SPANJE 1999                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                                                                

Donderdag 4 juli: Oudenburg, Dangu, Chaumont sur Loire, na een tweetal overnachtingen zijn we in Chaumont, onze eerste stop. Chaumont gelegen aan de Loire, en aan de voet van een heuvel, waarop een imposant kasteel verrijst. Het kasteel uit de 15 de eeuw bezit een prachtig interieur, renaissancemeubelen en vlaamse wandtapijten. Het kasteel bevindt zich in een fraai lanschapspark met oude bomen. Verder is het dorp zeker een bezoekje waard. Vandaag hadden we geluk, er was een doortocht van de Tour de France voorzien, wat we natuurlijk niet wilden missen.

Overnachtingplaatsen: camping Dangu, Camping in chaumont.

Zaterdag 10 juli: Chaumont, Les graugels, Mont Leon, Het dorpje Mont Leon stelt niet zoveel voor, maar is wel een uitstekend centrumpunt om allerlei bezoekje mee te pikken, zoals het park van Lannemazant, dit pretpark wordt bijna volledig gerund door patienten met het down syndroom, natuur en spel gaan er hand in hand. In Mont leon kan men een bezoekje brengen aan een Belgische kaasboer, die je met alle plezier uitleg verschaft over het maken van kazen.

Overnachtingsplaats: camping municipal Mont Leon.

Woensdag 14 juli: Mont Leon, Bonanza (Spanje), Bonanza (Huesca) is een piepklein dorpje gelegen in de Spaanse Pyreneeén, deze keer gebruiken we camping Baliera als centrumpunt, deze camping is heel goed gekend door de vlaamse kampeerders. Vandaag stond er een rafting op het menu, deze vertrok vannuit Pont du Puert, na een uurtje les waren we klaar voor de helse tocht. Het water in de rivier ging als een wild dier te keer en het onvermijdelijke gebeurde, een vriend en ik sloegen overboord, de gevolgen voor mij waren dan ook niet mals één teen gebroken en voet geblesseerd. Na een goeie verzorging van de plaatselijke verpleegster besloten we toch, om niet huiswaarts te keren.

Donderdag 15 juli: op het programma een bezoek naar het "parc national d'Aiguestorte" met 4x4 voertuigen.

Het parc is één van de grootste in de streek, en is rijk bedeeld met fauna en flora, het strekt zich uit over de gletsjerdalen van de riviertjes san Nicolau, deze woeste bergbeken worden gevoed door tientallen smeltwatermeren en zijn omgeven door dicht beboste hellingen. De begroeiing omvat naaldbomen en tot de vaste bewoners behoren wilde zwijnen, korhoenders, patrijzen en gemzen.

Vrijdag 16 juli: na het ontbijt een bezoek gebracht aan het typisch Spaans dorpje El pont de Suert, na wat inkopen  en de innerlijke mens te hebben versterkt stond  een bezoek aan  de catedral de Roda de Isabena op het menu. Deze Kathedraal daterend uit de 12 de eeuw is zeker een aanrader. De omgeving is er prachtig. In het restaurant der monniken is er een simpele maaltijd te verkrijgen aan een democratische prijs.

Maandag 19 juli: vandaag twee punten op de agenda, een wandeltocht in het Maladeta massief aan de pico de Aneto en met de kabellift naar de pico de Cerler (skioord). De pico de Aneto heeft een hoogte van 3404m en is daarmee de hoogste berg van de regio.

In dit gedeelte van de Pyreneeén kan je , de Alpenmarmot (jawel) tegenkomen. Dit grappig dier is zo groot als een kat, en is overdag actief, hij houdt van zonlicht en leeft boven de 1800m. Hij is in de jaren '50 ingevoerd vanuit de Alpen

Woensdag 21 juli: we moesten al vroeg uit de veren, want er was een doortocht van de tour voorzien , gezien de bergpassen al tegen 8.00 h afgesloten werden voor alle verkeer en we nog een deftig plaatsje wilden bemachtigen. De tour bezoeken op een col is altijd sensatie, eerst de reclame karavaan, daarna de renners, goed voor  twee uur spectakel. Gisteren hadden we nog een rit afgewerkt met een 4x4  voertuig, het circuito de Barrados, dit traject kan je enkel uitvoeren met een 4x4 voertuig, en liefst met een gids. Gezien de nationale feestdag , was er s'avonds een barbecue, georganiseerd onder de Belgen

Zaterdag 22 juli: vandaag de koersfiets van het fietsrek gehaald, na een niet al te lange rit, maar wel zwaar, de stad bezocht, s'avonds was er feest in   het dorp en  camping Baliera,

Fiesta Major, we kregen er de plaatselijke delicatessen aangeboden, dit alles konden we doorspoelen met lekkere Spaanse wijnen. Na deze afsluiter, was het terug tijd om huiswaarts te keren.Via Luchon, Anduze, Chatelguijon, Primery, Ervy le Chatel, Oudenburg. In bovengenaamde steden hebben  we overnacht. ( campings- municipals en stelplaatsen).