De stent

De stent

In het jaar 2000 heeft Sarah een openhartoperatie ondergaan en toen hebben de artsen ook een overbrugging moeten plaatsen aan de linker kransslagader. Aan deze ader is in 2003 littekenweefsel (wild vlees) gekomen, waardoor het plaatsen van een stent met medicatie noodzakelijk was.

In het eerste kwartaal van 2003 hebben de artsen van het Gasthuisberg ziekenhuis in Leuven een stent moeten plaatsen waarvan de wanden behandeld waren met een geneesmiddel, omdat Sarah een vernauwing had in haar linker kransslagader. Het was niet mogelijk om de vernauwing open te maken met een ballonnetje (dotteren) omdat de vernauwing was opgetreden door eigen littekenweefsel.

Wat is een stent ?

Stent picture 1

Een stent is een soort gaasbuisje of kokertje dat is opgebouwd uit een netwerk van roestvast stalen draadjes en wordt geÔmplanteerd om aderverstopping te voorkomen en vervolgens de vernauwing tegengaat. Stents bestaan al sinds de jaren tachtig.

Nieuw

Stent picture 2

Op het ogenblik (2004) wordt er een nieuw type stent getest met een klep in gemonteerd. Deze zou in sommige gevallen een lekkende pulmonaalklep kunnen vervangen zonder een hartoperatie te moeten ondergaan.

Hoe wordt een stent geplaatst?

Stent picture 3

De techniek is volledig gelijk aan deze van een ballondilatatie, alleen wordt er bij deze ingreep een stent rond het ballonnetje gemonteerd. De stent wordt dan bij het opblazen van het ballonnetje in de kransslagader geperst. (zie foto 3) Als de stent voldoende geopend is, verwijderd men de ballon en de geleiddraad.

Na het plaatsen van een stent moet de patiŽnt bloedverdunners nemen om bloedklontertjes te vermijden. Meestal is dit dan ook voor de rest van hun leven