Endocarditis

Wat is subacute bacteriŽle endocarditis (SBE)?

BacteriŽle endocarditis is een infectie van de binnenbekleding van het hart. Meestal zijn enkel de hartkleppen aangetast. De infectie verloopt meestal langzaam over meerdere dagen tot weken.

Medische termen

Wie kan bacteriŽle endocarditis krijgen?

Een normaal hart heeft een gladde binnenbekleding waaraan de bacteriŽn zich niet kunnen hechten, en dus ook geen infectie kunnen veroorzaken. Om bacteriŽle endocarditis te kunnen ontwikkelen moet men voldoen aan twee voorwaarden:

Beschadigd endotheel

De meeste aangeboren hartafwijkingen zullen aanleiding geven tot een turbulente bloedstroom, waardoor beschadiging van het gladde endotheel (als het ware ontwikkeling van eelt). Gekende en beruchte letsels zijn: elke dysfunctie van de aortaklep, de mitraalklep, het ventrikel septum defect (VDS), coarcatio van de aorta, tetralogie van Fallot, truncus arteriosus,Ö( deze lijst is zeker niet volledig ).

Ook tijdens een behandeling is elk vreemd materiaal ( patch, hechtingsdraad, prothese, kunstklep, greffe, shunt )zeker initieel niet bekleed met endotheel en daardoor vatbaar voor infectie.

Enkel letsels met lage bloedsnelheden vormen geen risico voor endocarditis.

Bacterieme

BacteriŽn kunnen in het bloed geraken vb: bij vallen, tand trekken, hechtingen e.d. Daarom is het ten zeerste aan te raden om altijd een wonde (hoe klein ze ook mag zijn) steeds te ontsmetten en te verzorgen.

Symptomen

Een endocarditis begint meestal ďatypischĒ

Ziekteverloop

De bacterie zal in het hart schade veroorzaken aan de kleppen, aan de hartzenuw en maakt adcessen in hartspier en wand.

Wat kan je doen om endocartitis te vermijden?

Als men een kleine ingreep moet ondergaan, (zoals tand trekken, hechtingen, amandelen trekken e.d.) moet men telkens voor en na de ingreep antibiotica innemen. Ook is het belangrijk om de tanden goed te poetsen en 2 tot 3 maal per jaar naar een tandarts te gaan ter controle.