chocolade-atelier

  Mini - Europa



Vlamingen, Belgen, maar vandaag vooral Europeanen....



Op weg (zoek) naar de ingang .....


Even poseren ter hoogte van het Berlaymontgebouw op de "Europaplaats".
De vlaggen van de landen van de EU staan er in alfabetische volgorde.
Men houdt rekening met de moedertaal van het land.
Zo staat niet Zweden (Sverige) maar het Verenigd Koninkrijk (United Kingdom) als laatste .
De Belgische vlag staat vooraan
De Sloveense vlag staat op de 21e plaats en de Franse vlag vinden we op de 8e plaats.
In 2004 zijn er 10 landen bijgekomen. Dat brengt het aantal op 25.


Klaar voor de reis door Europa in ........2 uur !
Aan de hand van een reeks vragen maken de lln kennis met de landen van de Europese Unie.
De prachtige gebouwen, het aantal inwoners, de oppervlakte van het land.......


Frankrijk, Parijs, Eiffeltoren....
De toren is in werkelijkheid -/+ 320 m hoog ! (12,80 m x 25)


Westminster Palace (Londen) in gotische stijl, 
de witte Sacre Coeur (Parijs) in chateau-Landon steen,
de metalen Eiffeltoren (Parijs), 
het Dover Castle (Dover-UK) in Normaanse stijl, 
Longleat House (UK) in Elisabethaanse stijl, Glendalough (Ierland)....


Op weg naar Trelleborg, ooit een bekend Vikingendorp... 


De Vikingen of Noormannen waren een volkstam uit Scandinavië.
Zij maakten lange reizen doorheen Europa en ondernamen zelfs tochten naar Amerika !
Dit was mogelijk dankzij hun drakenboten.

*Inderdaad, de Vikingen hadden geen hoorns op hun helm !*

De talrijke gekleurde huizen geven de buurt in Nyhavn (Kopenhagen) een levendige tint.


In het Nederlandse Maastricht, werd *onder streng toezicht* een verdrag opgesteld 
dat van bijzonder groot belang is voor de toekomst van de EU


Hoe hoog zou dit reuzenrad in werkelijkheid zijn ?


Dinant, de Citadelstad..
Aan de voet van de citadel zien we de O.L.V.-Kerk in gotische stijl.
Op de voorgrond : een stelletje vrolijke toeristen !



De Brusselse Grote Markt, één van de mooiste pleinen in West-Europa !
Rechts : het gotische stadhuis met maar liefst 294 beelden !


Om de 2 jaar, rond 15 augustus wordt er een bloementapijt gemaakt.


Het 15de eeuwse stadhuis van Leuven.
De 236 beeldjes zijn door een beeldhouwer op schaal 1/25 nagemaakt !


Het Rabot in Gent is een keersluis.
Rabot komt van het Franse woord "rabattre", dat verwijst naar het
neerlaten van de balken.


Het belfort en de hallen zijn het nog levende bewijs van de stad Brugge in de 13de eeuw.


In het stadhuis van Stockholm, links op de foto, worden jaarlijks op 10 december 
de nobelprijzen uitgereikt.


Estland, Letland en Litouwen. In 1991 terug onafhankelijk.
In 2004 lid van de EU.


Op de achtergrond : het kasteel van Olanvinlinna in Savonlinna in Finland...


In 1958 werd in Brussel de wereldtentoonstelling georganiseerd en speciaal voor deze 
gelegenheid werd het Atomium gebouwd. 
Dit 102 m hoge gebouw met 9 bollen stelt een ijzeratoom voor, 
maar dan wel 150 miljard keer uitvergroot.
Schaal : 150 000 000 000/1


Op de achtergrond (links) : het stadhuis van Antwerpen in renaissancestijl.


Hoorn (NL) is één van de meest karakteristieke havenstadjes aan de oude Zuiderzee.
De hoofdtoren, een halfronde toren, werd in 1532 opgetrokken ter verdediging 
van de haveningang.


Nederland : de molens van Kinderdijk, de Koopmansbeurs in Amsterdam,
de Doelenkade in Hoorn, Veere, ooit een bloeiend havenstadje.....


Amsterdam heeft meer dan 1 000 bruggen terwijl Venetië er slechts 700 heeft !

 

The Royal Guard is watching you !


De Houses of Parliament met in de Clock Tower de 14 ton zware klok : "Big Ben"
(Londen, Verenigd Koninkrijk) 


Toekomstige Airbuspiloten ?
Op het vliegveld : de Airbus 300,310,320 geschikt voor middellange afstanden 
en de Airbus 340 voor intercontinentale vluchten.
(Ook DHL maakt gebruik van dergelijke vliegtuigen.)


Gelegen op het hoogste punt van Athene beheerst de Acropolis al eeuwen de omgeving.
(Ellas = Griekenland)


Nu even ernstig....


De reis door de landen van de Europese Unie zit erop.
Tijd voor een rit naar Schaarbeek waar we een "chocolaterie" gaan bezoeken.

  Eerst een korte ontspannende wandeling... 

 

 Chocolade-atelier in Schaarbeek 
Van grondstof tot afgewerkt product.


Aandachtig luisteren is de boodschap.
Misschien mogen we straks dan als beloning wel eens wat chocolade proeven !


De gids vertelt ons dat de chocolaterie die we bezoeken een klein bedrijf is.
We komen ook te weten dat zij geen chocolade maken,
maar dat ze de chocolade bepaalde vormpjes geven,
pralines produceren en zorgen voor smaakvariaties  door bijvoorbeeld
chocolade te combineren met noten.....


Voor de liefhebbers : chocolade met nootjes...


Toen de ontdekkingsreizigers planten ontdekten die ze nog nooit hadden gezien,
zoals tomaten, aardappelen, cacaoplanten.....
kwamen ze tot de conclusie dat ze een nieuw continent hadden ontdekt : Amerika.


De cacaobonen worden eerst geroosterd (cfr koffiebonen).
Daarna worden de bonen tegen breekplaten geslingerd.
Daardoor worden de 'nibs' of kernen gescheiden van de schalen.
Na het vermalen van de kernen bekomen we de cacaomassa
Deze wordt opgeslagen in tanks. 
Wanneer we deze cacaomassa onder hoge druk persen bekomen we enerzijds cacaopoeder 
en anderzijds cacaoboter.


De cacaobonen worden niet alleen ingevoerd uit Amerika 
maar ook uit Afrika  en Azïe.


Alle soorten bonen hebben elk hun typische eigen smaak....
Het mengen van verschillende soorten geeft nieuwe smaken.


Naast Côte d'Or, Callebout, Jacques, produceert ook Belcolade chocolade.
Deze zak zit vol schijfjes chocolade die in de chocolaterie verwerkt worden.


De donkere chocolade is gemaakt van het cacaopoeder.
Een mengeling van cacaopoeder en melkpoeder resulteert in melkchocolade.
"Chocolade" gemaakt van cacaoboter, is witte chocolade.


Tijd voor een degustatie...


Mmmmmm, dat smaakt naar nog....


Fondant, melkchocolade, witte chocolade......


Pralines...


De vormpjes die men gebruikt worden mallen genoemd.
De mevrouw laat de vloeibare chocolade (-/+ 33°C)
in de vormpjes lopen.


Na een poosje worden de vormpjes omgedraaid zodat de chocolade er terug uitloopt.


Doordat de vormpjes een lagere temperatuur (atelier-temperatuur) hebben 
dan de chocolade (33°C) , stolt een klein deel van de chocolade 
zodat er "schelpjes" gevormd worden.


De overtollige chocolade wordt van de mal verwijderd, om dan opnieuw 
opgewarmd te worden voor hergebruik. Zo gaat er niets verloren..


Tijd om de "schelpjes" te vullen...


De specialiste aan het werk !
In nog geen 7 seconden een volledige mal...!


Binnenkort opening van "Chocolaterie Emily ?"


Ook Matthias was vlug van aanpakken..


Nog even de koelkast (7°C) in en dan ......


PROEVEN !!!!!

Bedankt voor uw bezoek.
http://www.minieurope.com
http://www.chocolaterieduval.com

Bezoek ook onze schoolsite
users.pandora.be/bollekensschool