Verlichting kopen? Ga voor design!

Kleine details maken een groot verschil.

Een artikel door dmlights, gepubliceerd op 16 februari 2016.

Verlichting komt in alle vormen en maten. Tegenwoordig zijn in elke doe-het-zelf zaak en supermarkt lampen te kopen. Is dat een goede keuze? Misschien wel. Maar echte kenners kiezen steevast voor designverlichting.

De reden om voor designverlichting te kiezen is erg simpel: kwaliteit. Er zijn duizenden lampen op de markt die gemaakt worden in Aziatische landen door mensen die tegen een hongersloon werken. Producenten verlagen hun kosten op deze manier en kunnen dus verlichting tegen erg scherpe prijzen aanbieden. Cutting corners op het vlak van materialen en afwerkingen is schering en inslag. De prijs primeert, en dat voelt u bij goedkope verlichting.

Kwaliteit is dus belangrijk. Daarom kiest u best voor designverlichting.

Europese merken als Flos, Artemide en Tom Dixon spenderen enorm veel aandacht aan de materiaalkeuze en afwerking van hun producten. U zal dus geen slecht verbonden metaalstukken en half-afgeleefde kabels tegenkomen. Er zijn immers verschillende productienormen waar men aan moet voldoen.

Het resultaat van deze aandacht voor kwaliteit is een lamp die verschillende decennia meegaat. Uw designverlichting gaat gerust verschillende generaties mee. Dat is mooi meegenomen, toch?

Slechte kopies

Nog iets waar designverlichting een streepje voor heeft: de ontwerpen. Goedkope lampen zijn vaak een kopie van bekende designs. Zo worden de Flos Arco, Louis Poulsen PH Artichoke en vele andere armaturen geregeld gekopiëerd door Aziatische producenten.

Nochtans gaat er niets boven het origineel. Designerlichting heeft vaak subtiele details die moeilijk te kopiëren zijn. Neem bijvoorbeeld de handgemaakte glazen kap van de andtradition Blown. Het vakmanschap dat in de productie van deze hanglamp kruipt is niet te kopiëren.

Designverlichting wordt vaak nagemaakt, maar nooit geëvenaard. Goedkope kopies kunnen niet tippen aan de afwerkign van het origineel.

Designverlichting kopen is kiezen voor creativiteit. Deze lampen worden niet zomaar getekend. Er gaan vaak jaren onderzoek en ontwikkeling aan vooraf. Merken schakelen bekende ontwerpers in om de nieuwste collectie hanglampen, staanlampen, tafellampen of spots te ontwerpen. Het creatieve proces en het oog voor detail onderscheidt designverlichting van goedkope namaakmerken.

Wereldberoemde merken

Sommige merken hebben wereldwijd naam en faam vergaard met hun designverlichting. Denk bijvoorbeeld aan Foscarini, Flos, Artemide, Fontana Arte, Tom Dixon en Terzani. Elk van deze merken heeft haar eigen identiteit, die je duidelijk terugziet in de verschillende collecties. Fontana Arte gebruikt bijvoorbeeld graag glas, terwijl Tom Dixon geen schrik heeft om te experimenteren met metalen.

Enkele verlichtingsarmaturen die in de collectie van Tom Dixon te vinden zijn.

Dit zorgt er ook voor dat sommige mensen fan zijn van een bepaald designmerk. Net zoals bij mode, wagens, schilderijen ... vallen ze voor de ontwerptaal en de visie dat het merk uitdraagt.

Heeft u al een favoriete merk van designverlichting? De kans is groot dat het bij dmlights te vinden is.