Rare jongens, die Romeinen
 

De rijke Romeinen hielden ervan hun huizen rijkelijk te versieren. In sommige villa's trof je enorme moza´eken aan: een vloer- of wandbekleding bestaande uit stukjes steen van verschillende kleuren. Deze werden zo geschikt dat er mooie, veelkleurige tekeningen ontstonden.

Ontwerp je eigen mozaiek.
Maak puzzel 'Christus'.
Maak puzzel 'Winter'.
Maak puzzel 'Aeneas en Venus'.

De Romeinen hadden een eigen manier om hun cijfers te schrijven. Heel anders dan wij nu doen. De Romeinen schreven hun cijfers als letters. Zo gebruikten ze voor het getal 10 de hoofdletter 'X'. De letter 'V' stond dan weer voor het cijfer 5. Het getal 15 werd dan "XV" (10 + 5). Door een kleiner getal eerst te noemen, wist men dat je dat kleine getal eraf moest halen. Vb.: IV = 5 - 1 of IX = 10 - 1 = 9.

Ontdek de Romeinse cijfers.

De Romeinen hadden veel goden. Deze hadden allen hun eigen taak. Zo was er een god van de landbouw, een god van de oorlog, ... Tijdens de keizertijd werden keizers soms tijdens hun leven ook vereerd als god. Als ze dood gingen, werden ze ook als een god beschouwd. Romeinen bouwden tempels voor alle goden en geloofden dat de goden daar echt in leefden. Ze mochten vaak zelf niet in de tempel. In de tempel stond een beeld, maar de Romeinen geloofden dat de god in het namaakbeeld zat.

Ben je op zoek naar leuke prenten over het Romeinse leven om uit te printen of om in te kleuren kijk dan even hier.

We kunnen heel wat over de Romeinen leren dank zij de vele voorwerpen die zij achter lieten.
Speel het archeologenspel.
Bezoek volgende websites en verneem meer over de Romeinen:

home