Varen naar Frankrijk.

Voor velen is Frankrijk het vakantieland bij uitstek. Het klimaat is goed, de keuken wereldberoemd, en met zijn 8000 km rivieren en kanalen is Frankrijk voor de Belgische en Nederlandse pleziervaarder een logische keuze. Wie zijn vaargebied beperkt tot Noord-Frankrijk kan bovendien een heel eind ver geraken met goedkope Belgische diesel.

Wie vanuit België of Nederland naar noord-Frankrijk wil varen heeft de keuze uit een groot aantal vaarwegen. Over zee kan je Frankrijk binnenvaren via de Aa en de Somme. Binnendoor heb je de keuze tussen de Leie, de Schelde (met canal du Nord of canal de St Quentin), de Samber, de Maas of de Rijn-Moesel.
Het overgrootste gedeelte van de Franse waterwegen is nog gebouwd op "spitsenmaat", en op zeer veel kleine kanalen vaart enkel nog pleziervaart. Dat maakt varen in Frankrijk ontspannend.
Sommige sluizen moeten nog manueel gedraaid worden, maar de meeste sluizen zijn geautomatiseerd. Je krijgt een afstandsbediening mee, of je wordt op het water gecapteerd door de radar. De bediening van de sluizen is vrij eenvoudig, en gaat er wat mis, dan kan je via de telefoon (of marifoon) een centrale waarschuwen. Het is dan wachten tot men je komt "depaneren", wat doorgaans vrij snel gaat.
Het is in Frankrijk toegelaten om "in het wild" af te meren. Op veel kanalen kan je vrij makkelijk een gratis afmeerplaatsje vinden. Op sommige populaire vaarroutes is dat de laatste jaren wel wat moeilijker geworden. Op de Meuse bvb is het quasi onmogelijk om nog gratis ligplaatsen te vinden. De meeste gemeenten hebben hier een goede bron van inkomsten ontdekt, en de weinige goede gratis afmeerplaatsen liggen gewoonlijk vol met "langparkeerders".

Péage
Tegenover al dat fraais staat echter wel een prijs. Een jachtje dat in Frankrijk wil rondvaren moet "Péage" betalen. De prijs van het vaarvignet hangt af van de oppervlakte (lengte x breedte) van de boot, en de duur dat men blijft. Je hebt de keuze tussen een jaar, 4 maand (Saison), 1 maand (Loisirs) en 16 dagen (Vacances). De dagen zijn aaneensluitend. De populaire 30dagen-kaart, waarbij enkel de gevaren dagen meetelden en op de kaart moesten aangekruist worden is afgeschaft. Er waren blijkbaar teveel schippers die met weinig vaardagen toch grote afstanden konden afleggen ;-). Actuele prijzen vind je op www.vnf.fr.

Diesel
In Frankrijk moeten jachtjes "witte" diesel tanken, de beroeps mag met rode varen. Kom je vanuit België dan mag je "rode" hebben, maar je moet wel het faktuur van aankoop kunnen voorleggen. Jerrycans met rode diesel zijn niet toegelaten. Vaar je ver naar het zuiden, op de Rhône of Canal du Midi bvb, dan word je bij controle wel niet "au serieux" genomen als je beweert dat je nog met "Belgische" diesel vaart.

Stuurbrevet
Sedert 1 januari 2005 moet in Frankrijk iedereen die een jachtje bestuurt een stuurbrevet hebben, ook als je een traagvarend jacht kleiner dan 15 m bestuurt, en je dat al jaren in België gewoon bent. Paradoxaal genoeg moet je voor een huurboot geen stuurbrevet hebben (en dat merk je...). Het marifooncertificaat is ook in Frankrijk verplicht.

Wat heb je verder nog nodig
- een stel zware meerpennen om aan de graskant af te meren
- veel fenders
- een zoeklicht om door onverlichte tunnels te varen
- 2 x 30 m meertouw, om met gekruiste lijnen door de tunnel gesleept te worden (bvb de tunnel van Riquevalle)
- zonnewering, zonnescherm (het kan warm zijn in Frankrijk)
- jerrycans om in een noodgeval diesel te kopen in een wegstation
- fietsen
- een paar kratten bier (voor de sluiswachters ?!)
- goed gezelschap

 


 


 


L' Aa

La Somme

La Lys

l' Escaut

La Sambre

La Meuse

La Moselle