichtigen, een molen, het Katwijks museum en de voormalige vuurtoren. Verder kan men er uren rondkuieren in de verschillende winkelcentra.
Woensdag 29 oktober: gezien het weer ons zeer gunstig gezind was, besloten we een fietstocht naar en in het Meijendel af te haspelen, het  omvat 1875 ha zeer afwisselend duingebied. Het wordt gekenmerkt door oude, hoge duinen met daartussen grote valleien met opgaande bossen, dichte struwelen, grasvlakten, kwetsbare kruiden-, mos- en korstmoshellingen, stuifduinen, natte duinvalleien en meren.  De centrale vallei Meijendel is beperkt toegankelijk. De fauna en flora wordt er met uiterste zorg beschermd, zo treft men er veel konijnen, muizen, spits- en woelmuizen, vleermuizen en ook reeën, vossen, wezels, en op natte plaatsen padden en kikkers aan. De Zandhagedis is een heel wat zeldzamere verschijning. Tenslotte kan men nog een bezoekje brengen aan de oude boerderij Meijendel, waar men na een stevige fietstocht de dorst kan lessen of de innerlijke mens kan versterken.

Donderdag 29 oktober: Wassenaar, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Breda, Antwerpen, Gent, Brugge, Oudenburg 260km, na enkele prachtige dagen in het domein Duinrell en omgeving, terug huiswaarts, het verkeer was erg druk maar toch verliep alles fileloos.