Languedoc-Roussillon  2006   

                                                                                                                                

 

 

 

Woensdag 5 juli: Oudenburg- Chatel de Neuvre 620km, Kortrijk, Lille, Arras, Senlis, Parijs, Nemours, Montargis, Nevers, Moulins, Chatel de Neuvre.
Geen problemen in het verkeer. Camping De Neuvre is een kleine, gezellige en rustige camping, gelegen aan de oevers van de Allier, midden in een beschermd natuurgebied. Een eldorado voor vogel en natuurliefhebbers


Donderdag 6 juli: Chatel de Neuvre- Le Barcares 500 km, Gannat, Riom, Clermont-Ferrand, Issoire, St Flour, Millau, Lodeve, Bezier, Narbonne, Le Barcares.
Na wat zoekwerk, camping L'oasis gevonden. Typische toeters en bellen camping, met heel veel animatie, prachtig zwembad maar eerder krappe plaatsen, maar wel een ideale plaats om de streek te verkennen.

Dinsdag 11 juli: Na wat tot rust te zijn gekomen , vandaag op het programma  Chateau de Peypretuse en Gorges de Galamus
Chateau de Peypretuse, is één van de fraaiste voorbeelden van middeleeuwse vestingbouw van de streek. In de 11 de eeuw werd dit enorm fort gebouwd  op een rots. Het kasteel bestaat uit 2 afzonderlijke delen, de oude peyrepertuse of het lage kasteel en het 60 m hoger gelegen San Jordy of het hoge kasteel.
Gorges de Galamus:  De Agly heeft hier een diepe kloof uitgesneden in de rots. Honderd meter boven de rivier (die je wel hoort maar meestal niet ziet) plakt de smalle weg tegen de rots, overhangende rotsen en tunneltjes volgen mekaar op. Ermitage Saint-Antoine de Galamus die tegen de rotswand hangt, dateert uit de  16 de eeuw, er verbleven kluizenaars tot in de jaren 1950.

Woensdag 12 juli: Vandaag op het programma een bezoek aan de oesterkwekerijen  en het stadje La Francqui,  na een mooie wandeling langs de steile rotswanden langs de middellandse zee ,bereikten we het typische badstadje La Francqui, stelt op zich niet zoveel voor. Na een bezoek aan één van de vele oesterkwekerijen in deze streek, terug huiswaarts. Ontsteltenis alom, vlak naast de camping is brand uitgebroken, ganse velden staan in vuur en vlam. De brandweer had alle moeite om de vuurhaarden te bestrijden in dit dorre landschap. Vliegtuigen storten een rode substantie op de gloeiende haard. Gelukkig bleef de camping gespaard en moesten we niet geévacueerd worden.

Donderdag 13 juli: Een daguitstap, in de voormiddag een bezoek aan Les Orues, in Ille sur Tét, de aardpiramiden (zoals de 'Orgues' ook wel heten) zijn ontstaan door verwering: het bovenste deel van het kalkgesteente is harder dan dat van de pilaar, waardoor de kop er als een hoed op rust. Doordat de verwering heel snel gaat zullen de 'Orgues' over 50 jaar helemaal verdwenen zijn.
Namiddag, een bezoekje aan Tautavel, die een belangrijk prehistorisch centrum geworden is. In 1971 is in een grot een schedel gevonden die later de oudste schedel van een homo erectus bleek te zijn. In 1979 werd een tweede exemplaar gevonden, hiermee kon het uiterlijk van de Tautavel gereconstrueerd worden. In het musée de Toutavel is de grot nagebouwd.

Zaterdag 15 juli: Op het programma het Fort van Salses, (Pyrénées-Orientales) is een uitmuntend voorbeeld van militaire bouwkunst en werd aan het einde van de 15e eeuw gebouwd voor het koninkrijk Spanje. Men beschouwde het fort van Salses ondoordringbaar en het overleefde de Dertigjarige Oorlog en de ondertekening van het Verdrag van de Pyreneeën. Nadat het aan de Fransen was overgedragen, verbleef Vauban daar.

Maandag 17 juli: Na een stevig ontbijt stond gorges De La Foue in Arlles sur tech op het menu. De in 1928 ontdekte gorges bestaat uit een kloof met wanden van meer dan 100m hoog. In donkere gedeelten kletteren de watervallen met donderend geraas naar beneden. Opmerkelijk zijn ook de rotsblokken die volledig ingeklemd zitten. Voor de veiligheid wordt een helm aangeboden.

Vrijdag 21 juli: Bezoek aan de stad Perpignan, tot 1344 was Perpignan de hoofdstad van Majorca. Het enorme kasteel getuigt nog van deze geschiedenis. Daarna kwam het bij het vorstendom Catalonie tot 1493,Lodewijk 12 de,  nam de stad in. Via het Verdrag van de Pyreneeën hoort het sinds 1659 weer bij Frankrijk. Verder is er nog :Palais des Rois de Majorque. De vestingwallen zijn door Vauban gebouwd, in de 17e eeuw.
Le Castille, 14e-eeuws poortgebouw met twee torens en kantelen. Onder de poort vindt men een maquette van het Middeleeuwse Perpignan.
Kathedraal Saint Jean, aan het Place de Gambetta. De kathedraal is gebouwd met rode bakstenen en keien.
Loge de la Mer, veertiende-eeuws beursgebouw en gerechtshof, gebouwd in gotische stijl. Tegenwoordig herbergt het een café. Ernaast is het stadhuis. Nationale feestdag, s'avonds een gezellige barbecue met de groep.

Zondag 23juli: Terug naar huis, gezien de hitte die ons de laatste dagen echt teveel werd, besloten we om de terugtocht in één stuk af te haspelen,( te grieze, voor onze Limburgse vrienden). Daarom besloten we een buurtrol in te lassen om regelmatig het stuur van elkaar over te nemen.
Reisroute: Le Barcarés, Narbonne, Beziers, Lodeve, Millau (de brug is een indrukwekkend bouwerk, hoogste van Europa) ,Clermont Ferrand, Moulins, Nevers, Nemours, Parijs, Senlis, Lille, Kortijk, Brugge. Geen problemen bij de terugrit, hoewel Parijs erg druk verkeer. Langs deze weg willen wij onze leiders Eric, Marleen en Dorien bedanken voor de goede begeleiding, het was weer eens mooi geweest.