Ziekten en aantastingen

Sommige ziekten en aantastingen kunnen zeer agressief en besmettelijk zijn, zoals perevuur en de iepenziekte. Andere zijn betrekkelijk onschuldig en hebben hooguit invloed op het esthetisch beeld van de boom. Is een boom eenmaal aangetast en de belager gekend, dan moet bekeken worden of bestrijding mogelijk is.
Er zijn 3 vormen van bestrijding.

Biologische bestrijding

Door het plaatsen van Een feromoon is een lokstof. Een ampule met deze lokstof wordt in een vangbeker aangebracht en in de boom gehangen. feromoonvallen voor het bestrijden van bv. paardekastanjemineermot. Tegenwoordig bestaan er ook goed werkende biologische sproeimiddelen. Dit kan door middel van een sproeitank en een spuitlans (25 meter) op de bladeren van de boom aangebracht worden.

Mechanische bestrijding

Door het wegsnoeien van aangetaste delen, door het wegzuigen  of verbranden van nesten (eikenprocessierups).

Chemische bestrijding

Een Middel om schimmels te bestrijden.fungicide of een Middel om plaaginsecten of larven te bestrijden.insecticide kan aangebracht worden. Vanwege de ongewenste effecten wordt deze methode tegenwoordig weinig toegepast. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor mens en milieu, maar ook de nuttige insecten en organismen die op en rond de boom leven worden vernietigd.