Hydrangea : de koning van de halfschaduw...

Routebeschrijving

Contact

Home

Azalea's

Buxus

Cornus Venus

Hydrangea

Rhododendron

Realisaties

Beurskalender

Links

 

Hydrangea's (hortensia's )

Hydrangea's zijn prachtige planten, ze kunnen diverse bloemvormen hebben: bolvormig, platte bloemschermen en pluimschermen . De kleuren varieren van rood, roze, wit tot blauw.

Herkomst :

De meeste hydrangea's zijn afkomstig uit Azië, Noord-en Zuid Amerika. Ze behoren tot de familie van de Hydrangeaceae of Hydrangea-achtigen, de plant dankt zijn naam (betekent letterlijk 'watervat ')aan de enorme hoeveelheden water die ze op een dag kan verwerken.

Standplaats :

De meeste hydrangea's staan liefst vochtig en koel, een standplaats in de volle zon is in de zomer vaak van het goede teveel . Veeleer is het aan te raden de hydrangea's van de morgen - en of avond zon te laten genieten. Naargelang de zuurtegraad van de grond kunnen de meeste hortensia's een andere bloemkleur aannemen. Bij een PH van 5 en minder kleuren de meeste roze bloemschermen blauw, een toevoeging van Kali-aluin en aluminiumsulfaat komt dit proces zeer tengoede.

Watergift en voeding

Zoals zijn naam laat uitschijnen is de hydrangea een grote drinker die van een vochtige bodem houdt. Iedere dag of om de dag water geven is zeker aan te bevelen, vaak worden hydrangea's van een druppelbevloeiing systeem voorzien. Voor kleinere potplanten is de onderdompel methode een gepaste oplossing. Tussen de winter en lente, vanzodra de eerste bloemknoppen te zien zijn kan een hydrangea ook wat bemesting gebruiken , droge meststoffen voor bloeiende heesters zijn aan te raden.

Ziektes en insecten

Goed verzorgde hydrangea's zijn bijzonder sterke planten die vrijwel geen last hebben van ziektes.

Bladluizen en spint durven wel eens voorkomen, er bestaan echter zeer afdoende biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen. Andere boosdoeners zijn slakken, de woldopluis en de lapsnuitkever. Voor deze laatste is de makkelijkste methode de diertjes net voor zonsondergang gewoon manueel te vangen en te vernietigen

blauwehydrangeamacrophyllawolk Hydrangea mme Emile Moullière
hydrmacrcotedazur3
HydrangeamacrophyllaAyeshacloseuproze2
HydrangeamacrophyllaAmsterdam
HydrangeamacrophyllaBlueTitsynBlaumeisevn
Hydrangea 'Renate Steiniger'  Le portail enchanté Hortensia bleu
HYdrangea paniculata 'Limelight' tuinpoort Realisatie Hydrangea macrophylla
HydrangeamacrophyllaLeuchtfeuer HydrangeapaniculataPhantomherfstkleuren Hydrangeaquercifoliaherfstverkleuringoktober HydrangeapaniculataLimelightonzetuin HydrarborescensAnnabellegroepsbeplanting
HydrangeamacrophyllaUrsulauitbloeioktVN

De Tuinpoort - Eikendreef 25- 9932 Zomergem - Belgie -tel.+32/(0)478 21 25 25, info@detuinpoort.be