De rug operatie deel 5 - de operatie

Woensdag 12 Maart 2008

Voormiddag is Sarah nog examen van nederlands gaan maken in de school. In de vroege namiddag zijn we dan vertrokken naar het Gasthuisberg ziekenhuis in Leuven voor de opname. Daar begon Sarah het toch wel een beetje moeilijk te krijgen en begonnen er al gauw enkele traantjes te vloeien. Toen ik vroeg of ze bang was zei ze neen, het was vooral omdat ze haar vrienden en vriendinnetjes een tijdje zou moeten missen.

Ook in de klas heeft ze enkele traantjes gelaten toen vriendinnetjes afscheid van haar namen. Gelukkig heeft ze vandaag al een laptop gekregen en heeft ze tijdens de avond nog wat met haar vrienden en vriendinnen kunnen chatten via msn. Zo is de avond dan toch vrij rustig voorbij gegaan.

De dokter zei ons dat we er zeker goed aan gedaan hebben om zondag naar de dokter te gaan om haar antibiotica te geven, anders was de operatie waarschijnlijk niet kunnen doorgaan. Morgen zal ze rond zeven uur naar de operatiekamer gebracht worden.

Ik vertrek morgenvroeg al om half zes naar Leuven, dan ben ik zeker op tijd om met haar mee naar de operatiekamer te gaan en bij haar te blijven tot ze slaapt. Men heeft ons vandaag ook nog eens verteld wat er ons te wachten staat en dat we Sarah terug gaan zien met vele buisjes en kabeltjes.

Donderdag 13 Maart 2008

Toen ik vandaag om 06:30 uur bij Sarah aankwam was ze net wakker. Rond 07:15 uur zijn we met haar naar de wachtzaal gegaan van het operatiekwartier. Daar hebben we nog even met Dokter Moens gesproken.

Van zodra hij gedaan had met opereren, heeft hij de afdeling kinderziekenhuis verwittigd en zij hebben ons dan opgebeld rond 12:30 uur om te zeggen dat de operatie goed verlopen was en dat we terug naar het ziekenhuis mochten komen. Toen we bij het operatiekwartier aankwamen hebben we nog drie kwartiertjes moeten wachten en dan is de dokter ons komen halen om eventjes naar haar toe te gaan.

De operatie is dus goed verlopen en ze hebben de kromming zelfs rechter gekregen dan ze hadden gehoopt. We hebben een foto gezien van na de operatie en eigenlijk is haar ruggengraat bijna volledig recht. Toen we om 16:00 uur bij haar kwamen op de intensieve zorgen had ze erg veel pijn.

Na ons kort bezoekje hebben ze Sarah dan een beetje op haar zij gedraaid en toen we om 19:00 uur terug bij haar kwamen, kon ze toch alweer naar ons lachen. Ze had nu minder pijn.

Als alles goed verloopt, zal Sarah morgen terug naar de afdeling kinderziekenhuis gebracht worden. Het is nu wel nog een tijdje afwachten of er geen ontsteking zal komen aan de wonde, maar voorlopig ziet het er allemaal goed uit.

Vrijdag 14 Maart 2008

Sarah heeft de nacht goed doorgebracht. Vanmorgen en deze middag heeft ze een beetje moeten overgeven nadat ze oefeningen had moeten doen met de kinesist om de slijmen los te krijgen.

Om 16:00 uur is Sarah terug naar de afdeling “kinderziekenhuis” gebracht en voor de rest van de dag heeft ze nog veel geslapen. Ze heeft geen pijnpomp gekregen maar ze krijgt wel continu twee pijnstillers via een bakster. Ze heeft ook al regelmatig wat gedronken.

Rond 20:00 uur heeft ze wel weer moeten overgeven. Ze heeft ook een beetje koorts. (37.7gr.) Als de koorts oploopt tot 38.5, gaan ze bloed afnemen om te zien of ze geen infectie heeft opgelopen. Voorlopig heeft ze nog niet gegeten, maar dat komt nog wel.

Professor Devriendt van de afdeling menselijke erfelijkheid is vandaag al eventjes langs gekomen om Sarah te bezoeken, maandag komt professor Ann Swillen ook eventjes dag zeggen.

Vanavond om half zeven hebben de verpleegster haar een half uurtje op haar linker zij gelegd zodat ze geen doorligwonde zou gaan krijgen, ook vannacht zal ze regelmatig op haar linker en rechterzij gelegd worden.

Zaterdag 15 Maart 2008

Sarah heeft een moeilijke nacht achter de rug gehad, ze kon niet lang in dezelfde houding blijven liggen. Haar temperatuur is ook terug onder de 38gr. Ze heeft ook al enkele hapjes gegeten.

Zondag 16 Maart 2008

Sarah heeft weer een moeilijke nacht gehad met erg veel pijn. Ze wou regelmatig anders liggen omdat ze te veel pijn had. Vandaag at ze al een beetje meer, een half boterhammetje en wat aardappelpuree. Haar bloeddruk is vandaag wel wat aan de lage kant. (6 over 8)

Ze moet nu meer beginnen te eten om meer kracht te krijgen, want ze is een beetje zwakjes Om 16:30 uur hebben ze haar recht gezet in het bed en dat heeft ze een kwartiertje vol gehouden, en om 17:45 uur heeft ze zelfs langs haar bed gestaan.

Ook vanavond is ze uit haar bed moeten komen en is ze van het bed naar de stoel gestapt en daar heeft ze dan ook eventjes gezeten. Dat is toch wel een grote stap vooruit.

De pijn medicatie is ook al een beetje afgebouwd. De koorts blijft een beetje rond de 37gr. hangen maar dat zou normaal zijn. Dus, positief nieuws vandaag.

Maandag 17 Maart 2008

het gaat iedere dag een beetje beter. De zware pijnstillers die ze continu kreeg zijn helemaal afgebouwd, ze krijgt enkel nog om de 4 uur iets tegen de pijn wat te vergelijken is met ongeveer 2 dafalgan forte.

Ze heeft vandaag al een tiental meters in de gang gewandeld en ze hebben haar ook opnieuw gemeten. Ze is nu 1m56,5 cm groot. Dat is 5.5 cm groter dan voor de operatie.

De kinesist is ook al enkele keren langs geweest om wat oefeningen te doen. Dat zijn voor haar wel pijnlijke momenten.

De dokters hadden ook besloten om haar toch nog wat bloed bij te geven omdat ze nogal bleekjes was en omdat ze snel moe is. een uurtje nadat ze bloed kreeg zag ze er al veel beter uit. Morgen komt Dokter Moens,(de dokter die haar geopereerd heeft) ik ben benieuwd wat hij te vertellen heeft.

Dinsdag 18 Maart 2008

vorige nacht is het Sarah allemaal een beetje te veel geworden. Ze heeft heel veel geweend van de emoties en omdat het toch allemaal zoveel pijn heeft gedaan.

Ze had ook heel dikwijls herhaald dat ze dit nooit meer zou willen meemaken en was eigenlijk op alles en iedereen kwaad. Ook had ze erg veel schrik voor de buisjes die de verpleegsters er nog uit moesten trekken. (de katheter in haar nekje en de sonde voor het wondvocht in haar rug)

Omdat Inge haar maar niet kon kalmeren heeft ze zelfs drie keer de verpleegster erbij moeten halen om haar te doen kalmeren. Ze heeft uiteindelijk maar enkele uurtjes geslapen. Voormiddag heeft de verpleegster de sonde voor het wondvocht er dan uitgetrokken en ze heeft er eigenlijk niets van gevoeld. Ook toen ze de katheter verwijderd hebben heeft ze niets gevoeld.

Ze is ook al enkele keren in de gang gaan wandelen. De ergotherapeut heeft haar vandaag geleerd hoe ze haar de volgende dagen het best kan wassen en de kinesist heeft haar geleerd hoe ze dingen van de grond moet oprapen, en is zo maar eventjes met haar van de 3de verdieping naar de 5de verdieping gegaan met de trap en terug.

Namiddag is ook dokter Moens langs geweest en hij heeft beloofd dat als de foto's van haar rug morgen goed zijn, dat ze dan ook namiddag al naar huis mag gaan. Een dagje vroeger dan verwacht dus.

Morgen wordt ze dus waarschijnlijk terug naar huis gebracht, met de ziekenwagen. We krijgen dan ook nog een hele lijst mee van de dingen die ze wel en niet mag doen. De volgende weken moet ze het wel nog heel rustig aan gaan doen, en vooral veel rusten.

Woensdag 19 Maart 2008

Sarah heeft een rustige nacht achter de rug gehad. Dokter Moens was zeer tevreden over de foto die ze deze morgen nog genomen hebben en dat wou dus zeggen dat ze vandaag ook terug naar huis mocht gaan.

Sarah heeft vandaag nog drie verdiepingen trappen gemaakt en nog enkele tips mee gekregen die we in het dagelijkse leven doen. Rond 16:00 uur is de ambulancier ons komen halen en zijn we met loeiende sirene en met een smile tot achter onze oren langs de file door, terug richting Bilzen gereden met de ambulance.

Hier heeft ze nog wel enkele keren wat moeten rusten in een ziekenhuisbedje wat we nog voor een tijdje in de living hebben staan. Ze wil maar in bad gaan, maar daar moet ze nog een tijdje mee wachten tot de wonde volledig genezen is.

We zijn enorm opgelucht dat deze toch wel erg zware week om is, en dat we nu kunnen werken aan haar revalidatie. Graag willen we nog eens iedereen bedanken voor de steun die we gekregen hebben, dit heeft ons zeker geholpen om door die moeilijke week te geraken.

Maandag 24 Maart 2008

Sarah revalideert nu thuis verder. Ze neemt al enkele dagen geen pijnstillers meer, maar gaat wel nog regelmatig op haar bed liggen omdat ze snel moe wordt. We hebben ook vitaminen gehaald om sneller terug op krachten te komen na zo een zware ingreep. De eerste dagen heeft ze moeilijke nachten gehad maar nu gaat het al beter.

Alles hangt er ook een beetje vanaf hoeveel bezoek ze krijgt op één dag. Sarah spreekt al van volledige dagen terug naar school te gaan na de paasvakantie, maar wij hebben liever dat ze met halve dagen gaat beginnen, omdat ze toch ook nog niet zo lang op een stoel kan zitten.

We gaan met de klas titularis afspreken dat als Sarah het moeilijk krijgt, dat ze ons dan moet bellen en dan gaan we haar direct terug uit school halen.

Maandag 07 April 2008

We zijn nu bijna een maand na de rugoperatie en Sarah doet het zeer goed. De wonde is mooi droog en alle plakkers zijn al van de wonde verwijderd. Uiteindelijk zal er niet veel meer dan een lang dun lijntje zichtbaar blijven. Ze is vandaag ook terug naar school gegaan.

Zoals ik eerder al had vermeld, gaat ze de eerste week halve dagen naar school. Ook woensdag blijft ze voorlopig nog thuis omdat ze dan drie uur koken heeft, en dat is nog een beetje moeilijk voor haar. De lessen die ze in de namiddag heeft worden gekopieerd zodat we die samen met haar thuis kunnen bijschrijven.

Als ze niet te moe is mag ze volgende week volledige dagen gaan, maar dat zien we vrijdag nog wel. Sarah is in ieder geval heel blij dat ze terug haar gewone leventje kan oppikken. Sarah haar klas titularis heeft enkele regels opgemaakt voor haar klasgenootjes.

Beurtelings wordt er gezorgd dat Sarah haar boekentas niet moet dragen, wordt er een stoel langs haar gezet waar de boekentas op gezet wordt zodat ze haar niet moet bukken om de kaften uit de boekentas te nemen en er blijven voorlopig ook enkele klasgenootjes bij haar in de klas tijdens iedere lunchpauze.

Zelf vindt ze het wel erg jammer dat ze in de klas moet blijven tijdens de pauze, maar het is beter om in het begin extra voorzichtig te zijn want tijdens de speeltijd is het toch wel erg druk en zou ze wel eens onvrijwillig geduwd kunnen worden en dit moeten we zeker nog vermijden.

Woensdag 21 Mei 2008

vandaag 21 mei 2008 zijn we voor de eerste keer na Sarah haar rugoperatie op controle geweest bij dokter Moens. Hij was zeer tevreden over het resultaat en vertelde dat Sarah door moet doen zoals ze nu bezig is. Verder heeft hij er nog eens op gedrukt dat ze zeker 1 jaar lang niet mag sporten, turnen, zwemmen en zware dingen mag dragen.

Ze mag wel al iets meer dragen zoals een volle fles water, maar zeker nog niet veel meer dan dat. De volgende controle is voor woensdag 10 september, we zijn dan ongeveer een half jaar na de rugoperatie. We zijn allemaal dus zeer tevreden met het goede nieuws dat we vandaag gekregen hebben.

Eindelijk zijn die donkere wolken boven ons hoofd geleidelijk aan weg aan het trekken en kunnen ook wij weer terug ons normale leventje terug opnemen.