De Oostkantons 2000                          

 

                                                                                       

Zondag 29 oktober: Oudenburg, Antheid, Trois Ponts, vandaag stond een wandeltocht op het programma in het dorpje Antheid, een tiental km om en in het dorpje, ingericht door de plaatselijke wandelclub. Daarna werd de weg verder gezet naar Trois Ponts. Dit fraai stadje is gelegen aan de samenvloeiing van de Ambleve en de Salm en van oudsher een zeer gezocht toeristenoord. Het kasteel dateerd uit de 18 de eeuw. Na een plaatsje te hebben uitgekozen op de camping, gebeurde hetgeen ik vreesde, we kwamen vast te zitten, gelukkig kwam er een vriendelijke Nederlander met een 4x4 voertuig ons uit de nood redden.

Overnachtingsplaats: camping in Basse Bodeux.

Maandag 30 oktober: Trois Ponts, Butgenbach, na een stevig ontbijt stond een bezoekje aan de watervallen van co op het menu, het is de grootste waterval van Belgie, en wordt gevormd door de Ambleve, die onder een brug door stort in een diepte van 15 meter. De stoeltjeslift met een lengte van 1400 meter biedt de bezoeker een fraai Panorama. Iets verder gelegen ligt het stadje Malmedy, één van de trekpleisters is ongetwijfeld de kathedraal uit 18 de eeuw, met haar twee groene torens. Ze fungeerde vroeger als abdijkerk, ernaast kan men heerlijk wandelen in en om het fraaie abdijpark.

Overnachtingsplaats: camping in Butgenbach

Dinsdag 31 oktober: Butgenbach, gezien het slechte weer stond enkel maar een bezoek aan het stuwmeer van Butgenbach op ons schema. De stuwdam gebouwd  in 1932, is wegens zijn merkwaardige bouwtechniek enig in zijn soort. De muur bestaat uit 11 bogen, die steunen op palen. De dam is 23 meter hoog en 140 meter lang. Het meer heeft een oppervlakte van 120 ha. De elektriciteitscentrale levert 2 miljoen KW per uur. Het meer is wegens zijn fraaie ligging een druk bezocht vakantieoord.

Overnachtingsplaats: camping in Butgenbach

Woensdag 1 november: Butgenbach, Overijse, na de oostkantons besloten we om het druivendorp bij uitstek Overijse te bezoeken, kwistig uitgestrooid over het heuvelachtige landschap treft men in Overijse nog zo'n 1000 druivenserres aan. Gekoesterd in de warmte van deze glazen huisjes teelt men er de kwaliteitsvolle Belgische tafeldruif. Wie belangstelling heeft voor het ontstaan en de ontwikkeling van de druiventeelt, moet te Overijse beslist het Museum van de Druiventeelt bezoeken.
Het is ingericht op de zolderverdieping van "Den Bonten Os", een voormalige 17e eeuwse afspanning, gelegen aan het Justus Lipsiusplein.
Naast enkele belangrijke historische aspecten wordt er een volledig beeld geschetst van de druivencultuur.
De bedrijfsuitrusting, de variëteiten, de verpakking, de toekomst,.... komen er ruim aan bod. En het serristenleven wordt er met levensechte poppen geïllustreerd. Het begijntjesbad is een knap werk op gebied van architectuur. Na een prachtige en informatieve week terug huiswaarts.

Overnachtingsplaats: camping Overijse