Historiek

De Gent Symphonic Band werd in 1978 gesticht door haar huidige dirigent Luc Van Acker onder de naam "Jeugd '78 Gent" in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans "Emiel Hullebroeck" uit de stad Gent naar aanleiding van de viering 150 jaar Stedelijk Onderwijs Gent.

Het orkest won meerdere eerste prijzen op provinciale, nationale en internationale wedstrijden met uitschieters op het Europees Muziekfestival Neerpelt en het internationaal Muziekconcours van Mechelen-Leest. Tot op dit ogenblik verzorgde het orkest zo'n 200 binnen- en buitenlandse optredens, onder meer in Soest (Duitsland), Bach, Stanzach (Oostenrijk), Martell (ItaliŽ), Luxemburg (Groothertogdom Luxemburg), Praag (TsjechiŽ) en Budapest (Hongarije).

2003 was een feestjaar. Jeugd 78 Gent vierde zijn 25-jarig jubileum en kreeg bij die gelegenheid een nieuwe naam en logo. In september werd daarom een groots festival georganiseerd.

Vandaag de dag brengt Gent Symphonic Wind Band zowat wekelijks ongeveer 60 jonge en minder jonge mensen samen om te musiceren, nog steeds onder de deskundige leiding van Luc Van Acker.