Over mezelf
Start Geschiedenis Over mezelf M T M Contact Wijzigingen

Mijn eigen Trabant-geschiedenis.

Van de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 herinner ik me eigenlijk alleen nog een reportage op de televisie, waarin de Oost-Duitsers werden getoond die met hun Trabi naar het Westen reden. Doch heb ik aan deze gebeurtenis mijn grootste hobby, de Trabant, te danken!  

Wat ik me nog wel heel goed herinner is de allereerste Trabant die ik ooit zag. Eind 1990 ging ik op een avond langs bij Marc E., die aan mij vroeg om eens naar zijn laatste aanwinst te komen kijken: een oud Trabantje!  Ik had toen er nog nooit één in het echt gezien. Doch toen ik de Trabi P60 Kombi zag, vond ik het onmiddellijk een leuk autootje dat me een beetje aan een Daf deed denken.  Toen ik te horen kreeg dat een Trabant niet van ijzer is maar van duroplast, geen benzinemeter heeft maar wel een benzinekraantje, geen viertaktmotor heeft maar een tweetaktmotor, niet watergekoeld maar luchtgekoeld is,... steeg hij enorm in mijn achting.  Ik heb altijd een zwak gehad voor speciale dingen.  

Later leerde ik nog veel bij over Trabi's.  Ik leerde het verschil kennen tussen een P70, P50, P60, 601 en 1.1.  Tussen een Limousine, Kombi, Camping, Universal, Kübel en Tramp.   

Doch duurde het tot begin 1993 vooraleer ik mijn eerste Trabi kocht.  Het was niet zomaar een Trabant die ik toen kocht, maar de P60 Kombi, de eerste Trabant die ik ooit gezien heb. Dit was het begin van mijn nieuwe hobby.

Ook weet ik nog goed de eerste keer dat ik ermee gereden heb. Dat is natuurlijk altijd even wennen. In het begin sukkelen de meeste met de stuurschakeling. Voor mij was dit echter geen probleem, want toen ik 18 was, heb ik leren rijden met een Opel Rekord diesel, eveneens met stuurschakeling. Wel was het benzinekraantje in het begin een probleem: ik vergat het al eens open of dicht te draaien.   

Ondertussen kocht ik nog enkele mooie Trabants bij. Ook kocht ik er enkele in slechte staat, die ik demonteerde voor wisselstukken om de andere rijdende te houden.  Hierdoor leerde ik sleutelen aan mijn Trabi’s en kleine reparaties zelf te doen.

Ook herinner ik me nog goed hoe ik ben begonnen met mijn verzameling miniatuur-Trabanten. In 1994 stond mijn pas gerestaureerde en herspoten P60 Kombi op een clubstand tijdens de Dreamcar te Mechelen. Tegenover onze clubstand stond een verkoper van miniaturen. En van hem heb ik toen een blauwe 601 Limousine en een groende 601 Universal (of omgekeerd?) gekocht van het merk Uranium op schaal 1/32.  

Vanaf toen ben ik dan ook begonnen met alles te verzamelen over de Trabant. Dit zijn onder andere  krantenartikelen, postkaarten, posters, tijdschriften, boeken, videofilms, CD’s, DVD’s, grammofoonplaten, tassen, glazen, T-shirts, petjes, ... Teveel om op te noemen eigenlijk. Doch mijn twee belangrijkste verzamelobjecten zijn: folders en miniatuurauto's.   

Gedurende ± 20 jaar bewaarde ik al mijn verzamelobjecten in kartonnen dozen en fardes in enkele oude kasten op een zolderkamer. Maar begin 2013 ben ik begonnen met het inrichten van een klein privé-museum "M T M" (Miniatuur Trabant Museum). Sinds eind 2014 is mijn museumpje klaar. Meer info hierover vind je op de pagina "M T M".

Dankzij mijn Trabant-hobby verschenen er al verschillende artikels over mij en mijn Trabi’s in enkele kranten en tijdschriften.  Ook heb ik reeds tweemaal een interview gedaan dat op de radio uitgezonden werd.  En ja, ik kwam ook al zeven keer op de televisie. Vier keer op de regionale televisieomroep ROB-TV.  De eerste reportage ging over mijn Trabant Kübel, waarmee ik jaarlijks deelnam aan het cabrio-treffen te Waanrode.  De tweede reportage werd uitgezonden naar aanleiding van de rondrit “Volkswagens Oost en West samen op stap”, die ik georganiseerd heb in samenwerking met Egide en de Hagelandse Kevervrienden, ter viering van 50 jaar Trabant (1957 – 2007). De derde keer kwam ik op ROB-TV naar aanleiding van de NewTrabi die eventueel zou in productie gaan met een elektrische motor. En op 10 november 2014 maakte ROB-TV een reportage naar aanleiding van de opening van mijn privé museum "M T M". Eind 2009 kwam ik ook in het VTM-nieuws ter herinnering aan 20 jaar val van de Berlijnse Muur. En op 29 januari, alsook op 30 september 2015 was ik te zien in "Iedereen Beroemd" op Eén.  

ROB-TV 1 ROB-TV 2 ROB-TV 3 ROB-TV 4 EEN_1 EEN_2

Ook in de toekomst hoop ik nog veel plezier aan mijn Trabant-hobby te mogen beleven.

Marc Willems