KidsSafariLogoWeb.gif

de site van wilde dieren !!!


Mijn boekbespreking

voor mijn boekbespreking heb ik het boek "De witte giraf" gelezen.thema:Antilopen

Antilope is de naam die wordt gegeven aan verscheidene holhoornige hoefdieren, die voornamelijk in Afrika leven. Enkele soorten leven in Azië. Het is geen monofyletische groep: sommige soorten, als de koedoe en de elandantilope, zijn meer verwant aan de runderen dan aan de andere antilopen, terwijl de Tibetaanse antilope meer verwant is aan de bokken. Overigens worden sommige soorten (bijvoorbeeld springbok en waterbok) bok genoemd, terwijl ze niet verwant zijn aan de bokken. Dit komt uit het Afrikaans, waar "bok" een ander woord is voor antilope.

Alle antilopen hebben gemeen dat het lichtgebouwde, elegante dieren met kleine gespleten hoeven zijn. Ze kunnen zeer hard rennen, en enkele soorten behoren tot de snelste landdieren. De meeste soorten leven op de steppen en savannen van Afrika, Arabië, Centraal-Azië en India. Er zijn echter ook soorten die leven in woestijnen of in dichte regenwouden.

In Noord-Amerika leeft de gaffelbok (Antilocapra americana), maar ook al wordt dit dier soms gaffelantilope genoemd, toch is het eigenlijk geen antilope. Hij hoort niet bij de Bovidae, maar is de enige nog levende soort uit de Antilocapridaethema:Zebra

Een zebra is een paardachtige (familie: Equidae) afkomstig uit het midden en zuiden van Afrika. Zebra's (met name de steppezebra's) lijken op een wit paard met zwarte strepen. Bij de steppezebra of de gewone zebra (Equus burchellii of Equus quagga) lopen de strepen door op de buik, bij de andere soorten is de buik wit. Elke zebra heeft een uniek strepenpatroon. Over het waarom van het streepjespatroon bestaat discussie. Sommigen menen dat het streepjespatroon verwarrend werkt voor de leeuw, de grootste vijand van de zebra. Doordat de leeuw kleurenblind is zouden de dansende streepjes hem kunnen verwarren. Andere wetenschappers zien er een afweermechanisme in tegen de tseetseevlieg, of een louter sociaal herkenningssymbool.

De zebra is een herbivoor.

Er zijn drie soorten zebra's: de steppezebra, de Grévyzebra en de bergzebra.  

 thema:    witte neushoorn

De witte neushoorn (Ceratotherium simum), ook wel breedlipneushoorn genoemd, is de grootste soort van de vijf levende neushoorns en op de olifanten na het grootste hedendaagse landdier.

thema:Zwarte neushoorn
Ga naar: navigatie, zoeken

De zwarte neushoorn (Diceros bicornis) is een van de twee Afrikaanse neushoorns. Hij wordt ook wel puntlipneushoorn genoemd. Het is de enige nog levende soort uit het geslacht Diceros. De zwarte neushoorn komt voor op de savannen van Oost- en Midden-Afrika. Hij is met uitsterven bedreigd, voornamelijk omdat stropers hem doden voor de hoorns.


Bavianen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken

Bavianen (Papio) vormen een geslacht van apen binnen de familie Cercopithecidae. Het verspreidingsgebied is het zuidelijke Arabisch schiereiland en Afrika ten zuiden van de Sahara. Het zijn op de mensapen na de grootste apensoorten. Er worden over het algemeen vijf verschillende soorten onderscheiden. De nauwste verwanten van de bavianen zijn de mangabeys van het geslacht Lophocebus.

Bavianen zijn grote grondbewonende apen. De dieren hebben meestal een grijzig bruine vacht en een lange snuit. De staart is niet lang. Vaak hebben de dieren opgezwollen achtersten. Ook hebben de dieren grote hoektanden. Volwassen mannetjes zijn groter en hebben langere snuiten dan vrouwtjes. Het zijn bodemdieren, die op handpalm en voetzool lopen.Nijlpaard


Ga naar: navigatie, zoeken

Het nijlpaard (Hippopotamus amphibius) is de grootste en algemeenste soort uit de familie der nijlpaarden (Hippopotamidae). De andere soort is het dwergnijlpaard (Hexaprotodon liberiensis). Het is tevens een van de grootste landzoogdieren. Slechts de olifanten en sommige neushoornsoorten zijn groter. Het is de enige levende soort van het geslacht Hippopotamus, dat onder andere ook enkele uitgestorven soorten uit Madagaskar en de Pleistocene Europese soort Hippopotamus antiquus omvat. Ondanks de naam nijlpaard heeft hij geen enkele relatie tot het paard maar heeft hij wel dezelfde voorouders als de walvis.


           
                 thema:giraf   3
    Een volwassen giraffe heeft een lengte van 3,5 tot 4,8 meter   en een staartlengte van 76 tot 110 centimeter.
Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes. Vrouwtjes zijn over het algemeen 3,5 tot 4,7 meter hoog en 450 tot 1180 kilogram zwaar, mannetjes zijn 3,9 tot 5,2 meter hoog en 1800 tot 1930 kilogram zwaar. Bij uitzondering kan een mannetje 5,3 tot 5,5 meter hoog worden.                                          
              thema: olifant 

9

Volwassen olifanten bereiken vaak een gewicht van 3 tot 5 ton bij een thoogte van ongeveer 3 meter.Olifanten hebben in principe geen vijanden. Afgedwaalde kalveren en zieke olifanten vallen af en toe wel ten prooi aan roofdieren.

Een mannetje wordt stier of bul genoemd en een vrouwtje koe.    thema:carnivoren van Afrika
4
De carnivoren van Afrika vormen een gevaarlijke groep dieren. de snelle cheeta,de koninklijke leeuw of
      de de vijandige krokodil?