zondag, januari 16, 2005

kluwen van stokjes, bescheidenheid van blogjes

Michel Vuijlsteke, één van de meest actieve bloggers die ik ken, heeft zijn vergrootglas nog eens afgestoft en heeft het spoor van dat stokje eens nagezocht en kwam met dit schema (pdf!) aanzetten. Het is nog wel wat ingewikkelder dan dat, maar dit geeft toch al mooi weer hoe het stokje is gegaan en vooral ook, hoe snél dat stokje wel niet is gegaan! Toch wel een klein bewijs, denk ik, dat het bescheiden vlaamse blogwereldje bevolkt is door internet-addicts. De uitbating van de blogs gebeurd hier in België veel door internauten die heel veel op internet zitten. Is dat normaal? Ik weet het niet, in Nederland is de blog toch al hard naar het oppervlak gedreven zodat mensen als Sophia hier, ook een eigen blog hebben. Vlaanderen is nog een kleine speler in blogland.

Om de vergelijking van de vlaamse blog-bescheidenheid aan te tonen moet je maar kijken naar Nederland, waar shocklogs zoals geenstijl, volkomenkut of retecool de macht hebben overgenomen. Enerzijds geweldig, anderzijds beangstigend wat voor een macht die enkele bloggers daar ineens hebben gekregen. In België werd vorige week (of was het al twee weken geleden?) een klein stukje over blogs getoond in Ter Zake (zag iemand mijn link? ;-) ). In Nederland wordt de radio en televisie bij wijze van spreken bevolkt door bloggers.

Zo'n grote blogs hebben wij in belgië amper. Waar je in Nederland de blogosfeer kan vergelijken met een groot evenement als I Love Techno, is in België de blogosfeer meer een klein, gezellig café (desalnietemin zeer hip ;-) ). De grotere blogs in België, zoals LVB, Dominiek of die mens die op dezelfde dag als mij geboren is Fuckhedz (of zou ik hem Jef Pober noemen om het gezellig te houden) worden allemaal geschreven door 1 persoon. Volgens mij kan je in België ook zo je grote blog hebben, indien enkele competente bloggers hun neuzen bij elkaar zouden steken, een Vlaamse BoingBoing bijvoorbeeld. De vraag is natuurlijk of de bloggers dit wel willen en zich niet beter thuis voelen op hun eigen blogje. Ik zou wel geïnteresseerd zijn moest er in België een muziekblog-coöperatief komen, met nieuwtjes, gratis downloads, livesets, ...