Uw vragen

Natuurlijk heeft iedereen wel wat vragen, zeker als hij een onbekend avontuur gaat beleven.
Deze pagina zal vele van uw vragen reeds vooraf proberen te beantwoorden.

  • Hoe kleden we ons voor een vaart ?
  • Wie mag er mee ?
  • Wanneer wordt er gevaren ?
  • Waar vertrekken we ?
  • Waar varen we naartoe ?
  • Hoe verloopt een landing ?
  • Wat als je last hebt van hoogtevrees ?
  • Is ballonvaren niet gevaarlijk ?

Doordat we met de wind meevaren, valt het koude-gevoel weg. Bovendien hebben we wat warmte van de branders zodat die twee graden minder zo hoog in de lucht, niet zullen opvallen. Dus stevige schoenen en sportieve kledij volstaan. Je kunt wel een trui of vest meenemen voor na de landing. Kan altijd nuttig zijn.

Vanaf het moment, dat je boven de mand uitkomt, mag je in principe mee. Verder hangt het uiteraard af van je persoonlijke conditie : er zijn al vele mensen van meer dan 80 jaar, de lucht in gegaan. Twijfel je, vraag bij boeking wat raad aan de piloot : hij zal je graag correcte informatie geven.

 

In principe kan er gedurende het ganse jaar gevaren worden, en in de winter ook overdag. Doch 's zomers vindt een vaart steeds plaats vanaf zonsopgang, of twee en een half uur voor zonsondergang. Dan is er zeker geen thermiek meer, iets wat een ballonvaarder steeds probeert te vermijden. Thermische lucht is onstabiel en dus ongunstig voor de bestuurbaarheid van de ballon.

Uiteraard mag het ook niet regenen, of er mag niet te veel wind zitten (+25 km/h). Weersomstandigheden in ons kleine landje kunnen soms vlug veranderen. Wij nemen steeds contact met U op, en spreken een nieuwe datum af, wanneer de vlucht niet kan doorgaan.

Bovendien is de grote kunst van het ballonvaren, te weten wanneer niet te varen !

top>

We vertrekken normaal vanop het recreatiedomein Kelchterhoef. De gemeente Houthalen heeft een terrein speciaal voorzien en bewegwijzerd voor het opstijgen van luchtballonnen. Dit grasveld is voldoende groot en bovendien volledig omgeven door bossen : zo kan de ballon vrij opstijgen zonder last te hebben van mogelijke wind.
Na overleg kunnen we ook op een andere plaats opstijgen.

 

klik op foto voor groot

top>

Waar we vertrekken, ligt op voorhand vast, maar waar we zullen landen, blijft steeds een vraagteken. Door verschillende luchtlagen op te zoeken, kunnen we de ballon enigszins een richting geven, en dit omdat de wind soms anders blaast op een grotere hoogte. Eén zekerheid hebben we : er is nog geen enkele ballon in de lucht gebleven.

top>

Tijdens de vlucht wordt er natuurlijk wat informatie verstrekt, over hoe je je moet vasthouden en welke houding je moet aannemen bij de landing.

top>

Nadat de ballon is opgestegen, is er uiteraard geen grondcontact meer, waardoor je hoogtevrees automatisch wegvalt. Als je op een dak van 6 meter hoogte met knikkende knieën naar beneden kijkt, heb je dat gevoel helemaal niet meer als je in een ballonmand op 1000 meter hangt ! Moeilijk te geloven, maar toch is het zo. Neem de proef op de som ! De ballonmand hangt bovendien zeer stabiel en stil in de lucht, zodat je ten volle kunt genieten van het prachtige landschap, dat onder je voorbij gaat. Een heerlijk rustgevend gevoel dat smaakt naar nog !

 

klik op foto voor groot

top>

Net zoals alle voertuigen, zijn ballonnen ook onderworpen aan een strenge jaarlijkse keuring. Bovendien moeten ook ballonvaarders zich houden aan normen, hun opgelegd door het bestuur van de luchtvaart. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde gebieden, die niet mogen overvaren worden. Uw piloot heeft bovendien 20 jaar ervaring, zodat U in veilige handen bent. Ongevallen met ballonnen zijn er praktisch niet. Onze leuze is ; vaar in je eigen streek, want die ken je perfect en je weet de plaatsen, waar je probleemloos kan landen.

top>

home >