Wat is scoliose

Wat is scoliose ?

Scoliose is een afwijkende kromming de ruggengraat.(kortom: een kromme rug) De wervelkolom maakt dan een bocht in de vorm van een S of soms een C. Daardoor kunnen de wervels en de ribben zo verdraaid zitten dat er een bolling ontstaat in je rug. (ook wel bochel of gibbus genoemt)

Het kan zijn dat een scoliose uit zichzelf verdwijnt maar meestal is deze jammer genoeg toch wel blijvend.

Op jonge leeftijd geeft scoliose meestal geen klachten, maar soms kan een behandeling toch wel noodzakelijk zijn om klachten op latere leeftijd te voorkomen. Zo een behandeling kan behoorlijk ingrijpend zijn. Bij pubers kan een scoliose problemen geven omdat het uiterlijk afwijkt van andere pubers. Een bochel, scheve schouder of het dragen van een brace (korset),wegen op die leeftijd meestal zwaar.

Een scoliose kan soms zo ernstig worden dat de longen verdrukt worden waardoor je ademhalingsproblemen kan krijgen. Dit komt gelukkig niet vaak voor.

Scoliose komt meer voor bij meisjes dan bij jongens. Hoe dat komt, is niet bekend.

Je kan al een scoliose hebben van bij de geboorte maar meestal ontstaat de verdraaiing tijdens de groei

scoliose 1   Scoliose   scoliose 2

De behandeling.

Niet iedereen heeft een behandeling nodig. Alles hangt af van de ernst van de scoliose.

Scoliose van minder dan 20%

Dit is de lichte vorm van scoliose. Meestal is het dan voldoende om regelmatig (om de 6 maanden) op controle te gaan om te zien of de scoliose stabiel blijft of dat ze verergerd.

Scoliose van 20 to 40%

Als je een jongere bent met scoliose van meer dan 20%, dan zal een bracebehandeling gestart worden. Een brace is een korset van kunststof met soms een metalen beugel. De brace zal er dan voor zorgen dat de ruggengraat niet nog krommer gaat worden tijdens de groeiperiode. De brace zal 23u. op 24uur gedragen moeten worden tot het kind volledig vogroeid is. Bij meisjes is dat meestal tot 2 jaar na de eerste menstruatie.

scoliose 1   Brace   scoliose 2

Scoliose vanaf 40%

Als een scoliose van 40% nog meer zal toenemen, kan een operatie uitkomst bieden. Bij een operatie bevestigd de arts één of meerdere staven aan de wervelkolom om verdere verkromming te stoppen en zo goed mogelijk te corrigeren. De beste tijd voor een operatie is na de groeiperiode (14 a 15 jaar). Kinderen met een ernstige scoliose kunnen niet geopereerd worden. Zij krijgen dan meestal een correctiegips om hun ruggengraat stijf te houden en om verdere verkromming tegen te gaan.