Rhododendrons majestueuze sierheesters van de bosrand

Routebeschrijving

Contact

Home

Azalea's

Buxus

Cornus Venus

Hydrangea

Rhododendron

Realisaties

Beurskalender

Links

 

Rhododendron: de majestueuze sierheester van de bosrand .

Weinig sierstruiken kunnen wedijveren met de rhodo's, ze voelen zich dan ook zeer goed thuis in onze regio, rond tal van kasteeltuinen en parken zijn ze in grote getale aanwezig, meestal betreft het hier dan de rhododendron ponticum, afkomstig uit Zuid-Europa. Maar ook voor de modale tuin bestaan er tal van prachtige cultivars.

Herkomst: De meeste rhodo's komen uit bergachtige gebieden in AziŽ : China, Birma,Himalaya, Korea, Nepal en de berggebieden van Japan, vandaar ook hun leerachtig blad dat te veel verdamping als gevolg van droogte of lage luchtvochtigheid dient te voorkomen. In AziŽ groeien wel meer dan 700 rhododendronsoorten, helaas zijn een groot aantal daarvan niet winterhard. De aandacht van de vele rhododendronkwekers en veredelaars ging dan ook in eerste instantie uit naar vorstbestendige cultivars .

 

Gebruik : Rhodo's zijn ideaal voor de bosrand, hogere vormen zijn zelfs als haag te gebruiken, door hun speciale wortelstructuur zijn het ook ideale terrasplanten, terwijl kleine modellen echte juweeltjes in de rotstuin kunnen vormen. Meestal komen ze het best tot hun recht in groepsbeplanting .

 

Standplaats : Rhodo's houden van halfschaduw, het zijn typische zuurminnende planten, aan kalkrijke gronden hebben ze echt geen boodschap. Ze verlangen dus humusrijke zure gronden, die niet te snel uitdrogen. Naaldbosgrond en schors zijn een ideale mulchlaag om droogteperiodes te overbruggen.

 

Watergift en voeding : Vanwege hun speciaal wortelgestel zijn rhodo's gevoelig voor droogte. In de zomer zal het vooral voor nieuw geplante rhodo's belangrijk zijn een paar keer per week s'avonds voldoende water te geven (liever dan iedere dag een beetje), een mulchlaag kan ook veel helpen. Bemesten doet men het best vanaf de maand april, er zijn in de handel speciale rhodo meststoffen met veel ijzer en magnesium te verkrijgen.

 

Ziekten en behandeling: Op zorgvuldige wijze verzorgde rhodo's zullen weinig last hebben van insecten en schimmels, toch zijn er soms aantastingen door cikaden, lapsnuitkevers en schimmelziekten , win hier voor het professioneel advies van de kweker in.

Ons actueel aanbod : De tuinpoort beschikt over een ruim aanbod grote varieteiten in pot, waardoor er zowel van februari tot mei als van september tot november geplant kan worden .

P1120879 RhododendronMarlisRMarsxRyakushimanumKoichiroWadahabitus2
P1120896
RhododendronYakushimanumGrumpy
RhododendronscintillansxAugustinii3vn
RhododendronCalfortCloseupVNN
IMG0121 IMG0123 IMG0130
IMG0124
DSC0881 IMG0140 IMG0171
IMG0170
IMG0172 IMG0195 P1120888
IMG0285

De Tuinpoort - Eikendreef 25- 9932 Zomergem - Belgie -tel.+32/(0)478 21 25 25, info@detuinpoort.be