RAAD VOOR INTERNATIONALE SAMENWERKING - AALST

 

24 OKTOBER OM 20 UUR
CC. DE WERF AALST

FILM: CECI N' EST PAS UNE PATATE

Fish and Farm, een project van Climaxi vzw maakte dit jaar twee nieuwe documentaires. “Fisch & Run 3” bekijkt de effecten van het Europese visserijbeleid in België en Nederland. De tweede documentaire,“Ceci n’est pas une patate”, die op 24 oktober vertoond wordt, heeft het over Europese boeren, hun werk en hun toekomst.

Climaxi laat boeren van allerlei slag aan het woord. Ze startten in hun eigen regio (Z.O.-Vlaanderen) en breidden uit naar België en de rest van Europa. Zij filmden onder meer in Frankrijk, Griekenland, Italië en Roemenië.
Boeren getuigen over hun werk. Een Franse boerin spreekt over het hertekenen van het platteland tot een woestijn. Mensen uit Afrika en het Midden-Oosten getuigen over de gevolgen van de Europese exportpolitiek voor hun lokale economie: “ De lokale landbouw wordt kapot gemaakt en de slachtoffers vertrekken met gammele bootjes naar Europa”.

En dan hebben we het nog niet gehad over kolen die niet met vier in één doos passen, aardappelen die je thuis niet kan koken, vreemde insecten in de fruitteelt, schapenmelk waar je geen kaas meer van kan maken…

Maar er zijn ook boeren die voor zichzelf opkomen: ze hebben geen nood meer aan veilingen of een grootschalige aanpak en verkopen rechtstreeks aan de consument. Klanten kopen individueel of samen aan. Soms organiseren ze zich in teams. Ze gaan voor eerlijke en kwaliteitsvolle voeding.

Een film van Climaxi vzw ( Filip De Bodt, Geert Lenssens en heel wat vrijwilligers)
Met financiële steun van de Europese Gemeenschap, het Vlaams Gewest, Friends of The Earth en Slow Food. 
Organisatie: Raad voor Internationale Samenwerking.

>>> Bekijk hier de trailer

De Fish & Farm documentaires worden ook in andere steden vertoond. >>> naar overzicht