Welkom

Graag stellen wij ons even aan u voor : wij zijn Danny en Fabienne en samen met onze twee dochters wonen wij in het landelijke Dikkelvenne, de poort van de Vlaamse Ardennen, gelegen in de Scheldevallei. Ons ganse gezin is gek op honden en wij zijn dan ook de trotse bezitters van 3 hovawarten: Zora, Bono en Esha. Van bij de eerste kennismaking hebben wij ons hart voorgoed verpand aan dit speciale ras.

 


Rasprofiel

De hovawart is een middelgrote, sterke werkhond die afkomstig is uit Duitsland. Het woord “hovawart” is afgeleid van: HOVA + Wart
HOVA = oud Duits voor boerenhof, erf
WART = wachter, bewaker
Dus letterlijk vertaald, betekent dit “hofwachter, hofbewaker”.
Onze huidige hovawart is een ideale werkhond die eveneens voor zijn schoonheid wordt geapprecieerd. Hij bestaat in 3 kleurslagen : zwart-blond, blond en zwart.
De reuen bereiken een schofthoogte van 63-70 cm, de teven 58-65 cm. Op basis van zeer strenge selectiecriteria voor de fok, zijn hovawarts doorgaans vrij gezonde honden. HD (heupdysplasie) is bijna onbestaande.
Karakter :
de hovawart is een levendige, temperamentvolle hond. Hij heeft een sterk waakinstinct, is soms dominant en terughoudend t.o.v. vreemden. Aan zijn familie is hij zeer gehecht ; het is dan ook geen kennelhond ! Een hovawart is goed met kinderen maar beiden moeten de spelregels leren ! Verder is het een uitgesproken intelligente hond en zal hij zich niet zomaar onderwerpen. Een hovawart moet eerst het “waarom” begrijpen vooraleer hij aan iets begint. Deze eigenschap komt vooral tot uiting bij het africhten. Bij bevolen oefeningen is hij niet steeds bij de eersten te vinden maar eens overtuigd van de noodzaak werkt hij enthousiast mee !
De hovawart is een waak- en verdedigingshond. Het is absoluut vereist dat hij een uitgesproken buitdrift bezit. Gebrek aan buitdrift kan leiden tot uitsluiting van de fokkerij.
Deze hond is ook een “laatbloeier”.... meestal is hij pas rond de leeftijd van 3 jaar volwassen. Daarom ook moet men bij de opleiding niet te veel ineens eisen. Korte lessen met veel motivatie vormen de sleutel tot succes. De hond onder druk zetten is uit den boze en zal het leerproces aanzienlijk vertragen !
Hovawarten werken zeer graag en kunnen getraind worden in verschillende disciplines : speuren, gehoorzaamheid, verdediging,behendigheid, reddingswerk enz. De meesten onder hen zwemmen ook met veel plezier. Een hovawart werkt het beste wanneer er een goede band met de baas is opgebouwd. Werken is trouwens de beste manier om die band te versterken !
Een zekere eigenzinnigheid en onafhankelijkheidsdrang maken deel uit van het karakter. Het zijn juist deze eigenschappen die hem vooral in zijn jeugd vaak niet tot de gemakkelijkst op te voeden hond maken. Het vraagt vaak veel tijd, overtuigingskracht en energie om een hovawart te doen inzien wat wel of niet mag.
Samengevat :
de hovawart is trouw, een goede waakhond, zéér familiegebonden, intelligent, soms wat eigenzinnig, vrolijk en evenwichtig, vraagt een consequente doch niet harde opvoeding, sportief, tot op hoge leeftijd speels, heeft een grote “will tot please” en behoefte aan een eigenaar naar wie hij kan opkijken en die voldoende tijd voor hem kan vrijmaken.
5Up

Hoe fokken wij?

Wij streven ernaar om gezonde, stabiele hovawarten te fokken. Daarom baseren wij ons voor de keuze van een dekreu vooral op karakter en standvastigheid. Zowel onze teef als de toekomstige vader van onze nesten voldoen aan de fokvoorwaarden van de KMSH.
 • beide ouderdieren zijn HD (heupdysplasie) vrij (niveau A of B)
 • ogen werden getest en zijn vrij van erfelijke oogziekten (PRA-Cat. Vrij)
 • beide ouderdieren hebben een geldige karaktertest
 • het uiterlijk voldoet aan de rasstandaard
Na de geboorte spenderen we zoveel mogelijk tijd aan het socialiseren van de pups. Zij groeien op in ons midden en worden blootgesteld aan verschillende prikkels tijdens hun ontwikkeling.
Voor de pups bij ons vertrekken worden ze ontwormd, gevaccineerd en krijgen ze een tatoeage van de KMSH.
Wij proberen samen met de toekomstige eigenaars de voor hen meest geschikte pup uit het nest te selecteren. Nadat u ons heeft verteld wat uw verwachtingen zijn (huishond, hond geschikt voor shows, gaat u samen met de hond één of andere sport beoefenen, wil u later misschien zelf fokken,enz.) trachten wij u met de keuze van een pup te helpen.
We mogen echter nooit uit het oog verliezen dat we bij het fokken bezig zijn met levende genen waarbij het uiteindelijke resultaat nooit kan gegarandeerd worden, ondanks onze zorgvuldige keuze van de ouderdieren.
5Up

Onze honden

 

ZORA VAN NOBEL HUIS LIMMEN
Geboortedatum : 18/01/2000
ZORA is een pittige, temperamentvolle werkhond van Duitse afstamming. In oktober 2002 kreeg zij een eerste nestje met 10 kerngezonde pups !
Reeds behaalde werkproeven:
BH/VZH = begeleidingshond/verkeerszekere hond
ZTP = karaktertest
UV = uithoudingsproef (20 km)
IPO 1 = gebruikshondenprogramma (speuren, gehoorzaamheid en pakwerk)
SPH
Reeds behaalde showresultaten :
Op internationale clubmatches behaalde Zora meerdere malen het predikaat “uitmuntend”

 

BONO v.d. SCHELDEMEERSEN
Geboortedatum : 17/10/2002
BONO is een zoon uit Zora's eerste nestje. Hij heeft een zeer stabiel karakter, is uitermate sociaal en bezit goede werkeigenschappen.
Reeds behaalde werkproeven :
BH/VZH = begeleidingshond/verkeerszekere hond
Bono behaalde reeds een “uitmuntend” in de fokkersklas en is momenteel in training voor IPO 1.
Na het behalen van de nodige proeven en attesten hopen wij hem later als dekreu te kunnen inzetten.

 

ESHA v.d. SCHELDEMEERSEN
Geboortedatum : 20/02/2005
Esha is een black/tan pup uit Zora's derde nestje. Zij is héél temperamentvol en levendig !
Wij plannen met haar een eerste nestje in april 2007.
Esha behaalde een "uitmuntend" en werd jeugdkampioene 2006 op de clubmatch van de HVN.
5Up

Pups

 

Momenteel hebben wij zelf geen puppies meer beschikbaar.
Wie echter interesse heeft in een pup uit onze bloedlijnen verwijzen wij  graag naar de familie Brouwers-Smets. (brouwers.smets@telenet.be)
Hun teefje, Farrah vd Scheldemeersen (dochter van ons oudste teefje Zora dus) kreeg heel recent (6 juli 2010) haar eerste nestje.
Er werden 9 puppies geboren en enkele onder hen zoeken nog een warm mandje.
Weblog : http://farrahendixy.blogspot.com/
5Up

Vorige nesten

 
Op 31/03/2010 kreeg Esha haar J-nestje : 10 pups waarvan 7 teefjes en 3 reutjes.
De papa is Houwaert's Timber. Je vindt hun belevenissen op de weblog: http://vandescheldemeersen.blogspot.com
Op 24/09/2008 kreeg Esha haar H-nestje: 5 teefjes en 5 reutjes! Papa: Ceasar Kaj Löwe Gasse.
Je vindt hun belevenissen op het nieuwe weblog: http://vandescheldemeersen.blogspot.com
Klik hier voor het fotoboek.
Op 14/09/2007 kreeg Esha haar eerste G-nestje: 4 teefjes. Papa: Chaco v. Upener Beek. Je vindt hun belevenissen op het nieuwe weblog: http://vandescheldemeersen.blogspot.com
Klik hier voor het fotoboek.
Op 04/04/2006 werd Zora's vierde en ook laatste nestje geboren : 7 pups, 2 reutjes en 5 teefjes. Dit is de F-worp. Papa : Abraham Doerak v. Rooy's Utopia. Klik hier voor het fotoboek.
Op 20/02/2005 kreeg Zora haar derde nestje: opnieuw 6 pups, 4 reutjes en 2 teefjes. Dit is een E-worp. Papa: Abraham Doerak V. Rooy's Utopia. Klik hier voor het fotoboek.

Op 16/06/2004 kreeg Zora haar tweede nestje: 6 pups, 3 blonde en 3 blacktan. Dit was een D-worp. Papa: Alex V. Raisdorfer Hang. Klik hier voor het fotoboek.
Op 17/10/2002 kreeg Zora een eerste nestje : 10 gezonde pups waarvan 6 teven en 4 reuen. Dit was de B-worp. Papa: Ussar v. Freya's Walhall

 

 
5Up

U wil graag een hovawart?

Stel u zelf eerst even de vraag of u echt de geschikte kameraad bent voor deze hond :
 • is iedereen van uw familie het eens met uw keuze ?
 • bent u bereid dagelijks een flinke wandeling met uw viervoeter te maken ?
 • u kan voldoende tijd vrij maken voor uw nieuwe vriend ?
 • fysiek bent u sterk genoeg om lekker wilde spelletjes te spelen ?
 • bent u er zich van bewust dat u vanaf de eerste dag de roedelleider zal moeten zijn voor uw pup, u staat op het bovenste trapje van de sociale ladder en blijft dat ook ten allen tijde zelfs wanneer hij/zij u probeert te verleiden met die droeve hovawart-blik ?
 • u beseft dat het hebben van een tuin geen uitvlucht mag zijn om uw hond niet uit te laten en hem af en toe de vrijheid te gunnen eens lekker los te lopen ?
 • vuile hondenpoten en haren in uw huis en wagen vormen geen bezwaar ?
 • indien u aan sport doet met uw hovawart, weet u dan dat u vaak héél veel geduld zal moeten opbrengen ? Zeker wanneer uw kameraad af en toe Oost-Indisch blijkt te zijn en nooit iets lijkt gehoord te hebben over “gehoorzaamheid”.....
 • het feit dat uw trouwe vriend zeer gehecht is aan zijn familie maakt dat u rekening met hem houdt bij het plannen van uw vakantie ?
 • u heeft veel geduld, temperament en vertoeft graag in de buitenlucht ?
 • uiteraard blijft u kalm wanneer uw net geborstelde hovawart zich eens lekker in een vieze brij heeft gerold ?
 • u was net van plan uw garderobe uit te breiden met degelijke, sportieve en waterbestendige kledingstukken ?
 • u bezit een groot gevoel voor humor en bent stressbestendig ?
 • het feit dat u zich engageert voor de komende 10-15 jaar van uw leven is een vanzelfsprekendheid ?
Als u op de meeste van deze vragen positief hebt geantwoord dan bent u misschien wel die prettig gestoorde eigenaar waarnaar een hovawart-pup op zoek is...
Voor wie denkt deze karaktervolle hond aan te kunnen is het er echt ééntje om te hebben! We zijn ervan overtuigd dat u net als de meeste hovawart-eigenaars zal beamen : eens een hovawart, altijd een hovawart !!!!!
5Up

 
  Home

 

  Voorstelling
  Rasprofiel
  Hoe fokken
  wij?
 
  Onze
  honden
  Pups
  Vorige
  nesten
  Interesse?
  Foto's
  Gastenboek
  Contacteer
  ons
  Links
 Hovawarten
 ter adoptie
 

Contacteer ons :

Vandevelde Danny – De Maertelaere Fabienne
A. de Rouckstraat 10
B-9890 Dikkelvenne
tel. 0032 (0)9 384 55 68
e-mail : vandescheldemeersen@pandora.be
5Up