woensdag, januari 19, 2005

een blogje in 't groot

Toen ik het stukje schreef over de verscheidenheid tussen Nederland en Belgiƫ in het blogwereldje en een blog met meerdere redacteurs voorstelde, bleek die gedachte niet alleen in mijn hoofd te rusten. Ook anderen speelden met het idee en hadden als eens nagedacht over een 'grote blog' waaraan verschillende bloggers zouden meewerken. Dominiek heeft er nu namelijk ook een heel stuk over geschreven.

Ja, ik zie zo'n site wel zitten. Waarom? Wel, ik zou ten eerste mijn eigen website niet wegdoen. Die is goed voor persoonlijke zaken. De 'grotere' zaken die leuker zijn als ze een groter publiek bereiken zijn leuk voor die grote blog. Een ander voordeel is natuurlijk dat er geen druk op je staat om constant te posten. De reden waarom de meeste webloggers stoppen is omdat er op den duur een druk komt om te posten, of je nu zin hebt of niet. Er moet om de paar dagen gepost worden, anders wilt niemand je site meer lezen. Ik probeer me hier enigszins voor te behoeden en het kan dus al eens voorvallen dat mijn site enkele dagen niet geupdate wordt. Het voordeel met zo'n grote site is dus dat je alleen iets moet posten als je iets te vertellen hebt en daar ook zin in hebt. Dat 'iets te vertellen' zou in mijn geval meestal over muziek gaan.

Een ander groot voordeel is dat zo'n site weleens een heel groot aantal bezoekers zou kunnen krijgen omdat de site dikwijls wordt geupdate. Als je verschillende redacteurs hebt, dan wordt de site verschillende keren per dag geupdate en dan is er ook werkelijk altijd iets te zien. Zo lok je veel volk, een groot lezerspubliek en bereik je qua invloed de traditionele media (zeker de tratitionele media op het internet). In Vlaanderen is er volgens mij zeker nog een markt voor de weblezers. Een mooie brug tussen de traditionele media op internet en de iets plattere linkdumping zoals Zatte Vrienden (waar ik ook niets op tegen heb hoor, daar bestaat een gigantische markt voor). De onderdelen van deze brug vind je nu ook al terug op afzonderlijke blogs. Maar dan zit je met het nadeel dat ik hierboven besproken heb. De updates kunnen dan weleens lang uit elkaar liggen. Als je dus deze samenvoegt in een mooi pakketje heb je een mooie brug waar op dit moment nog een groot gat in de internetmarkt is.

Hier kruipt wel veel werk in, daar mag je van aan!