Skip to main contentSkip to section navigation
Verenigd Koninkrijk - Home

Medialandschap 2006

Medialandschap 2006

Het medialandschap in het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt gekenmerkt door twee opmerkelijke eigenschappen. Enerzijds valt de sterke positie van de openbare omroep BBC op. Anderzijds is het VK een van de sterkst gedigitaliseerde landen ter wereld. Ook in 2006 deden deze twee kenmerken zich gelden en werden zelfs versterkt door de herziening van het BBC charter en door het digitale televisie omschakelingsprogramma.

Verenigd Koninkrijk: Introductie

The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, oftewel United Kingdom, is een soevereine staat in Europa. Het is een politieke unie die vier electorale landen omvat: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Er leven 60,2 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 50,4 miljoen in Engeland verblijven.

Er worden meerdere talen gesproken. Het VK heeft geen officiŽle landstaal, alhoewel Engels door het grootste deel van de bevolking gesproken wordt. In de European Charter for Regional or Minority Languages worden verder nog een aantal talen erkent: Cornish, Iers, Schots, Ulster Schots, Gaelic Schots en Welsh. Dit heeft ook een invloed op de media in het VK. Atikel 11 van dit charter zegt immers dat de deelnemende partijen er ondermeer op moeten toezien dat er minstens ťťn radiozender en ťťn televisiekanaal wordt gecreŽerd in de regionale talen, of dat ze de uitgave zullen aanmoedigen van een krant in een regionale taal.

In het Verenigd Koninkrijk zijn er 43,7 miljoen Internetgebruikers. Er zijn meer dan 350 analoge en digitale radiostations, zowel nationaal als lokaal. Verder zijn er meer dan 800 licenties voor commerciŽle televisiediensten in het VK. 97,7 % van de Britse huishoudens heeft een televisietoestel, waarvan 72 % toegang heeft tot digitale televisie. Daarmee loopt het VK voorop in vergelijking met de andere Europese landen.

Wetgeving

De media onder bevoegdheid van het department for culture, media and sport. De verantwoordelijkheid ligt bij Tessa Jowell, staatssecretaris voor Cultuur, Media en Sport. Haar belangrijkste bedrijvigheid als mediastaatssecretaris is de herziening van het BBC-charter en de digitale omschakeling. Het departement is verantwoordelijk voor de omkadering van uitzendingen in het VK en bepaalt het licentietarief. Het werkt nauw samen met de regulators om zo de kwaliteit en standaard van de uitzendingen te waarborgen. Zo is er the Office of Communications (Ofcom), het toezichtorgaan van het VK, dat ondermeer instaat voor het beheer van de frequenties. Momenteel heeft het ook een programma opgesteld dat de overgang naar de digitale televisie moet vergemakkelijken: the Digital Television Switchover Programme.

 
 
Top