De rug operatie (deel 4)

Vrijdag 09 November 2007

Sinds deze week gaat het weer terug beter met Sarah. Ze eet weer goed en heeft geen krampen of diaree meer. Ik ben vandaag ook naar de dokter geweest omdat ik mij al een tijdje slecht voel.

Het word alsmaar moeilijker om de slaap te vatten en ik krijg regelmatig ademhalingsproblemen en hartkloppingen. Ver moeten we het natuurlijk niet gaan zoeken, ik ga slapen en sta iedere morgen op met de rugoperatie in mijn hoofd. Ook Roel heeft het enorm moeilijk met wat er te gebeuren staat en komt s’avonds regelmatig terug naar beneden met de traantjes in zijn ogen, om met ons te praten over Sarah.

Hopelijk geraakt Roel er zo overheen, anders gaan we zeker met hem verder gaan. Het zou jammer zijn dat zijn toetsen minder goed zijn omdat hij zit te piekeren over zijn grote zus.

Donderdag 15 November 2007

Morgen vertrekken we voor enkele dagen naar zee om eens uit te waaien. Hopelijk helpt het ons een beetje om onze zinnen te verzetten. We hebben het hard nodig.

Dinsdag 20 November 2007

We zijn weer terug van ons weekendje aan zee. Daar aan zee hebben we er enorm van genoten en hebben we alle problemen eens een beetje aan de kant kunnen schuiven. Ik heb wel gemerkt dat alle problemen weer terug komen van zodra je thuis bent.

Ik heb vandaag in Sarah haar school eventjes met iemand van het secretariaat kunnen spreken over de rugoperatie en wat er ons zoal te gebeuren staat. Ze heeft me gezegd dat we de problemen voor de school volledig uit ons hoofd moeten zetten. Sarah is bij de beste van de klas en als ze een tijdje afwezig zal zijn, zullen de leerkrachten en leerlingen er voor zorgen dat alles bijgeschreven wordt.

Ik had al voorgesteld dat ze ons via email alle leerstof zouden doorsturen die ze dagelijks krijgen, en dan zouden wij thuis zelf dezelfde lessen geven aan Sarah.

Dit moet dus helemaal niet omdat Sarah al genoeg zorgen zal hebben tijdens de revalidatie. Als ze achteraf moeilijkheden heeft met sommige lessen, wordt ze door de leerkrachten bijgewerkt.

Woensdag 21 November 2007

Inge is vandaag naar een specialist geweest omdat ze nogal pijnlijke aders heeft aan haar benen. Deze heeft haar doorverwezen naar een bloedvaten specialist omdat het te erg is.

Thuis heeft ze dadelijk een afspraak gemaakt en ze kan 5 december naar hem toe gaan. Waarschijnlijk zijn er kleine klepjes in de aders die niet meer goed werken, en moeten die operatief hersteld worden. (weer een probleempje bij dus)

Inge is erg ongerust en heeft het er moeilijk mee. Ze wil niet ziek worden omdat we dit waarschijnlijk al gaan zijn als Sarah geopereerd wordt. We zullen maar afwachten wat de specialist verteld.

Ik heb vandaag ook naar het Pellenberg ziekenhuis gebeld om te vragen of ze al een datum hadden dat Sarah de controles en de scan moet gaan laten doen want het wachten duurt ons veel te lang. Jammer genoeg konden ze ons nog niet veel vertellen omdat Sarah nog niet in de planning was opgenomen. Blijven wachten dus.

Dat de operatie in het krokusverlof zal doorgaan, is ook nog niet zeker. We zouden ruimschoots op tijd verwittigd worden.

Donderdag 06 December 2007

Gisteren is Inge naar de specialist geweest voor een verder onderzoek van haar benen. Hij zegt dat ze er beter iets kan laten aan doen, maar dat mag gerust nadat Sarah weer terug op de been is. Waarschijnlijk zal het iets worden voor september 2008. Normaal gezien moet Sarah dan uit de moeilijkste periode zijn.

Ik heb het nog steeds erg moeilijk en kan de slaap maar moeilijk vatten. Ik val moeilijk in slaap en word om de haverklap wakker van de kleinste dingen. De feestdagen komen maar korter en korter en ik haat momenteel het cijfer 2008

Dinsdag 18 December 2007

Het slapen gaat mij de laatste dagen al heel wat beter en ook overdag voel ik me al beter. De medicatie is eindelijk aan het werken denk ik. Een tijdje geleden heb ik eens uitgedokterd wat een overlijdensverzekering kost voor ons vieren.

De kosten van een begrafenis zijn namelijk erg duur en zo kom je dan niet voor verassingen te staan moest er ooit iets met één van ons gebeuren. De beste condities kreeg ik op mijn eigen bank en heb dan ook direct een aanvraag gedaan voor het hele gezin.

Vrijdag 20 December 2007

Vandaag hebben we een brief terug gekregen waar in staat dat men Sarah niet wil mee verzekeren vanwege haar hartproblemen. Meestal stellen ze dan een ander voorstel voor (meer betalen voor hetzelfde bedrag), maar ook dit wil men niet doen. Bij deze word je dan weer maar eens met je neus op de feiten gedrukt van hoe ernstig de situatie toch is.

Woensdag 26 December 2007

Kerstmis is voorbij, en er zit alweer een half weekje vakantie op voor de kinderen. Sarah en Roel hebben goed hun best gedaan in school. Ze hebben er hard voor geleerd en dat vind ik wel erg belangrijk. Sarah haalde 77.1 % en Roel heeft 72 % behaald, en daar zijn we erg tevreden mee.

Roel had enorm veel stress voor zijn examens, hij kreeg geen brok door zijn keel, moest regelmatig overgeven en kon maar niet in slaap geraken. De lat wordt tegenwoordig voor de kinderen veel te hoog gelegd vind ik.

Zelf wou hij zeker in de 70% halen, en dat is hem dan ook gelukt, en daar zijn mama en ik dan ook zeer tevreden mee. Het is voor hem de laatste weken zeker niet gemakkelijk met wat er allemaal te gebeuren staat.

Sarah bekijkt het heel anders, zij heeft zoiets van “ik heb ervoor geleerd en dus zullen we wel zien wat het resultaat is”. Ze hebben in ieder geval hun 14 dagen vakantie verdiend.

Zondag 6 Januari 2008

Morgen moeten we met Sarah naar Leuven gaan voor een uitgebreide controle van haar hart. Tot op vandaag hebben we nog steeds geen brief ontvangen over de datum van de rugoperatie.

Ik denk dat ze in het Pellenbergziekenhuis aan het wachten zijn tot ze groen licht krijgen van de afdeling kindercardiologie. De feestdagen zijn nu voorbij, en het zal nu wel allemaal in een stroomversnelling op ons af gaan komen vrees ik.

Ik voel morgen aan als een startschot voor de moeilijke periode die gaat komen.

Maandag 7 Januari 2008

we zijn vandaag 7/01/2008 met Sarah naar het Gasthuisberg ziekenhuis geweest voor de jaarlijkse controle van haar hartje. na de testen heeft de dokter ons gerust gesteld door te zeggen dat alles goed is, en dat de operatie aan de rug door mag gaan.

Na 1 jaar moeten we terug op controle gaan. Ik had ook het telefoonnummer gekregen van de opnamedienst en heb daar namiddag dan ook naar gebeld. 23 februari moeten we terug naar Leuven voor een KST scan en 27 februari hebben we nog een laatste gesprek met dokter Moens in het Pellenberg ziekenhuis waar we meer uitleg zullen krijgen over de operatie.

De operatie zal doorgaan op 13 maart, dus niet begin februari zoals eerst was afgesproken. Sarah wordt dan woensdag 12 maart opgenomen. Hoelang de opname zal duren is moeilijk te zeggen, alles zal afhangen of er nu enkel via de rug geopereerd zal worden of ook langs voor.

Hopelijk zullen we daar 27 februari meer over te weten komen. Namiddag zijn we ook nog bij Prof. Dokter Devriendt en Prof. Ann Swillen ons jaarlijks bezoekje gaan brengen.

Ze hebben ons nog eens duidelijk gezegd dat Dokter Moens de beste dokter is voor een scoliose operatie, en dat is toch wel fijn om te horen.

Woensdag 9 Januari 2008

Ik heb vandaag een mailtje gekregen van Ronny, een heel goede vriend van ons. Hij heeft ons al enkele keren verteld dat hij een vrouw kent die ons kan helpen om ons wat beter te voelen. Ze zou er ook voor kunnen zorgen dat Roel zich beter zal voelen en dat hij meer zelfvertrouwen zou krijgen. Ze doet dat door te bidden en steun te vragen aan God.

Uiteindelijk heb ik de knoop dan doorgehakt en heb ik naar die mevrouw (Dora) getelefoneerd. We hebben een tijdje gesproken en ik vertelde haar dat ik het er met Inge over zou hebben als ze terug was van haar werk. Ik heb haar vandaag nog terug gebeld en heb een afspraak met haar gemaakt. Zaterdag om 10:00 uur gaan we bij haar op bezoek.

Ik weet niet goed wat ik ervan moet denken omdat ik al een hele tijd met de vraag zit of er wel een God zou bestaan of niet, en als die er is, waarom hebben we dit dan allemaal aan de hand. Eigenlijk kijk ik er wel een beetje naar uit.

Woensdag 16 Januari 2008

Zaterdag zijn we bij die vrouw ( Dora ) geweest die voor ons zou gaan zorgen dat we sterker worden en dat we ons beter zullen gaan voelen. We hebben een tijdje met haar gesproken en ze voelde ook dat het bij Roel erg diep zit. Bij Sarah voelde ze dat ze veel rustiger was dan ons.

We hebben ook enkele gewijde doekjes mee gekregen om onder ons hoofdkussen te leggen, en bij Roel zit er ook eentje in zijn boekentas. Eerlijk gezegd, voelen we ons al heel wat beter, en ook Roel zegt dat hij zich veel beter voelt. We zien het ook zelf aan Roel, hij gaat vrolijk naar school en komt met een lach op zijn gezicht terug. Ik ben er eerlijk gezegd sprakeloos van.

Ik krijg ook terug vertrouwen in mijn geloof, en dat is al een heel lange tijd geleden dat ik dat nog had. Een weekje voor de operatie moeten we nog eens terug gaan zodat we in de periode dat Sarah geopereerd wordt ook extra steun zullen krijgen van God.

Zo een gesprek bij die vrouw is helemaal gratis, toch heb ik haar gevraagd wat we kunnen doen om haar te bedanken. Ze vertelde dat ze ieder jaar naar Bosnië gaat om daar arme mensen te helpen en die mensen hebben kleren nodig. We gaan de volgende keer dan ook wat kleren meenemen voor die mensen, dan hebben we toch iets kunnen doen.

Maandag 21 Januari 2008

Voor Sarah kan het niet snel genoeg meer gaan. Ze heeft de laatste maanden meer en meer last van buikpijn. Vooral als ze frietjes of spaghetti heeft gegeten.

Ik denk dat alles een beetje tegen haar maag begint te drukken en dat ze daarom last krijgt. Ze doet dan eventjes haar brace uit en gaat enkele keren naar het toilet. Meestal is het dan na een half uurtje terug voorbij.

Vrijdag 25 Januari 2008

Het gaat momenteel redelijk goed. Inge heeft wel al enkele dagen dat het iets minder gaat.

Volgende week vrijdag heb ik terug een afspraak bij de dokter om mijn medicijnen te verlengen. Ik heb vandaag ook gebeld om ons te informeren voor een ziekenhuisbed voor thuis als dat nodig zou zijn. Dit kan al enkele dagen na een telefoontje geleverd worden.

Woensdag 30 Januari 2008

Vandaag zijn we met ons vieren naar een misviering in Heppeneert geweest. Pastoor Stals (de pastoor die ons veel steun heeft gegeven tijdens de eerste levensdagen van Sarah) is daar op rust gesteld maar doet daar iedere woensdag om 19:00u. een misviering.

We zijn aan hem gaan vragen om een mis voor Sarah te doen als ze in Leuven ligt voor haar rugoperatie. Het deed ons en de pastoor deugd om elkaar nog eens te zien. We hebben nog een beetje bijgepraat, en zijn daarna met een gerust gevoel terug huiswaarts gereden.

Zondag 10 Februari 2008

We zijn weer tien dagen verder en het gaat nog redelijk goed. Veel mensen vragen achter Sarah maar Roel heeft er eventjes genoeg van, en wil liever over iets anders praten dan alleen maar over de operatie van zijn zus.

We kunnen hem wel goed begrijpen en proberen om er ook rekening mee te houden. 8 maart gaan we terug naar die mevrouw die voor ons bid.

Dinsdag 13 Februari 2008

Sarah had gisterenavond erg pijn in haar rug en kon maar moeilijk de slaap vatten. Waarschijnlijk komt dat omdat ze gisteren met de school is gaan zwemmen en dat ze daarna nog naar de kinesist is moeten gaan. We zijn vandaag dan ook naar de dokter geweest.

Wij dachten eerst om een briefje te laten maken om niet meer mee te zwemmen maar de dokter vertelde dat zwemmen wel goed is om de rug flexibel te houden.

In plaats van kine moet de kinesist dan wel haar rug masseren als ze gezwommen heeft. Ze heeft ook een pijnstiller voorgeschreven voor als het te fel pijn doet. S'avonds ging het al veel beter en ze heeft geen pijnstillers moeten nemen.

Woensdag 27 Februari 2008

Vandaag zijn we in het Pellenberg ziekenhuis geweest voor de laatste onderzoeken voor de rugoperatie. Ze hebben verschillende foto’s gemaakt van de rug en hebben ook al enkele buisjes bloed van haar genomen.

De operatie staat nu zeker vast op donderdag 13 maart en de dag ervoor wordt Sarah opgenomen in het Gasthuisberg ziekenhuis. We hebben vandaag eindelijk gehoord waar we al maanden lang op aan het wachten waren, ze wordt enkel via de rug geopereerd. De operatie zal zo een 5 a 6 uur gaan duren en ze zal één nachtje op de intensieve zorgen verblijven.

Als alles goed verloopt, mag ze na een week met de ziekenwagen terug naar huis komen. Nu is het aftellen toch wel echt begonnen voor ons.

Donderdag 28 Februari 2008

We hadden vandaag een afspraak met de klastitularis van Sarah om de nodige dingen te bespreken. Ze gaan zeer goed voor Sarah zorgen als ze terug naar school kan gaan. Omdat Sarah niets mag optillen gaan de klasgenootjes beurtelings haar boekentas dragen.

Het gesprek heeft ons goed gedaan en geeft ons enorm veel vertrouwen in de school waar ze zit. Waarschijnlijk zal Sarah ook thuis enkele uren per week les krijgen van een leerkracht van de school.

We hebben al heel wat leuke berichtjes gekregen in onze mailbox om ons sterkte te wensen en dat geeft ons echt wel het gevoel dat we er niet alleen voor staan, maar dat onze familie en vrienden ons enorm steunen.

Donderdag 06 Maart 2008

Vanmorgen kreeg ik op mijn werk een telefoontje van Inge dat Sarah begint te hoesten. We waren bang dat ze feller ziek zou gaan worden en heb dan maar naar de kinderarts gebeld om te vragen wat we ermee moeten doen.

Sarah moet medicijnen nemen om de hoest te stoppen. De dokter vertelde mij dat ik haar altijd op haar privénummer mag bellen als het in het weekend erger zou worden. Als dat het geval is, krijgt ze antibiotica.

Zaterdag 08 Maart 2008

Vandaag zijn we terug naar Dora geweest (de vrouw die voor ons bid) om wat extra krachten te krijgen. Sarah hoest nog steeds.

Zondag 09 Maart 2008

Sarah heeft nu ook een verstopte neus en hoest zwaarder dan voordien. Ik heb terug naar Dokter Verelst gebeld om te vragen wat we ermee moeten doen en ze zei dat we om 11:00 uur naar haar moesten gaan om haar even te laten onderzoeken.

Sarah moet nu antibiotica nemen tot woensdag. Hopelijk is het dan voorbij. Ze zal maandag ook niet mee zwemmen in school.

Lees verder in "De rug operatie deel 5"