Triatu werd in 2000 opgericht door Björn Denys, Dimitri Dumon en Frank Van Eycken,

drie studiegenoten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.


In mei 2001 werd Triatu laureaat van de Belgische kamermuziekwedstrijd Tremplin en in 2004 werden ze geselecteerd als een van de drie debuutensembles in de kamermuziekwedstrijd Gouden Vleugels.  Ze creëerden samen met hun mentorensemble Zefiro Torna ‘Zones’, een programma dat grenzen van tijd en ruimte overstijgt.  Deze formule werd, in het kader van deze wedstrijd, bekroond met de Klara tandem trofee als het meest beklijvende koppelconcert.


Triatu speelde ondertussen op gerenommeerde festivals zoals: Festival van Vlaanderen, Ars Musica, Prettig Klassiek (Rivierenhof Deurne) , Klara in Veurne, Avanti!, OdeGand, ...


Samenwerken deed Triatu onder meer met: Het Spectra Ensemble, Walpurgis, De Roovers, Josse De Pauw, Pierre Vervloesem, Het Toneelhuis Antwerpen, Muziektheater Transparant, Ania Losinger, Koen Plaetinck, Els Mondelaers, David Dramm, Hendrik Leper (Boutique Vizique), ...


Triatu creëerde nieuwe werken van Pierre Vervloesem, Chris Carlier, Thomas Smetryns, Sebastian Bradt, Annelies Van Parys en Pieter Schuermans, allen Belgische componisten.


Eén van de doelstellingen van het trio is jongeren in contact brengen met hedendaagse muziek en percussie. Hiervoor creëerden ze verschillende educatieve programma’s op maat gemaakt.

Deze programma’s zijn sinds 2002 opgenomen door Les Jeunesses Musicales de la Wallonie en Jeugd en Muziek Vlaanderen.  Ondertussen passeerden ze met deze programma’s langs scholen en culturele centra over gans het Belgische land en bereikten ze duizenden jongeren.


In het voorjaar van 2009 stond ‘Dressur’ van Mauricio Kagel op de agenda.  Dit programma kwam tot stand met de steun van

Het Concertgebouw Brugge.  Triatu werkte hiervoor samen met Josse De Pauw.


In februari 2011 verscheen hun eerste CD bij Senza Nome, opgenomen met de steun van radio Klara.


Eind 2011 wonnen Triatu en Jeugd en Muziek de Europese YEAH!-award in de categorie Performance met hun programma SlagRoom.


In 2012 wijzigde de bezetting van het trio en gaf Dimitri Dumon de fakkel door aan Tom De Cock.

Bio

Percussietrio Triatu, Beitemstraat 17, 8890 Moorslede - GSM: +32 475 61 56 87 - e-mail: info@triatu.be

Percussietrio Triatu