Tak D

Een familiegeschiedenis:  Van zeis tot 60-tons bietenrooier

 

                                Frans Vervaet     

            François (Frans) Vervaet is geboren te Biervliet (NL) op 23-6-1938 als 4de van de tien kinderen van Joseph en Magdalena Gielleit. Deze was zelf het 3de van de twaalf kinderen van Ludovicus Vervaet en Constantia Meervis. Frans was pas 8 jaar bij het overlijden van zijn grootvader maar weet nog van zijn vader dat hij een forsgebouwde kerel was die met zijn duim een lucifersdoosje kon bedekken.

In zijn jeugd, we schrijven rond 1890, ging Ludovicus als veldarbeider maaien in Noord-Nederland en kreeg hierbij als beresterke jongeman een extragrote zeis waarmee hij tot de dubbele oppervlakte van de gemiddelde veldarbeider maaide. Na zijn huwelijk had hij een kleine boerderij in de Prosperpolder {grensgebied tussen Nieuw Namen (NL) en Kieldrecht (B)}  en in de winter hakte hij bomen met een speciale grote bijl. Door die noeste arbeid kon hij zich rond 1921 een grote boerderij kopen in Biervliet. Met  zijn 8 zonen en 4 dochters kon hij er een succesvol landbouwbedrijf uitbouwen zodat 9 van de 12 kinderen daardoor het startkapitaal verwierven waarmee ze zich eveneens als landbouwer konden vestigen.

Voor vader Joseph was echter bij zijn huwelijk geen boerderij beschikbaar zodat hij mede door de opkomst van de landbouwmechanisatie koos voor een landbouw-loonwerkbedrijf. In de loop der jaren groeide dit stelselmatig uit zodat het thans, voortgezet door de broers Walter en Marcel één van de grootste loonbedrijven is uit de regio.

Frans zou normaal het bedrijf van vader overnemen maar blokkeerde zodoende zijn 5 jongere broers waardoor hij een andere keuze maakte. Samen met oudere broer Richard begon hij in de loods van vader een herstellingswerkplaats voor zowat alles waar een verbrandingsmotor aan zat.

In 1959 werden ze dealer van Nuffield-tractoren en in 1960 Simca-dealer; ze verlieten vaders loods en openden een nieuwe garage in Biervliet. In 1961 werden ze dealer van Renault-tractoren maar de combinatie van deze 2 merken gaf spanningen met de importeurs waarna in 1965 werd besloten het topmerk International Harvester te vertegenwoordigen. De kwaliteit van deze machines was echter zo bedenkelijk dat hieraan met grote onenigheid een einde kwam. In 1976 tenslotte namen ze het zeeuws-vlaamse dealerschap waar van John Deere, huidig wereldmarktleider van tractoren en landbouwmachines.

De garage werd in 1965 nog uitgebreid met een aparte afdeling personenwagens en in 1971 werd een garage bijgekocht waar het merk (British) Leyland werd verdeeld. In de loop der jaren tot 1981ging de uitbreiding steeds verder met de verdeling van de merken Mercedes, Toyota, Mazda en Peugeot voor Zeeuws Vlaanderen.

Met de wetenschap dat een eigen productieapparaat een grotere rendabiliteit verzekert lieten ze met de opgedane ervaring in landbouwmachines in 1975 naar eigen ontwerp in opdracht 3 bietenrooiers bouwen. Dit werd evenwel geen succes, maar overtuigd van het goede ontwerp begon men in 1978 dan maar zelf aan de volledige constructie ervan.

                   

In 1986 kwam een einde aan de samenwerking tussen Richard en Frans ivm de opvolging. Richard en kinderen behielden de garages in Axel, Terneuzen en Oostburg terwijl Frans zich toelegde op de verdeling en onderhoud van landbouwmachines in Biervliet en de productie van bietenrooiers.

     Edwin, Frans en Robin VERVAET voor een serie afgewerkte bietenrooiers

De opvolging van Frans begon in 1989 toen de zonen Edwin en Robin zich in het bedrijf inwerkten. Die ondervonden meteen dat de eenzijdige constructie van deze gigantische oogstmachines een te groot risico met zich meebracht en zochten naar diversificatie. Dit werd in 1990 hun eerste zelfrijdende drijfmestinjecteur en meteen was er een betere werkverdeling over het hele jaar. De Hydro Trike zoals hij werd genoemd was een zodanig succes dat wij hierdoor meteen reeds in het tweede productiejaar marktleider werden in Nederland.

Vanaf 1992 namen de zonen het bedrijfsbeheer verder in handen en Frans heeft nog een 3-tal jaar meegewerkt. Anno 2006 is de productie van deze speciale landbouwmachines steeds verder toegenomen met afzet in zowat driekwart van Europa. Verkoop en service in Nederland, België en Frankrijk gebeurt in eigen beheer, in de andere landen werken we met importeurs. Frans VERVAET  BV is tevens draaischijf voor ingeruilde machines. Ook hierin is de firma uniek in Europa waar wij met onze aparte revisie- en heropbouwafdeling instaan voor het volledige onderhoud van ons productiepark in tegenstelling tot de meeste fabrikanten. De toekomstige activiteit lijkt derhalve verzekerd.

    

Momenteel zijn er 70 mensen tewerkgesteld in ons bedrijf en nog een 60-tal is actief in de toelevering. De VERVAET-landbouwmachines profileren zich op de Europese markt als zeer innovatief, duurzaam en bijzonder betrouwbaar. Zie ook onze website: www.vervaet.nl.

Frans Vervaet