De rug operatie (deel 2)

Zaterdag 03 Maart 2007

We zijn gisteren naar een trouwfeest geweest van vrienden van ons. Toen ik aan het dansen was is er iets gescheurd of versprongen onder mijn rechtervoet.

Deze morgen ben ik naar de spoedgevallen gegaan met gevolg dat ik hier nu zit met mijn voet in het gips. Ik vrees dat dit wel enkele weken zou kunnen duren vooraleer ik er terug op kan lopen.

Donderdag 08 Maart 2007

Inge en ik hebben gisteren nog een tijdje met elkaar gesproken over Sarah haar rugje. We vinden dat Sarah niet meer mooi recht zit. Ook hebben ze er ons al attent op gemaakt dat ze precies een beetje mankt als ze gaat. Ook bij de kinesist merken we dat het erger wordt.

Is het nu omdat we er extra op zijn gaan letten of zou het echt zo zijn, we vrezen voor het laatste. Het is nog zo lang voor we nieuws hebben. Het begint nu toch wel erg aan ons te knagen.

Zondag heeft ze opendeurdag in school en moet ze voormiddag in school gaan helpen. Namiddag gaan we naar het schoolfeest van Roel, dan kunnen we onze zinnen een beetje verzetten en volop genieten van onze zoon zijn laatste schoolfeest.

Volgend jaar zit Roel ook al in de hogere school. Geen kindjes meer in de lagere school, wat gaat dat snel zeg. Eigenlijk zou ik willen dat het jaar 2007 al om was.

Maandag 23 April 2007

Het is al eventjes geleden dat ik nog iets in mijn dagboek heb geschreven. Roel is ondertussen 12 jaar geworden en hebben dit samen met de familie gevierd. 9 mei komt nu toch wel erg dicht bij.

Er gaat geen dag (eigenlijk geen uur) voorbij zonder aan haar rug te denken. Inge zegt dat ze zonder gedachten naar Leuven zal gaan, ik ga eigenlijk met de gedachte dat we te horen zullen krijgen dat Sarah geopereerd zal worden.

Als het zo is, ga ik wel vragen of het niet mogelijk is om nog eventjes te wachten. Misschien dat Sarah dan niet langs voor moet geopereerd worden, maar enkel in de rug. Ik weet niet hoe ik er bij kom, maar ik heb een gevoel dat de kans bestaat.

Een tijdje geleden heb ik met een vriend gesproken, en die vroeg mij wat ik eigenlijk van het geloof vind. Ik was er eventjes stil van omdat ik die vraag niet had verwacht, en heb hem verteld dat ik niet goed weet of er hier boven wel iemand is.

Als er dan toch iemand is, waarom laat hij dan verdomme zulke dingen gebeuren. Al lachend vertelde ik er nog bij dat als er dan toch een hemel is, en ik zou er in geraken, dat hij er dan maar voor zorgt dat hij heel hard kan lopen, want ik zou die wel eens onder handen willen krijgen.

Ik ga om de 2a3 dagen eventjes naar mijn vader op het kerkhof, en smeek hem om haar te helpen. Het klinkt misschien stom, maar ik wil dit, en ik vind dat ik dit moet doen. Je weet maar nooit.

Sarah praat meer en meer over een operatie en stelt veel vragen. Hoelang ze dan alleen op de intensieve zorgen moet blijven, als ze geopereerd moet worden en of het pijn zal doen. We kunnen haar erg genoeg geen enkel antwoord geven op haar vragen, omdat we het zelf niet weten. Het is erg frustrerend om telkens te moeten zeggen dat we het niet weten.

Sarah weet voorlopig nog niet dat ze (zoals het er nu uit ziet) zowel langs voor als langs achter geopereerd zal moeten worden. We vrezen ervoor dat ze dat 9 mei wel te horen zal gaan krijgen.

Vrijdag 27 april gaan we er een weekendje tussenuit, om onze zinnen te verzetten. Een weekendje centerparcs zal ons allemaal wel goed doen. Ze geven zonnig en warm weer, dus dat is mooi meegenomen.

Dinsdag 01 Mei 2007

We zijn weer terug thuis van een weekendje Centerparcs. We hebben er echt van genoten. Het heeft ons goed gedaan.

Zaterdag 05 Mei 2007

Inge heeft het erg zwaar, en kan haar emoties met moeite de baas. Ook Roel krijgt het alsmaar moeilijker.

Woensdag 09 Mei 2007

Vandaag was voor ons een dag dat we met een bang hart naar het Pellenberg ziekenhuis zijn moeten gaan, om te zien of de verkromming nog heeft toegenomen. Aan de gezichten van de dokters te zien, zag het er niet goed uit. De scoliose bij Sarah is weer toegenomen.

Dokter Moens heeft ons ook mede gedeeld dat een chirurgische ingreep nu niet meer uitgesloten kan worden. Dokter Moens wil er alles aan doen om toch nog zo lang mogelijk te wachten met een operatie, omdat haar triradiate (groeiringen) nog steeds open staan.

Dit betekend dat als men moet opereren als de groeiringen nog open zijn, het een operatie wordt waarbij ze zowel langs de voorkant (anterieure) als langs de achterkant (posterieure) moeten opereren.

Mocht echter haar triradiate sluiten binnen korte tijd, dan is de kans groot dat Sarah enkel via de rug geopereerd kan worden en vermijden we alzo een nog zwaardere operatie. Vooraleer dokter Moens opereert, zal Sarah eerst een volledige controle moeten ondergaan van haar hart om te zien of het hart sterk genoeg is om de rugoperatie uit te voeren.

Woensdag 12 september 2007 moeten we terug gaan voor een nieuwe foto van de rug, en dan weten we meer. We zijn ook weer naar het werkhuis moeten gaan om de brace nog wat proberen aan te passen.

Sarah staat namelijk een beetje scheef en de brace zet zich ook heel scheef. Men heeft nog maar eens drukpunten bijgeplaatst en de brace wat aangepast.

Vrijdag 11 mei 2007 om 08:30u. gaat Sarah in Leuven onder een scanner om een kadscan te doen, dan kunnen ze beter zien in hoeverre de brace werkt, of waar ze nog wat kunnen bijsturen.

Een laatste mogelijkheid is om een ander soort brace uit te proberen. Dit zou dan gaan over een brace die langs de voorkant sluit, maar dat moeten we nog afwachten.

We hebben echt wel het gevoel dat er alles op alles wordt gezet, zowel bij de dokters als bij de mensen die de brace maken, om het nog zo lang mogelijk te kunnen trekken om alzo de zwaarste operatie te kunnen vermijden.

Donderdag 10 Mei 2007

We hebben niet goed kunnen slapen. Het begint nu echt wel tot ons door te dringen dat er een operatie zal gaan volgen. Ik heb al verschillende telefoontjes en mails gekregen van familie en vrienden die ons een hart onder de riem willen steken, en ons nog veel sterkte willen wensen. Dat doet ons goed.

Vier maanden wachten op een resultaat, dat betekend dus dat we opnieuw moeten beginnen aftellen. Net zoals de vorige vier maanden. Hopelijk dan met beter nieuws. We zijn benieuwd wat er morgen uit de bus gaat komen.

Vrijdag 11 Mei 2007

Sarah was vandaag de eerste persoon in BelgiŽ, waar men een kadscan bij uitgevoerd heeft. Met deze scan maken ze de identieke vorm van Sarah haar lichaam. Achteraf wordt dan met behulp van een computerprogramma, de foto van de rug in de vorm gebracht.

Zo krijgen ze dan een heel duidelijk beeld van hoe de nieuwe brace gemaakt moet worden, en waar de drukpunten moeten komen. Als de vorm dan volledig klaar is op de computer, wordt deze met schuim gemaakt en kan er rond de vorm een brace gemaakt worden.

Het zou ongeveer een drietal weken duren vooraleer de brace klaar is. De brace die ze nu draagt, wordt langs achter dicht getrokken. De nieuwe brace zal zijn sluitingen aan de voorkant hebben. Hopelijk houd deze brace de verkromming dan tegen, tot de groeiringen dicht zijn.

De datum om de brace af te halen hebben we nog niet, we worden telefonisch verwittigd als de brace klaar is. Sarah krijgt dus een nieuwe brace. Het geeft ons toch weer een beetje meer moed.

Zaterdag 12 Mei 2007

De uitslag begint zijn tol te eisen, telkens als ik er over vertel, krijg ik de tranen in mijn ogen. We vragen ons af, of Sarah ook een nieuwe kijkoperatie van haar hart zal moeten ondergaan als ze geopereerd moet worden aan haar rugje.

2 juli ga ik het vragen, want ik wil dat we op alles voorbereid zijn. Ze hebben mij vanuit Leuven gebeld om te zeggen dat we 19 juni de nieuwe brace mogen gaan halen. Eerder was er niets meer vrij.

Ik heb een brief geschreven voor de leerkracht van de school om te vragen of Sarah haar examen van die dag eventueel op een andere dag mag maken. Ze zit in die periode namelijk volop in de examens.

Maandag 04 Juni 2007

Door de nieuwe drukpunten heeft Sarah veel blauwe plekken op haar buik, rug en ribben. Ze heeft pijn en ze is ook uitslag aan het krijgen op haar buik.

Ze hebben in Leuven ook de spanriemen iets verder van elkaar gezet en dat hadden we nog niet gezien. Daarom waarschijnlijk dat ze zo een blauwe plekken heeft. Morgen gaan we met haar naar de kinderarts in Hasselt om te zien wat we daar kunnen aan doen.

Sarah mag haar examen van 19 juni op de 21ste juni maken, dat was voor de leerkracht en de directrice geen enkel probleem.

Dinsdag 05 Juni 2007

De kinderarts heeft zalf voorgeschreven voor de uitslag op haar buik. Sarah neemt nu ook een tijdje pilletjes tegen de jeuk.

Ze moet haar brace dagelijks twee maal een kwartiertje uitlaten om de zalf in te laten trekken. Sarah is daar niet zo tevreden mee, maar het moet.

Vrijdag 08 Juni 2007

We moeten de brace iets minder vast trekken omdat Sarah het anders niet meer uithoud van de pijn. De jeuk is al fel verminderd.

Maandag 18 Juni 2007

Morgen is het eindelijk zover, dan krijgt ze haar nieuwe brace. Hopelijk valt het allemaal een beetje mee en zal ze de verkromming tegen houden tot de groeischijven dicht zijn.

Lees verder in "De rug operatie deel 3"