dinsdag, november 09, 2004

firefox

15 jaar geleden vandaag viel de berlijnse muur tegen de grond, 20% van de Duitsers wil hem nu terug. Ook op 9 november, maar iets later viel een doek over .... euhm....hoe noemden ze ook alweer? Ah ja, het vlaams blok. Maar ik wil de hoofdzaken niet van de bijzaken onderschijden, want 9 november is vooral de dag waarop Firefox 1.0 uitkomt. Voor diegenen die het nog niet kennen, ik zeg het nog één keer. Firefox is een browser, zoals internet explorer, maar dan veel veiliger, makkelijker, vriendelijker, ... Een ware hype eigenlijk, en nog terecht ook. Bewijs van die hype is dat alles wat met firefox te maken heeft vandaag plat ligt, dat er wereldwijd feestjes worden georganiseerd om te vieren dat versie 1 uit is.

Dus ik zou zeggen: Geloof mij, firefox is beter! Downloaden!

En hier is een goeie inleiding

EDIT: op aanvraag een poging om in mensentaal uit te leggen waarom firefox nu beter is

- browsen in tabs. dit laat toe om verschillende internet pagina's te openen in tabs in 1 venster. Eens je hiermee vertrokken bent is dit veel vlugger. Je kan ook verschillende extenties installeren om het gedrag hiervan te bepalen (bv. middelste toets op je muis laat een link openen in een nieuwe tab)

- veiliger door popup blocker. In Firefox worden geen lastige popups geopend in tegenstellling met de standaad versie van Internet Explorer. Hierdoor komt er geen rommel en spyware. Zijn er wel eens popups die je wil openen, dan kan je dat regelen met 1 muisklik.

- volledig aan te passen. Je kan themes en extenties downloaden. Een theme is een vormgeving zodat je een theme kan kiezen die je zelf heel mooi vindt. Je kan ook extenties downloaden. Extenties kunnen vanalles zijn. Bijvoorbeeld Mouse Gestures, waardoor je met bepaalde muisbewegingen acties uitvoert. (Bijvoorbeeld knop indrukken en naar rechts is naar de vorige pagina). Dat laat dan ook weer sneller surfen toe... Maar ook andere extenties, van alle aard, zijn mogelijk. Zo kan je je browser 'tunen' naar je eigen wensen.

- geen moeilijke aanpassing. De bedoeling van Firefox is om een deel van het Internet Explorer publiek te winnen, dus Firefox is gebouwd naar Internet Explorer, zodat je direct kan beginnen werken en je geen aanpassingsmoeilijkheden ondervindt. Dus als die overschakeling makkelijk is, favorieten en paswoorden worden automatisch overgenomen, en hij is nog eens veiliger en eens je ermee weg bent gaat het surfen nog eens een stuk makkelijker, dan denk ik dat voor iedereen de overschakeling is aangeraden.

- firefox is cool... ;-)


Zijn er ook nadelen aan het Firefox gebruik?

- Compatibiliteit. Browsers reageren anders. De ene site kan er in een andere browser anders uitzien. De meeste sites worden gemaakt voor Internet Explorer en er kan al eens een site bij zijn die er anders uitziet of niet fatsoenlijk werkt in Firefox. Maar dat zijn er wel heel weinig.

- Michel Vuijlsteke heeft er blijkbaar ook al problemen mee gehad